Kim Ki-duk: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
aktualizace (zemřel)
m přidána Kategorie:Zemřelí na covid-19 za použití HotCat
Řádek 105: Řádek 105:
[[Kategorie:Držitelé ceny Křišťálový glóbus]]
[[Kategorie:Držitelé ceny Křišťálový glóbus]]
[[Kategorie:Narození 20. prosince]]
[[Kategorie:Narození 20. prosince]]
[[Kategorie:Zemřelí na covid-19]]

Verze z 11. 12. 2020, 12:50

Kim Ki-duk
Narození20. prosince 1960
Bonghwa, Jižní Korea
Významná dílaOstrov

Kim Ki-duk, korejsky 김기덕 nebo 金基德, (* 20. prosince 1960, Bonghwa, Jižní Korea - 11. prosince 2020, Riga, Lotyšsko) byl korejský filmový režisér. Za své filmy získal ceny na filmových festivalech v Benátkách (2004, 3-iron, cena FIPRESCI, Malý zlatý lev), Berlíně (2004, Samaritánka, Stříbrný medvěd za režii), Locarnu (2003, Jaro, léto, podzim, zima... a jaro, několik různých cen), San Sebastianu (2003, Jaro, léto, podzim, zima… a jaro, cena publika; 2005, 3-iron, cena FIPRESCI) a Karlových Varech (2002, Pobřežní hlídka, cena FIPRESCI).

Život

Narodil se 20. prosince 1960 v Bonghwě v provincii Kjongsangbuk-do. Když mu bylo devět, přestěhovala se jeho rodina do Soulu, kde studoval zemědělskou školu. V sedmnácti letech ze školy odešel a začal pracovat v továrnách. Mezi lety 1980 a 1985 sloužil u námořní pěchoty, další dva roky strávil v kostele pro zrakově postižené, uvažuje o možnosti stát se knězem.

V roce 1990 utratil úspory za letenku do Paříže, kde dva roky na ulicích prodával své obrazy. V Paříži také poprvé navštívil kino, kde jej podle vlastních slov zejména zaujaly filmy Mlčení jehňátek a Milenci z Pont-Neuf. Po návratu do Koreje své nové zaujetí pro film ventilovat psaní scénářů do místních soutěží. Roku 1993 vyhrál hlavní cenu Vzdělávacího institutu pro scenáristiku za scénář Malíř a zločinec odsouzený k smrti. O rok později vyhrál třetí cenu v soutěži Korejské filmové rady za scénář Dvojí expozice a v roce 1995 první cenu v téže soutěži za Jaywalking.

V roce 1996 debutoval režií filmu Krokodýl, o muži žijícím v Soulu na břehu řeky Han, který zachrání ženu pokoušející se o sebevraždu. Posléze ji zneužívá a vyvine se mezi nimi podivný vztah. Film se promítal na filmovém festivalu v Pusanu, který tak pomohl odstartovat Kimovu mezinárodní kariéru.

Od té chvíle natáčí dva nízkorozpočtové filmy ročně, maje reputaci rychlého a efektivního tvůrce. Jeho třetí film, Modrá brána se promítal v Karlových Varech.

Zásadní průlom přinesl Ostrov, vybraný v roce 2000 do soutěže Benátského filmového festivalu. Tam získal reputaci kontroverzního a šokujícího díla, když při sledování scény zahrnující rybářské háčky omdlela italská novinářka. Přestože film nezískal žádnou cenu poroty, Kim Ki-duk díky němu vešel ve známost v evropských kruzích.

V následujících letech byly jeho filmy dále přijímány na známé festivaly (Address Uknown se promítal v Benátkách, Bad Guy v Berlíně). Bad Guy se také stal režisérovým prvním komerčním hitem. V dalším snímku Pobřežní hlídka hrál známý korejský herec Jang Dong-gun (jediná hvězda obsazená do Kimova filmu), dílo ale nedostálo očekáváním.

S devátým, buddhisticky zaměřeným Jaro, léto, podzim, zima... a jaro přišel výrazný posun v Kimově tvorbě. Přestože se dále soustřeďuje na postavy na okraji společnosti, začíná zdůrazňovat témata vykoupení a odpuštění, a ve filmech se objevuje méně násilí. Mírnější styl filmů se setkal v zahraničí s úspěchem: v roce 2004 Kim Ki-duk cenu za režii v Berlíně za Samaritánku a v Benátkách za 3-iron. Natáčení obou filmů trvalo přibližně dva týdny.

Za jeho podstatné filmařské kvality bývá zpravidla považován talent na působivé záběry a schopnost tvořit poutavé příběhy téměř bez dialogů. Obě tyto vlastnosti jeho dílo zpřístupňují mezinárodnímu publiku. Přestože se v posledních letech dříve negativní vnímání u korejské kritiky zlepšilo, jsou názory stále značně rozpolcené, zejména kvůli jeho zobrazení ženských postav. Kim Ki-duk je ale v každém případě jeden z nejslavnějších a nejvýraznějších korejských režisérů.

Úmrtí

Zemřel v nemocnici Rize, v Lotyšsku na komplikace spojené s onemocněním Covid-19.[1]

Filmografie

  • 1996 - Krokodýl (Ag-o)
  • 1996 - Wild Animals (Yasaeng dongmul bohoguyeog)
  • 1998 - Modrá brána (Paran daemun)
  • 2000 - Ostrov (Seom)
  • 2000 - Real Fiction (Shilje sanghwang)
  • 2001 - Address Uknown (Suchwiin bulmyeong)
  • 2001 - Bad Guy (Nabbeun namja)
  • 2002 - Pobřežní hlídka (Hae anseon)
  • 2002 - Real Fiction (Shilje sanghwang)
  • 2003 - Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom)
  • 2004 - 3-iron (Bin-jip)
  • 2004 - Samaritánka (Samaria)
  • 2005 - Luk (Hwal)
  • 2006 - Čas (Shi gan)
  • 2007 - Dech (Soom)
  • 2008 - Sen (Bimong)
  • 2011 - Amen (Ahmen)
  • 2011 - Arirang (Arirang)
  • 2012 - Pieta (Pieta)

Reference

  1. Latvijā miris pasaulē slavenais dienvidkorejiešu režisors Kims Kiduks [online]. AS DELFI [cit. 2020-12-11]. Dostupné online. (lotyšsky) 

Externí odkazy

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Kim Ki-duk