Program Discovery: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Portálové šablony dle doporučení (s pomocí dat od Dannyho B.)
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: nl:Discoveryprogramma
Řádek 147: Řádek 147:
[[it:Programma Discovery]]
[[it:Programma Discovery]]
[[ja:ディスカバリー計画]]
[[ja:ディスカバリー計画]]
[[nl:NASA Discovery-programma]]
[[nl:Discoveryprogramma]]
[[pl:Program Discovery]]
[[pl:Program Discovery]]
[[pt:Programa Discovery]]
[[pt:Programa Discovery]]

Verze z 20. 1. 2011, 16:36

Sonda Near Shoemaker

Program Discovery americké agentury NASA je zaměřen na nízkorozpočtové vysoce vědecky zaměřené kosmické mise. Program plnil požadavky administrátora NASA Daniela S. Goldina, který prosazoval přístup nazvaný „rychleji, lépe, levněji“ („faster, better, cheaper“). Mise navrhují týmy lidí z průmyslu, z menších firem, vládních výzkumných pracovišť či univerzit. V čele každého týmu stojí hlavní řešitel PI (Principal Investigator). Návrhy jsou voleny pomocí výběrových řízení, kdy musí být splněny podmínky:

  • Doba vývoje mise od zahájení prací až po odstartování sond nesmí překročit 36 měsíců
  • Celkové náklady nesmí překročit stanovenou hodnotu (pro rok 2006 byla stanovena cena 425 milionů dolarů)[1]

Úspěšně dokončené mise

Sonda Stardust
  • NEAR Shoemaker byla sonda určená k průzkumu planetky (433) Eros. Úspěšně splnila úkoly základní i rozšířené mise a přistála na povrchu planetky. Nyní je nefunkční.
  • Mars Pathfinder byl přistávací modul na Marsu, který dopravil na povrch planety miniaturní vozítko Sojourner. Úspěšně dokončil svou primární i rozšířenou misi. Nyní je nefunkční.
  • Lunar Prospector byla družice Měsíce, která studovala měsíční mineralogii. Dokončila svou primární a rozšířenou misi a plánovaně dopadla na měsíční povrch.
  • Deep Impact je kometární sonda určená k průzkumu periodické komety Tempel 1. Sonda uvolnila impaktor, který dopadl na kometu a přístroje zkoumaly vzniklý oblak materiálu vyvrženého po dopadu. Po úspěšném dokončení mise byla sonda uvedena do hybernace a později znovu aktivována kvůli rozšířené misi označené EPOXI.
  • Stardust byla kometární sonda určená k odběru vzorku prachu z kómy komety 81P/Wild-2 a dalšího prachu mezihvězdného a meziplanetárního původu. Úspěšně odebrala vzorky a 15. ledna 2006 je dopravila na Zemi. Pak byla uvedena do hybernace a pohybuje se po heliocentrické dráze. Je stále plně funkční a bude využita pro další výzkumy komety Tempel 1 při rozšířené misi NExT.

Částečně úspěšné mise

  • Genesis byla kosmická sonda určená k průzkumu částic slunečního větru. Vzorky byly úspěšně získány, ale návratové kapsli se nepodařilo rozvinout padák a tak dopadla do pouště v Utahu. Některé vzorky částic slunečního větru byly zachráněny a jsou vědcům k dispozici.[2] Genesis nyní směřuje k Lagrangeovu bodu L1, NASA zkoumá možnosti odeslání sondy na rozšířenou misi.[3]

Neúspěšné mise

  • CONTOUR byla sonda, která měla navštívit a studovat komety Encke a Schwassmann-Wachmann 3. Odstartovala z mysu Canaveral 3. července 2002. 15. srpna byl zažehnut raketový motor, který měl sondu dovést na meziplanetární dráhu, ale kontakt se sondou byl ztracen.[4] Bylo zjištěno, že se poblíž očekávané pozice sondy pohybují tři tělesa, patrně části sondy, zničené při zážehu motoru. Trosky sondy se pohybují po geocentrické dráze.

Probíhající mise

Samostatné mise

Sonda Messenger
  • MESSENGER je planetární kosmická sonda k planetě Merkur. Jejím úkolem je studium a mapování planety. Odstartovala 3. srpna 2004 a nyní je na cestě k planetě.
  • Dawn je sonda, která je určena k průzkumu trpasličí planety Ceres a velké planetky Vesta. Odstartovala v 27. září 2007.
  • Kepler je kosmický teleskop určený k průzkumu našeho okolí v Mléčné dráze, kde by měl objevovat exoplanety zemského typu. Start úspěšně proběhl 7. března 2009.

Missions of opportunity

K programu Discovery patří také tzv. Missions of opportunity (příležitostné mise). Jedná se o menší projekty, které jsou součástí jiných sond a misí. Náklady na tyto mise nesmějí překročit 35 milionů dolarů.[1]

Rozšířené mise

  • EPOXI (Extrasolar Planet Observation and Deep Impact Extended Investigation) je série dvou nových rozšířených misí sondy Deep Impact po úspěšné misi ke kometě Tempel 1:
    • mise DIXI (The Deep Impact eXtended Investigation of Comets) využívá sondu Deep Impact k průzkumu další komety. Původně se měla sonda vydat ke kometě Boethin, ale nakonec bylo rozhodnuto zkoumat kometu Hartley 2. Cílem je získat snímky jejího jádra pro získání větších znalostí o struktuře a rozdílnosti komet. Mise byla vybrána v roce 2007[6]. Průlet kolem komety Hartley 2 je naplánován na 11. října 2010.
    • mise EPOCh (The Extrasolar Planet Observations and Characterization) používá kameru s vysokým rozlišením sondy Deep Impact ke zlepšování znalostí o známých obřích extrasolárních planetách a vyhledávání dalších planet v těchto systémech.[7]
  • NExT (New Exploration of Tempel 1) je nová mise sondy Stardust pro další průzkum komety Tempel 1, kterou v roce 2005 zkoumala sonda Deep Impact. Kometa mezitím proletěla přísluním a vědce zajímají změny povrchu, které nastaly od poslední návštěvy. Sonda proletí kolem komety v roce 2011.

Připravované mise

  • GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) je plánovaná mise, která s vysokou přesností zmapuje gravitační pole Měsíce a určí jeho vnitřní strukturu. Start sondy je stanoven na rok 2011.

Odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Discovery Program na anglické Wikipedii.

Reference

  1. a b HUPP, Erica; BROWN, Dwayne. NASA ANNOUNCES DISCOVERY PROGRAM SELECTIONS [online]. NASA, 2006-10-30 [cit. 2009-02-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. GENESIS SCIENCE: "We have solar wind." [online]. Jet Propulsion Laboratory [cit. 2009-02-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Genesis Spacecraft Bus Flies Solo [online]. Jet Propulsion Laboratory [cit. 2009-02-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. CONTOUR – MISHAP INVESTIGATION BOARD REPORT [online]. NASA, 2003-05-31 [cit. 2009-02-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Moon Mineralogy Mapper: Unlocking the Mysteries of the Moon [online]. NASA [cit. 2009-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Deep Impact Spacecraft Heads For Comet Hartley 2 [online]. ScienceDaily, 2007-12-16 [cit. 2009-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. NEAL-JONES, Nancy; STEIGERWALD, Bill. NASA's Deep Impact Begins Hunt for Alien Worlds [online]. NASA, 2008-02-07 [cit. 2009-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy