Velikonoční jízda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velikonoční jízda v klášteře Mariina Hvězda (Marienstern, Panschwitz-Kuckau)

Velikonoční jízdy, také Jízdy křižáků či Jízda kolem osení (hornolužickosrbsky Jutrowne jěchanje, také Křižerjo, německy Osterreiten, také Kreuzreiten) jsou starý velikonoční zvyk, který se do současnosti dochoval především v německé Lužici, Horním Slezsku[1] a také na dvou místech v Česku: v Lukavci v českém Slezsku a v Mikulášovicích ve Šluknovském výběžku (tradice obnovena roku 2011).[2][3] Podobnou jízdou s žehnáním a průvodem koní (ale nesouvisející s Velikonocemi) je jízda sv. Linharta v pošumavském Uhlišti.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Původ tradice velikonočních jízd je v pohanských oslavách příchodu jara a žehnání úrody. Křesťanství tuto tradici převzalo a přeměnilo ji v oslavu zmrtvýchvstání Krista. Pro jízdy je typické procesí jezdců na koních v různě zdobených oblecích s cylindry na hlavách. Počty jezdců se různí, v největších bývá i několik stovek jezdců. Jezdci se sejdou před kostelem, kde dostanou požehnání, a spolu s průvodem věřících se vydají na průvod obcí (nebo mezi obcemi) za zpěvu písní.[4]

Procesí[editovat | editovat zdroj]

V současnosti jezdí 5 procesí v Horní Lužici (z toho u 4 z nich jedou jezdci ze dvou obcí proti sobě a po cestě se potkají) a 2 v Česku:

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kawalkada wielkanocna. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (polsky) Page Version ID: 64344155. 
  2. HRČKOVÁ, Anna. Formy postních a velikonočních obyčejů v lokalitách okresu Nový Jičín. Vlastivědný sborník Novojičínska. 2009, roč. 59, s. 72–74. ISSN 1214-8032. 
  3. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10345246171-velikonoce-v-luzici-a-pod-luzickymi-horami/210542150940001/ Pořad České televize Velikonoce v Lužici a pod Lužickými horami (2/2)
  4. Historie spolku Velikonoční jezdci [cit. 2015-09-19]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

německy: