Svatý Cyriak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Cyriak
Jáhen
Osobní údaje
Datum narození3. století
Datum úmrtí303
Místo úmrtíŘím
Příčina úmrtípoprava stětím
Povoláníjáhen
Svatořečení
Svátek8. srpna
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev,
anglikánská církev,
luteráni
Atributypalmová ratolest, spoutaný démon
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
sv. Cyriak

Svatý Cyriak, také Cyriak Římský nebo Kyriak, († kolem r. 309) je svatý jáhen, mučedník a jeden z čtrnácti sv. pomocníků. Církevní svátek má 8. srpna. Pocházel z rodiny vyššího římského důstojníka. Později jej papež sv. Marcelin (296–304) v roce 300 posvětil na jáhna. Jeho hrob je historicky doložen.

Legenda[editovat | editovat zdroj]

Křesťané byli nasazováni na nucené práce v Diokleciánových lázních. Dozorci nakládali s křesťany velice tvrdě. Cyriak a jeho druhové posílali křesťanům potravinovou i peněžitou pomoc, pomáhali zmírnit následky těžkých prací. Cyriak byl za svou činnost uvězněn. Ve vězení uzdravil několik slepců. Pověst o zázračném uzdravení slepců se dostala až k císaři Diokleciánovi. Měl totiž nemocnou dceru, posedlou zlým duchem. Cyriak císařovu dceru uzdravil a ona se dala pokřtít. Po abdikaci Diokleciána nastoupil na trůn císař Maximian. Ten dal Cyriaka předvést před soud a poručil mu, aby obětoval bohům. Podle jiné legendy k zatčení došlo na rozkaz soudce Karpasia. Cyriak odmítl uznat římské bohy, proto na jeho hlavu nechali vylít vařící smolu. Jáhnovi se však nic nestalo. Byl ještě více mučen a později sťat.

Atributy[editovat | editovat zdroj]

Bývá zobrazován jako mladý jáhen s knihou exorcismu, palmou mučedníka, mečem a se spoutaným démonem (nebo drakem). V některých výtvarných dílech je světec vyobrazen s malou nebo velkou dívkou, zřejmě dcerou císaře Diokleciána[1].

Patron[editovat | editovat zdroj]

Svatý Cyriak je patronem nuceně nasazených osob, pomocník při posedlosti a pokušení. Je patronem řádu Křížovníků s červeným srdcem – cyriaků. Řád byl založen ve 12. století a jeho hlavní náplní byla péče o nemocné.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Jeho život, činy a mučednické scény bývají spojovány (zaměňovány) se dvěma dalšími světci toho jména

  • Cyriak Římský (†133)
  • Jidáš Cyriak (300-363), zvaný také Cyriak z Ancony, Quiriacos z Jeruzaléma, vnuk celníka sv. Zachea, který měl podle Zlaté legendy[2] v Jeruzalémě pomoci císařovně sv. Heleně nalézt Kristův kříž, následně se obrátil na víru, stal se biskupem jeruzalémským a římský císař Julián Apostata ho dal umučit. Není historickými prameny doložen, v té době Jeruzalém neměl biskupa.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Oltářní deska v chrámu dominikánů, DFrankfurt nad Mohanem, srov. LCI 6, obr. s. 18
  2. Jakub de Voragine: Zlatá legenda, ed. Anežka Vidmanová, Praha 1984, s. 179-181

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SCHIKORA, Rudolf. Naše světla. [s.l.]: Exerciční dům ve Frýdku, 1947. 824 s. S. 538. 
  • LCI 6 = Lexikon der christlichen Ikonographie, Band 6, ed. Wolfgang Braunfels. Herder: Rom-Freiburg-Basel Wien 1994, s. 16-18

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]