Uhelná elektrárna: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Cool3d (diskuse | příspěvky)
→‎Úprava uhlí: doplnění informací
Cool3d (diskuse | příspěvky)
m + ref
Řádek 5: Řádek 5:
[[Soubor:Werdohl_-_Kraftwerk_Elverlingsen_24_ies.jpg|thumb|left|Úprava uhlí a jeho skladování]]
[[Soubor:Werdohl_-_Kraftwerk_Elverlingsen_24_ies.jpg|thumb|left|Úprava uhlí a jeho skladování]]
=== Úprava uhlí ===
=== Úprava uhlí ===
Uhlí je třeba nejdříve vytřídit od nečistot (kameny) a přetřídit v [[Úpravna uhlí|úpravě uhlí]], kde je [[drcení|nadrceno]] na požadovanou velikost (uhelný prach). Úpravny uhlí jsou buď přímo v nebo vedle elektrárenského komplexu. Následně je pomocí pásových dopravníků transportováno na elektrárnu do části zauhlení. Zauhlení slouží jako zdroj paliva v případě odstávky na úpravně uhlí. Nejčastěji se jedná o ohraničenou deponii uhlí, kde je stále udržováno určité množství zásob uhlí. Nově příchozí uhlí je rozhrnováno buldozery. V krajní části této deponie nebo přímo pod ní se nacházejí zásobníky ve tvaru násypky (až 15 hluboko). Ze zásobníků je uhlí mechanicky shrabováno na pásové dopravníky,které uhlí transportují na kotelnu elektrárny. Na kotelně se nachází "uhelné bunkry". Každý takovýto bunkr zásobuje "uhelný mlýn". Uhelné mlýny jsou v přízemí kotelny. Z "bunkru" je uhlí dopraveno do mlýna kde je rozemleto na nejjemnější frakci a spolu z předehřátým vzduchem je vyfukováno do hořáků a přímo do spalovací části kotle.
Uhlí je třeba nejdříve vytřídit od nečistot (kameny) a přetřídit v [[Úpravna uhlí|úpravě uhlí]], kde je [[drcení|nadrceno]] na požadovanou velikost (uhelný prach). Úpravny uhlí jsou buď přímo v nebo vedle elektrárenského komplexu. Následně je pomocí pásových dopravníků transportováno na elektrárnu do části zauhlení. <ref>[http://www.allforpower.cz/clanek/nove-zauhlovani-elektrarny-v-ledvicich-s-modernimi-prvky-automatizovaneho-rizeni-snizilo-emise/ Nové zauhlování elektrárny v Ledvicích s moderními prvky automatizovaného řízení snížilo emise]</ref>Zauhlení slouží jako zdroj paliva v případě odstávky na úpravně uhlí. Nejčastěji se jedná o ohraničenou deponii uhlí, kde je stále udržováno určité množství zásob uhlí. Nově příchozí uhlí je rozhrnováno buldozery. V krajní části této deponie nebo přímo pod ní se nacházejí zásobníky ve tvaru násypky (až 15 hluboko). Ze zásobníků je uhlí mechanicky shrabováno na pásové dopravníky,které uhlí transportují na kotelnu elektrárny. Na kotelně se nachází "uhelné bunkry". Každý takovýto bunkr zásobuje "uhelný mlýn". Uhelné mlýny jsou v přízemí kotelny. Z "bunkru" je uhlí dopraveno do mlýna kde je rozemleto na nejjemnější frakci a spolu z předehřátým vzduchem je vyfukováno do hořáků a přímo do spalovací části kotle.


=== Pyrolýza ===
=== Pyrolýza ===

Verze z 1. 12. 2013, 20:54

Elektrárny Prunéřov v Ústeckém kraji

Uhelná elektrárna je tepelná elektrárna, která využívá spalování uhlí pro získání tepelné a elektrické energie. Jedná se o technologický celek, který vyrábí elektrickou energii přeměnou z chemické energie vázané v palivu (hnědé nebo černé uhlí) prostřednictvím tepelné energie.

Proces výroby energie

Úprava uhlí a jeho skladování

Úprava uhlí

Uhlí je třeba nejdříve vytřídit od nečistot (kameny) a přetřídit v úpravě uhlí, kde je nadrceno na požadovanou velikost (uhelný prach). Úpravny uhlí jsou buď přímo v nebo vedle elektrárenského komplexu. Následně je pomocí pásových dopravníků transportováno na elektrárnu do části zauhlení. [1]Zauhlení slouží jako zdroj paliva v případě odstávky na úpravně uhlí. Nejčastěji se jedná o ohraničenou deponii uhlí, kde je stále udržováno určité množství zásob uhlí. Nově příchozí uhlí je rozhrnováno buldozery. V krajní části této deponie nebo přímo pod ní se nacházejí zásobníky ve tvaru násypky (až 15 hluboko). Ze zásobníků je uhlí mechanicky shrabováno na pásové dopravníky,které uhlí transportují na kotelnu elektrárny. Na kotelně se nachází "uhelné bunkry". Každý takovýto bunkr zásobuje "uhelný mlýn". Uhelné mlýny jsou v přízemí kotelny. Z "bunkru" je uhlí dopraveno do mlýna kde je rozemleto na nejjemnější frakci a spolu z předehřátým vzduchem je vyfukováno do hořáků a přímo do spalovací části kotle.

Pyrolýza

Nadrcený uhelný prach se „vstřikuje“ do kotle, kde tak dochází ke kvalitnějšímu spalování, než u starších technologií.

Spaliny

Spaliny vzniklé při spalování uhlí putují přes elektrostatický odlučovač a filtry k odsíření. Až poté jsou spaliny vypouštěny do ovzduší.

Parní turbína elektrárny

Přeměna energie

Teplo vzniklé spalováním rozdrceného uhlí v kotli ohřívá primární okruh s vodou. Voda se postupně mění na páru o teplotě až 500 °C, která roztáčí lopatky turbíny. Ta prestřednictvím alternátoru generuje elektrickou energii, která je pak pomocí transformátorů vyvedena do rozvodné sítě.

Chlazení

Demineralizovaná voda použitá v procesu prochází přes kondenzátor, kde se vysráží, část putuje dál do procesu a část do chladících věží, kde se odpaří.

Účinnost

Účinnost přeměny energie je dosud nízká – i v nejmodernějších elektrárnách se pohybuje nejvýš kolem 45 %.

Uhelné elektrárny v Česku

Elektrárna Opatovice nad Labem

Seznam nejvýznamnějších uhelných elektráren v Česku. Některé z nich zahrnují více v principu samostatných elektrárenských bloků: např. elektrárna Mělník je technologický komplex tří elektráren označovaných Mělník I až Mělník III.

Související informace naleznete také v článku Seznam tepelných elektráren v České republice.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Uhelné elektrárny na Wikimedia Commons