Přeskočit na obsah

Tarbucka (geomorfologická část)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tarbucka

StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tarbucka je geomorfologická část podcelku Medzibodrocké pláňavy (součást Východoslovenské roviny). [1] Je to výrazný krajinotvorných prvek vystupující v jižní části roviny, na levém břehu řeky Bodrog, v katastrálním území obcí Streda nad Bodrogom, Malý Kamenec, Veľký Kamenec a Somotor.

Nadmořské výšky některých kopců jsou:

Geologická struktura[editovat | editovat zdroj]

Tarbucka je součástí georeliéfu sopečných extruzivních těles. Jádro vrchů vytváří vypreparovaný sopečný útvar, extruzivní dóm (kupa). Severní svahy jsou pokryty pískem. Pahorkatina je produktem vulkanické činnosti v období třetihor. Skládá se zejména z ryolitů, ryodacitů, tmavošedých andezitů a červených a žlutých tufů. Na těžbu zmíněných hornin zde bylo do 50. let 20. století v provozu několik kamenolomů.

Charakteristickým rysem pahorkatiny jsou kromě vrcholků i naváté písky a pískové duny. Jemný písek pochází ze svahů Karpat a často se těží na stavební účely.

Ve starém kamenolomu lze nalézt i obsidián [2].

Flóra[editovat | editovat zdroj]

hvozdík pozdní (Dianthus serotinus)

Složení půdy vytváří optimální podmínky pro některé rostliny. Pahorkatinu pokrývají oblasti lesa, luk a vinic. Osmdesát procent lesů tvoří v 19. století vysazen trnovník akát (Robinia pseudoacacia), zbytek představují druhy rodu dub. Vrcholky kopců pokrývají louky a křoviny. Místy v tenkých vrstvách půdy se rozšířily suchomilné skalničky. Okrajové polohy jsou porostlé vinohrady. Část území je součástí přírodní rezervace Tarbucka.

Andezitový kopec Tarbucka je jedinou lokalitou hvozdíku pozdního (Dianthus serotinus) v oblasti Východoslovenské nížiny.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V přilehlém mokřadu, Národní přírodní rezervaci Tajba, žije Želva bahenní (Emys orbicularis), která klade svá vajíčka do okolních písků.

Panorama Stredy nad Bodrogom z Tarbucky směrem na jih, západ a sever. Na horizontě je vidět maďarská část Slanských vrchů od Tokaja po Sátoraljaújhely (Nové Mesto pod Šiatrom). Vpravo jsou vidět kopce nad obcí Viničky, slovenskou částí oblasti, kde sa vyrába Tokajské víno

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tarbucka (geomorfologická časť) na slovenské Wikipedii.

  1. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Dostupné online. 
  2. Eurasian Obsidian Sources. www.obsidianlab.com [online]. [cit. 2021-06-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-07.