Milenci z Pont-Neuf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milenci z Pont-Neuf
Původní názevLes Amants du Pont-Neuf
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka125 min
Žánryromantický film
filmové drama
ScénářLeos Carax
RežieLeos Carax
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJuliette Binocheová
Denis Lavant
Edith Scob
Klaus Michael Grüber
Marc Maurette
… více na Wikidatech
ProdukceChristian Fechner
HudbaArvo Pärt
KameraJean-Yves Escoffier
KostýmyRobert Nardone
StřihNelly Quettier
Výroba a distribuce
Premiéra16. října 1991
2. července 1992 (Německo)
Produkční společnostGaumont Film Company
DistribuceMiramax Films
OceněníEvropská filmová cena pro nejlepší herečku (1992)
Evropská filmová cena pro nejlepšího kameramana (1992)
European Film Award for Best Editor (1992)
Milenci z Pont-Neuf na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milenci z Pont-Neuf (v originále Les Amants du Pont-Neuf) je francouzský hraný film z roku 1991, který režíroval Leos Carax podle vlastního scénáře.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Mladý bezdomovec a polykač ohně Alex se v noci potácí Paříží, kde mu auto přejede nohu. Je převezen do azylového domu v Nanterre. Po ošetření zranění se Alex vrací na Pont Neuf s nohou v sádře. Na mostě, který je uzavřen kvůli rekonstrukci, pobývá s Hansem. Postarší bezdomovec Alexovi poskytuje hypnotika, protože trpí nespavostí.

Alex na Pont Neuf potkává Michèle. Pozvolna slepnoucí malířka byla svědkem autonehody a zpaměti si namalovala Alexův obličej. Když chce nakreslit Alexův portrét, dostane záchvat mdloby. Alex se o Michèle stará a přimlouvá se za ni u Hanse, který chce dívku odehnat. Alex zjistí, že Michèle se dobrovolně vzdala své zajištěné existence, protože byla nešťastně zamilovaná do violoncellisty Juliena. Michèle sní o jeho vraždě otcovou zbraní, kterou má u sebe.

V den 200. výročí Francouzské revoluce se Alex a Michèle opijí a baví se, včetně krádeže motorového člunu a vodního lyžování na Seině. Michèle ukradne z Hansovy skrýše nějaké ampulky s prášky na spaní a slíbí Alexovi, že ho naučí spát. Okradou několik kolemjdoucích a za ukradené peníze odjedou k moři, kde se spolu sblíží. Michèlin pokus vyléčit Alexovu nespavost pomocí prášků však selže.

Když se vrátí na most, Michèle se začne zhoršovat oční choroba. Hans, bývalý vrchní noční hlídač v pařížském Louvru, jí v noci umožní prohlédnout si její oblíbený autoportrét Rembrandta, který už přes den nevidí kvůli instalované neonové trubici. Michèle se začíná smiřovat s tím, že s Alexem po boku brzy oslepne.

Když je Michèle hledána plakátovou kampaní v metru, protože je možné zachránit její zrak novým typem operace, Alex plakáty podpálí. Lepič plakátů během toho zemře. Michèle se ale dozví o šanci na uzdravení prostřednictvím rádia. Tajně dá Alexovi prášky na spaní a opustí ho.

Alex, který zůstal sám, se střelí do ruky Michèlinou pistolí. Na mostě ho později zatkne policie a je odsouzen ke třem letům vězení za usmrcení z nedbalosti. O dva roky později ho Michèle, vyléčená z oční choroby, navštíví ve vězení, protože na něj nemůže zapomenout. Vrátila se do života střední třídy a žije s očním lékařem.

Po Alexově propuštění z vězení se oba dohodnou, že se jedné zimní noci setkají v renovovaném Pont Neuf, který byl znovu otevřen pro provoz. Tam oslavují své shledání a Michèle dokončí Alexův portrét. Když ale chce o několik hodin později Alexe opustit a vrátit se domů, nechce ji pustit a shodí ji z mostu do Seiny, kam také skočí. Alex a Michèle zachrání námořníci, kteří plují do Le Havru. Alex a Michèle se rozhodnou plout s nimi.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Juliette Binocheová Michèle Stalens
Denis Lavant Alex
Klaus-Michael Grüber Hans
Daniel Buain bezdomovec
Marion Stalens Marion
Chrichan Larsson Julien
Paulette Berthonnier lodnice
Roger Berthonnier lodník
Edith Scob žena v autě
George Apperighis muž v autě

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Die Liebenden von Pont-Neuf na německé Wikipedii.