Templštejn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Templštejn (rozcestník).
Templštejn
Účel stavby

Sídlo templářské komendy

Základní informace
Slohgotický
Výstavba1281
Stavebníktempláři
Současný majitelDavid Hamza
Poloha
AdresaJamolice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Templštejn
Templštejn
Další informace
Rejstříkové číslo památky34154/7-6396 (PkMISSezObrWD)
Webwww.templstejn.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Templštejn je zřícenina hradu vzdálená asi 3 km od centra obce Jamolic u Moravského Krumlova. Nachází se na skalnatém ostrohu nad pravým břehem řeky Jihlavy. Je to jeden z mála hradů založený na Moravě řádem templářů. Od roku 1973 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Jsou dochovány zbytky paláce, část plášťového opevnění, brána a studna. Před areálem hradu na kopci je také ruina později založené štítové zdi. Nádvoří jsou pokryta několikametrovou vrstvou sutin. Žádný rozsáhlejší a systematický archeologický průzkum se zde neuskutečnil.[2]

Historie hradu[editovat | editovat zdroj]

Komenda řádu templářů v nedalekých Jamolicích se zmiňuje již roku 1279. Hrad Templštejn byl založen později mezi léty 12811298. Původně se jednalo o hrad o rozměrech 40 a 30 metrů. Toto jádro se však začalo postupem doby rozšiřovat. K rozšiřování došlo až za pozdějších majitelů, protože roku 1312 byl templářský řád zrušen a majetek řádu zkonfiskován. Hrad koupil Bertold Pirkner, roku 1349 ho jeho synové prodali Přibíkovi ze Šelmberka. Roku 1379 ho vlastnili páni z Lipé, kteří hrad rozšiřovali a přestavovali. V roce 1482 se hrad stal sídlem pánů Osovských z Doubravice. Později však páni z Lipé získali hrad znovu zpět. Poslední majitel Pertold z Lipé se účastnil v letech 16181620 stavovského povstání, takže mu bylo panství zkonfiskováno. V té době však byl hrad již pustý. Uvádí se, že zpustl již v první polovině 16. století v důsledku požáru.

Templštejn a Mohelno v 18. století
Situační plánek

Do roku 2011 ruina nebyla udržována a byla ničena vegetací. Lesy České republiky ji jako vlastník zříceniny nabídly a úspěšně prodaly v roce 2011 ve veřejné soutěži, hrad koupil Ing. David Hamza.

Majitel neplánuje rozsáhlejší stavební úpravy, ve spolupráci s památkáři hodlá zříceninu zakonzervovat s využitím přírodních materiálů a původních postupů. Plánuje vybudovat zázemí (malý dřevěný srub na kraji zříceniny) a dřevěný most spojující hradby s palácem. Zpočátku pracoval většinou sám, doufaje, že se kolem něj vytvoří parta nadšenců.[2][3] V roce 2014 byl srub dokončen a později také nainstalovány nové informační tabule. V roce 2014 bylo také vybudováno dřevěné schodiště s vyhlídkou na údolí řeky Jihlavy, dalšími pracemi provedenými na hradě byla např. oprava rozpadající se štítové zdi, stavba kamenného schodiště do hradního jádra či odstraňování náletových dřevin a zeleně, která rozrušuje zdivo.

Na opravách hradu se v současné době podílejí dobrovolníci např. z Hnutí Brontosaurus (léta 2014- 2023) či z CK Kudrna.[4] Hrad Templštejn byl v roce 2016 oceněn třetím místem v soutěži o nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje. Dále byl v témže roce nominován na celostátní cenu Patrimonium pro futuro – Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašovanou Národním památkovým ústavem v kategorii Záchrana památky, v níž získal zvláštní cenu generální ředitelky NPÚ a Cenu veřejnosti.

Od roku 2017 probíhá na hradě záchranný archeologický výzkum pod vedením Mgr. Miroslava Dejmala.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-12]. Identifikátor záznamu 145847 : Hrad Templštejn, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b ŠENKÝŘ, Miloš. Neutrácel za auto, koupil si zřícený templářský hrad. Lidovky.cz [online]. 2011-09-12 [cit. 2011-09-13]. Dostupné online. 
  3. David Hamza, majitel hradu Templštejn. Ceskatelevize.cz [online]. 2011-09-30 [cit. 2011-09-30]. Dostupné online. 
  4. KRUTIŠ, Dalibor. Templštejnem zní smích. Brigádníci z celé republiky ho čistí [online]. Třebíčský deník, 2015-08-07 [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. 
  5. Hrad Templštejn - oficiální stránky hradu Templštejna u Jamolic, založeného Templáři. Hrad Templštejn [online]. [cit. 2018-09-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]