Vespa luctuosa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVespa luctuosa
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádblanokřídlí (Hymenoptera)
Podřádžahadlovití (Aculeata)
Čeleďsršňovití (Vespidae)
Rodsršeň (Vespa)
Binomické jméno
Vespa luctuosa
Lepeletier, 1836
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vespa luctuosa je druh sršně žijící endemicky na Filipínách. Hlavní poddruh je Vespa luctuosa luctuosa (především původem z ostrova Luzon).[1] Mezi další známé poddruhy patří Vespa luctuosa luzonensis (především původem z Visayas, včetně ostrova Leyte a ostrova Samar) a Vespa luctuosa negrosensis (původem z Negros island).[2] Vespa luctuosa je známá především pro svůj silný jed.

Jed[editovat | editovat zdroj]

Jed Vespa luctuosa má nejvyšší zaznamenanou toxicitu (testovanou na myších) ze všech doposud testovaných sršní. LD50 jedu Vespa luctuosa je 1,6 mg/kg. Toxicita je tedy vyšší než u japonské obří sršně mandarínské (Vespa mandarinia japonica), jejíž jed má LD50 4,0 mg/kg, a i než včely medonosné (LD50 = 2,8 mg/kg). Sršeň mandarínská (zahrnujíc v to všechny její poddruhy) je nicméně zodpovědná za mnohem více úmrtí než Vespa luctuosa. Může za to výrazně větší množství jedu vstřikovaného ze žihadla při bodnutí sršně mandarínské.[3]

Kromě toho, že je Vespa luctuosa nejjedovatější známá vosa, má jednu z nejvyšších zaznamenaných toxicit hmyzího jedu. Jen jed mravenců z rodu Pogonomyrmex (zvláště Pogonomyrmex maricopa) a mravence Ectatomma tuberculatum je toxičtější než Vespa luctuosa.

Kromě bolesti při bodnutí, mohou příznaky bodnutí zahrnovat křeče, cyanózu a hematurii.[4]

Hnízdo[editovat | editovat zdroj]

Vespa luctuosa má tendenci stavět visící hnízda na stromech a keřích. Jen výjimečně si staví hnízda v lidských stavbách a obydlích. Hnízda bývají během raných fází výstavby obvykle kulovitá, ale jak se zvětšují, získávají svisle protáhlý tvar.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vespa luctuosa na anglické Wikipedii.

  1. a b STARR, Christopher K.; JACOBSON, Robert S. Nest structure in Philippine hornets (Hymenoptera, Vespidae, Vespa spp.). Japanese Journal of Entomology. The Entomological Society of Japan, 1990, s. 125–143. Dostupné online. 
  2. KOJIMA, J.; TANO, T. A new subspecies of Vespa luctuosa from Negros Island. The Philippine Entomologist. 1985, s. 436–437. 
  3. SCHMIDT, Justin O.; YAMANE, Soichi; MATSUURA, Makoto; STARR, Christopher K. Hornet venoms: Lethalities and lethal capacities. Toxicon. Elsevier, 1986, s. 950–954. Dostupné online. DOI 10.1016/0041-0101(86)90096-6. PMID 3810666. 
  4. Material safety datasheet Archivováno 7. 7. 2018 na Wayback Machine. for Vespa luctuosa luctuosa venom

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]