Ukrajinská pravoslavná církev Kyjevského patriarchátu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filaret (Denysenko), patriarcha
Katedrála svatého Vladimíra, Kyjev

Ukrajinská pravoslavná církev Kyjevského patriarchátu (oficiální název Ukrajinská pravoslavná církev — Kyjevský patriarchát, ukrajinsky Українська Православна Церква (Київський Патріархат), zkratka UPC (KP)) byla v letech 1992 až 2018 pravoslavná církev na Ukrajině. Byla vedená kyjevským patriarchou a byla jednou z nejrozšířenějších církví na Ukrajině a získala převahu v několika oblastech Ukrajiny kromě Haliče, kde převažuje Ukrajinská řeckokatolická církev. Zanikla 15. prosince 2018 sjednocujícím sněmem, z něhož vzešla sloučená Pravoslavná církev Ukrajiny.

Se zvyšujícím se počtem věřících se pak na konci roku 2011 stala nejrozšířenější církví na Ukrajině.[1] 15. prosince 2018 se sjednotila s Ukrajinskou autokefální pravoslavnou církví a částí UPC Moskevského patriarchátu do Pravoslavné církve Ukrajiny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Církev byla založena roku 1992 poté, co v roce 1991 Ukrajina získala nezávislost a část ukrajinského duchovenstva se odtrhla od Ukrajinské pravoslavné církve pod moskevským vedením (patriarchátem) podřízeným Ruské pravoslavné církvi a přeložila své sídlo do Kyjeva.

Když v roce 1991 Ukrajina získala nezávislost, začal tehdejší kyjevský metropolita Filaret (Denysenko) (ukrajinsky Філарет - Патріарх Київський) usilovat o odtržení církve od Moskvy, za což byl zbaven své hodnosti. Poté založil s částí duchovenstva v roce 1992 Ukrajinskou pravoslavnou církev Kyjevského patriarchátu se sídlem v Kyjevě. Mezi oběma církvemi jsou hluboké antipatie.[2] V roce 1997 Ukrajinská pravoslavná církev (Moskevský patriarchát) exkomunikovala a zatratila samotného patriarchu Kyjevského patriarchátu Filareta II.

Když část představitelů Moskevského patriarchátu otevřeně podpořila vojenskou intervenci Ruska na Donbasu, narostl negativní názor na její činnost.[2] Vazba Ukrajinské pravoslavné církve (Moskevský patriarchát) na Kreml, podpora politiky Vladimira Putina, její zásah do konfliktu mezi státy, jejichž občané jsou členy církve a podpora vojenské intervence Ruska na východě Ukrajiny způsobuje výrazný odliv věřících ve prospěch Ukrajinské pravoslavné církve Kyjevského patriarchátu, která se stala nejrozšířenější církví na Ukrajině.

V září 2018 oznámil konstantinopolský patriarcha, že zahájí proces vedoucí ke získání autokefality Ukrajinské pravoslavné církve, což vzbudilo ostrou nesouhlasnou reakci Ruské pravoslavné církve.[3][4] Situace vyvrcholila sjednocujícím sněmem ukrajinských pravoslavných církví 15. prosince 2018, na kterém byla ustavena Pravoslavná církev Ukrajiny. Ukrajinská pravoslavná církev Kyjevského patriarchátu tímto zanikla.[5][6][7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Згідно з даними Всеукраїнського соціологічного опитування населення України, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» 22 листопада — 6 грудня 2011 року, найпопулярнішою релігійною конфесією в Україні є Українська Православна Церква Київського Патріархату (ukrajinsky)
  2. a b LEBDUŠKA, Michal. Ukrajinský spor o pravé pravoslaví. Česká televize [online]. 2014-09-06 [cit. 2017-01-07]. Dostupné online. 
  3. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/kyjevsky-moskevsky-patriarchat-spor-cirkev-pravoslavi-modlitba_1809142201_pla
  4. https://www.eurasiareview.com/09092018-constantinople-moves-to-grant-autocephaly-to-ukrainian-church-outraging-moscow-oped/
  5. Євстратій Зоря: Перед Об'єднавчим собором УПЦ КП та УАПЦ оголосили саморозпуск. nv.ua [online]. [cit. 2018-12-17]. Dostupné online. 
  6. Перед Об'єднавчим собором КП та УАПЦ постановили саморозпуск, нова церква є їхньою спадкоємицею — речник КП. hromadske.ua [online]. [cit. 2018-12-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Киевский патриархат и УАПЦ самораспустились перед Собором. РБК-Украина [online]. [cit. 2018-12-17]. Dostupné online. (rusky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]