Světová sionistická organizace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Světová sionistická organizace
ZakladatelTheodor Herzl a Max Nordau
Vzniksrpen 1897
SídloDům národních institucí, Izrael (Jeruzalém)
Působnostcelosvětově
LídrYaakov Hagoel (od 2020), Theodor Herzl (1897–1904), David Wolffsohn (1905–1911), Otto Warburg (1911–1920), Chajim Weizmann (1921–1931), Nachum Sokolov (1931–1935) a Chajim Weizmann (1935–1946)
Oficiální webwww.wzo.org.il
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Theodor Herzl na balkóně v Basileji, kde právě probíhá jím svolaný první světový sionistický kongres v roce 1897

Světová sionistická organizace (hebrejsky: ההסתדרות הציונית העולמית) byla založena jako Sionistická organizace (hebrejsky: ההסתדרות הציונית) v roce 1897 na Prvním sionistickém kongresu, který se konal 29. srpna31. srpna v Basileji, ve Švýcarsku. Sionistická organizace sloužila jako zastřešující organizace pro sionistická hnutí, která měla za cíl vytvoření židovského státu v oblastí známé jako Palestina. Theodor Herzl, který s Maxem Nordanuem zorganizoval první kongres, později poznamenal do svého deníku:

Kdybych měl shrnout Basilejský kongres do jediné věty – kterou se budu střežit vyslovit veřejně –, byla by následující: V Basileji jsem založil Židovský stát. Kdybych to řekl dnes nahlas, odpověděl by mi všeobecný smích. Možná za pět let, ale určitě za padesát to bude vědět každý.
— Theodor Herzl, 3. září 1897[1]

Když byla o 51 let později, 14. května 1948 vyhlášena nezávislost Státu Izrael, mnoho z jeho nových administrativních institucí již existovalo, jelikož vznikly během pravidelných sionistických kongresů v uplynulých dekádách. Některé z těchto institucí přetrvaly dodnes.

V lednu 1960 bylo změněn název organizace na Světovou sionistickou organizaci. Sídlo má v Jeruzalémě.

Členství a delegace[editovat | editovat zdroj]

Členství ve Světové sionistické organizaci bylo otevřeno pro všechny Židy a právo hlasování pro delegáty na kongresu bylo zabezpečeno nákupem šekelu. Jednotlivé delegace z celého světa a s různou politickou příslušností a náboženskými tradicemi se na kongresu uskupovaly spíše podle ideologie než podle země původu.

Prezidenti[editovat | editovat zdroj]

Předsedové[editovat | editovat zdroj]

Sesterské organizace[editovat | editovat zdroj]

Finance Světové sionistické organizace byly spravovány Židovskou koloniální bankou (Jewish Colonial Trust), která byla založena v Basileji roku 1899 a měla sídlo v Londýně. Nákup pozemků zajišťoval Židovský národní fond, který byl založen roku 1901. Keren ha-jesod („Zakládací fond“), který byl založen roku 1920 v Londýně byla nadace, která sloužila před založením Státu Izrael, k podpoře aktivit sionistů a jišuvu, prostřednictvím společností, jako byla Palestine Electric Company, Palestine Potash Company a Anglo-palestinská banka.[2]

Světový sionistický kongres[editovat | editovat zdroj]

Světový sionistický kongres (hebrejsky: הקונגרס הציוני העולמי), známý také jako „Parlament židovského lidu“ je nejvýznamnějším demokratickým shromážděním Židů na světě. Volí své zástupce a rozhoduje o plánech Světové sionistické organizace a Židovské agentury. Každý Žid, který je starší 18 let a je členem sionistické asociace má právo hlasovat.

Od roku 1897 do roku 1901 se konal sionistický kongres každoročně. V letech 19031913 a 19211939 každý druhý rok. Od roku 1946 se kongres konal každé dva roky v různých evropských městech. Cílem delegátů bylo vybudovat infrastrukturu pro židovstvo (jišuv) v Palestině. Od druhé světové války se konají kongresy přibližně každé čtyři roky. Po založení Izraele se kongresy konají každých čtyři nebo pět let v Jeruzalémě. Poslední, 35. Světový sionistický kongres se konal v červnu roku 2006. V současné době je největší frakcí na kongresu koalice sestávající z Kadimy, Strany práce-Merec, Merkaz (reprezentuje konzervativní judaismus) a ARZA (reprezentuje reformní judaismus). Příští kongres je naplánován na rok 2010.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku World Zionist Organization na anglické Wikipedii.

  1. GILBERT, Martin. Izrael: Dějiny. Praha: BB Art, 2002. ISBN 80-7257-740-9. S. 32. 
  2. Keren Hajesod [online]. Holocaust.cz [cit. 2008-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-15. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]