Veľké Leváre (kaštel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaštel Veľké Leváre
Poloha
AdresaVeľké Leváre, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaštel ve Velkých Levárech je barokní kaštel, který se nachází v jižní části obce Velké Leváre, v okrese Malacky na Slovensku

Kaštel má vlastní krásný park, ve kterém se nachází barokní kaple a mlýn z 18. století. Ve svých dějinách byl několikrát rekonstruován během 20. století, za socialismu v něm sídlil Ústav pro léčbu závislostí. Později byl ústav zrušen a v současnosti je kaštel opuštěný.

Také se zde natáčelo pár scén do seriálu Rex který v září 2017 uvedla TV Markíza.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Kaštel dal v roce 1723 postavit vídeňský arcibiskup, kardinál Žigmund Kollonič na starších gotických a renesančních základech. Později hrabě Štefan Wenckheim rozvinul na svém velkostatku velkou hospodářskou a podnikatelskou činnost.

V roce 1931 hrabě Anton Wenckheim prodal zámeček i s parkem řeholním sestrám Voršilkám z Bratislavy.

V roce 1941 si zámeček odkoupilo Ministerstvo vnitra Slovenského štátu a uvedlo tam do provozu psychiatrický léčebný ústav. Během druhé světové války byla v kostele zřízena polní nemocnice německé armády, později po přechodu fronty potom lazaret rudé armády. Po skončení války se do zámku vrátil psychiatrický léčebný ústav.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kaštel tvoří trojkřídlá budova s půdorysem ve tvaru U a s dvojito střechou. Má střední rizalit hlavního křídla, který má vyvýšenou střechu, který zároveň poukazuje na důležitou část kaštelu.

V interiérech, je barokní dispozice se střední sálem výškově přesahující patro, architektonicky vyjádřena rizalitem. Okna zámku jsou půlkruhově uzavřena. Ve střední části se nachází arkádová chodba. V hlavním křídle se nachází vestibul, slavnostní schodiště a také převýšený sál. Stropy mají štukové ornamenty. Z kaštela vede do parku terasa se schodištěm se sloupkovou balustrádou. Kaštel má více než sedmdesát místností.

Z kaštela je výhled na krásný park s rozlohou 14 ha. Park byl ve francouzském stylu byl vybudován společně s hlavní budovou. V 19. století se park změnil na anglický a byl romanticky upraven. Také se v zde nacházely různé vzácné dřeviny a romantické pavilony.

Za parkem byla vybudována vodní plocha a o něco vpředu byl uměle rozšířen potok. Zámeček s parkem spojují rozbíhající cestičky. Parku dominuje tříosá kompozice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kaštieľ vo Veľkých Levároch na slovenské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]