Wikipedie:Článek týdne/2017/40

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Matěj Hlaváček
obrázek
Soubor:Matěj Hlaváček dívající se vlevo.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Matěj Hlaváček
anotace

Matěj Hlaváček (25. listopadu 1852 Košíře6. října 1897 Praha) byl český podnikatel, mecenáš a starosta Košíř. Pocházel z rodiny rolníka a majitele mlékárenského obchodu. Vyučil se řezníkem a vojenskou službu absolvoval jako hudebník. V roce 1878 se oženil a věnem získal pozemky s cihelnou. V témže roce byl zvolen do košířského obecního zastupitelstva. U usedlosti Kotlářka zakoupil pozemky a vybudoval na nich cihelnu, dále postavil činžovní domy či hostinec. Roku 1887 se stal starostou Košíř a tuto funkci zastával až do své smrti. Během vedení obce v ní zřídil vodovod, realizoval elektrické osvětlení i kanalizaci a nechal vydláždit zdejší ulice. V roce 1895 navíc panovník František Josef I. povýšil Košíře na město.

Ve stejném roce Hlaváček od šlechtického rodu Clam-Gallasů odkoupil košířskou usedlost Klamovka a nechal ji přestavět na výletní hostinec, jenž se stal cílem výletníků z Prahy. Pro jejich pohodlí provozoval omnibusovou linku jedoucí sem od pražské křižovatky Anděl. Tou dobou již Hlaváček plánoval realizaci tramvajové tratě, která měla jednak zvýšit prestiž Košíř, dále zvednout ceny zdejších nemovitostí a posléze také dopravovat zákazníky do jeho restaurace na Klamovce. Protože město Praha se stavbou tratě do Košíř nepočítalo, rozhodl se pro stavbu tramvaje vlastní. Nepodařilo se mu ale zajistit financování její výstavby, a tak ji nakonec zaplatil ze svého. Vlivem administrativních a technických obtíží ji však nepostavil celou, ale jen v její kratší délce. Provoz byl zahájen 13. června 1897.

Po asi čtyřech měsících od zahájení provozu se ovšem Hlaváček vydal do Prahy, kde v hotelovém pokoji Paláce Platýz spáchal sebevraždu zastřelením. Letos tak uplyne 120 let od jeho smrti, jejímž důvodem se zřejmě stalo celkové vyčerpání jeho organismu z úkolů a povinností, jež si na sebe naložil. V roce 1900 získala na památku jedna z košířských ulic jeho jméno a roku 2017 pokřtil pražský Dopravní podnik po Hlaváčkovi jednu ze svých tramvají.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
české
rok (formát: RRRR)
2017
týden (formát: TT)
40
poznámka (k návrhu)
Ve 40. týdnu roku 2017 uplyne 120 let od jeho úmrtí.

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Jan Polák (diskuse) 26. 9. 2017, 23:03 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano K výročí ano. --Bazi (diskuse) 1. 10. 2017, 16:06 (CEST)[odpovědět]