Přeskočit na obsah

Tarbucka (geomorfologická část)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tarbucka

StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tarbucka je geomorfologická část podcelku Medzibodrocké pláňavy (součást Východoslovenské roviny). [1] Je to výrazný krajinotvorných prvek vystupující v jižní části roviny, na levém břehu řeky Bodrog, v katastrálním území obcí Streda nad Bodrogom, Malý Kamenec, Veľký Kamenec a Somotor.

Nadmořské výšky některých kopců jsou:

Geologická struktura

[editovat | editovat zdroj]

Tarbucka je součástí georeliéfu sopečných extruzivních těles. Jádro vrchů vytváří vypreparovaný sopečný útvar, extruzivní dóm (kupa). Severní svahy jsou pokryty pískem. Pahorkatina je produktem vulkanické činnosti v období třetihor. Skládá se zejména z ryolitů, ryodacitů, tmavošedých andezitů a červených a žlutých tufů. Na těžbu zmíněných hornin zde bylo do 50. let 20. století v provozu několik kamenolomů.

Charakteristickým rysem pahorkatiny jsou kromě vrcholků i naváté písky a pískové duny. Jemný písek pochází ze svahů Karpat a často se těží na stavební účely.

Ve starém kamenolomu lze nalézt i obsidián [2].

hvozdík pozdní (Dianthus serotinus)

Složení půdy vytváří optimální podmínky pro některé rostliny. Pahorkatinu pokrývají oblasti lesa, luk a vinic. Osmdesát procent lesů tvoří v 19. století vysazen trnovník akát (Robinia pseudoacacia), zbytek představují druhy rodu dub. Vrcholky kopců pokrývají louky a křoviny. Místy v tenkých vrstvách půdy se rozšířily suchomilné skalničky. Okrajové polohy jsou porostlé vinohrady. Část území je součástí přírodní rezervace Tarbucka.

Andezitový kopec Tarbucka je jedinou lokalitou hvozdíku pozdního (Dianthus serotinus) v oblasti Východoslovenské nížiny.

V přilehlém mokřadu, Národní přírodní rezervaci Tajba, žije Želva bahenní (Emys orbicularis), která klade svá vajíčka do okolních písků.

Panorama Stredy nad Bodrogom z Tarbucky směrem na jih, západ a sever. Na horizontě je vidět maďarská část Slanských vrchů od Tokaja po Sátoraljaújhely (Nové Mesto pod Šiatrom). Vpravo jsou vidět kopce nad obcí Viničky, slovenskou částí oblasti, kde sa vyrába Tokajské víno

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tarbucka (geomorfologická časť) na slovenské Wikipedii.

  1. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Dostupné online. 
  2. Eurasian Obsidian Sources. www.obsidianlab.com [online]. [cit. 2021-06-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-07.