Vojtěch Ondrouch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Profesor ThDr. Ph.Dr. Vojtěch Ondrouch
Narození6. dubna 1891
Smržice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. června 1963 (ve věku 72 let)
Bratislava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníhistorik
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vojtěch Ondrouch (6. dubna 1891 Smržice[1]15. června 1963 Bratislava) byl československý historik zaměřený zejména na oblast protohistorie, archeologie a numismatiky. Přednášel na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, v 50. letech pracoval ve Slovenském muzeu a ve Slovenské akademii věd.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Vojtěch Ondrouch byl nejstarším z 12 dětí chudé rodiny krejčího, jeho život ovlivnil při studiích na prostějovském gymnázium třídní profesor Jan Kamenář, jazykovědec a překladatel německých klasiků. Maturoval v roce 1911, v roce 1917 získal titul ThDr. na teologické fakultě v Olomouci, krátce působil jako kaplan na Valašsku v Ostravici a v Bílé. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze absolvoval studium učitelství na středních školách pro obor dějepis a zeměpis (1924) a věnoval se pedagogické práci na různých středních školách (mimo jiné v Handlové, ve Skalici, a v Bratislavě). V roce 1930 získal titul PhDr. a od roku 1934 přednášel dějiny starověku na filozofické fakultě bratislavské univerzity, v roce 1945 byl jmenován profesorem.

Vědecká práce Vojtěcha Ondroucha byla zaměřena především na období starověku a na výzkum období římského impéria na Slovensku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lebeda, A.: Dvě opomenutá výročí. Prof. ThDr. PhDr. Vojtěch Ondrouch. Smržický zpravodaj 2014, roč. 3, č. 2, 2014, s. 6-12.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost Smržice u Prostějova

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]