Trinità dei Monti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětější Trojice
Místo
StátItálieItálie Itálie
ObecŘím
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Architektonický popis
ArchitektGiacomo della Porta, Annibale Lippi a Carlo Maderno
Stavební slohrenesanční architektura
Výstavba1502
Další informace
Adresapiazza della Trinità dei Monti - Roma, Řím, ItálieItálie Itálie
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Trinità dei Monti
Interiér

Trinità dei Monti nebo také Santissima Trinità al Monte Pincio je římský titulární kostel zasvěcený Svaté Trojici, který stojí nad Španělskými schody, v rione Campo Marzio. V sousedství je Vila Medici a stanice metra A Spagna. Před kostelem stojí obelisk.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1483 francouzský král Ludvík XI. onemocněl a prostřednictvím papeže požádal o pomoc svatého Františka z Pauly, poustevníka z jižní Itálie. Ten ho sice nemohl uzdravit, získal si ale jeho úctu a obdiv. Jeho syn, budoucí král Karel VIII. koupil 1494 vinici na pahorku Pincio a postavil tam klášter Františkova řádu Nejmenších bratří (paulánů).[1] Roku 1502 začal francouzský král Ludvík XII. v sousedství stavět kostel v pozdně gotickém slohu, stavbu však nedokončil. Papež Sixtus V. dal na jejím místě postavit kostel, snad pod vedením A. della Porty, který byl vysvěcen 1585. Dvojité schodiště naproti kostelu, součást Španělských schodů, vedoucích dolů na Piazza di Spagna, je dílem D. Fontany. Před kostelem stojí od roku 1789 obelisk, starověká římská kopie podle obelisku na Piazza del Popolo. Roku 1816 podstoupila stavba důkladnou rekonstrukci a přestavbu. Roku 1828 byl klášter s kostelem svěřen ženskému řádu Dames du Sacré-Coeur, který komplex udržoval do léta 2006; od té doby je pod správou francouzského společenství Communautés Monastiques de Jérusalem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel tvořil součást urbanistického projektu papeže Sixta V., který vybudoval dnešní Via Sistina, vedoucí na Piazza Barberini. Vznikl tak dlouhý prospekt, který pokračuje až k bazilice Santa Maria Maggiore. Jednolodní pozdně renesanční stavba se dvěma věžemi v průčelí, s kupolí a s bočními kaplemi. Kaple jsou vyzdobeny freskami a obrazy řady malířů: Daniele da Volterra, Giambattista Noldini, fresky v kupoli maloval Perino del Vaga.

Titulární kostel[editovat | editovat zdroj]

Trinità dei Monti se stal titulárním kostelem 13. dubna 1587.

Seznam kardinálů:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Santa Trinità dei Monti na německé Wikipedii a Santissima Trinità al Monte Pincio (titolo cardinalizio) na italské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • K. Baedeker, L'Italie. Leipzig 1900, str. 242.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]