Wikipedie:Článek týdne/2008/12

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úhoř říční plující těsně nad dnem

Úhoř říční (Anguilla anguilla) je druh ryb z čeledi úhořovití (Anguillidae). Jeho typickým znakem je protáhlé, válcovité tělo připomínající spíše hada než rybu. Na rozdíl od většiny ostatních sladkovodních ryb nemá břišní ploutvehřbetní, ocasnířitní ploutev splývají v jeden celistvý lem. Ve sladkých vodách je zbarvení úhoře tmavé a kůže se jeví bez šupin, v období nástupu tření se však jeho barva mění na kovově stříbřitou.

Způsob rozmnožování úhořů byl pro lidstvo po staletí záhadou. Největší posun v tomto směru nastal na konci 19. a v první polovině 20. století, kdy byly objeveny jeho larvy a místo třecího aktu v Sargasovém moři. Dodnes však není biologie úhoře známa v potřebné úplnosti.

Lidská činnost způsobila, že počty úhořů v evropských řekách značně poklesly. Mohou za to stavby nepřekonatelných překážek v tocích, znečištění, rozšíření nepůvodních onemocnění a v neposlední řadě také nadměrný rybolov, neboť maso úhoře je velice chutné a v řadě přímořských zemí je součástí tradiční kuchyně. Z tohoto důvodu probíhají intenzivní snahy o jeho ochranu a umělé rozmnožování. V Česku je řazen v Červeném seznamu do skupiny téměř ohrožený.