Stejnokřídlí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxStejnokřídlí
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádstejnokřídlí (Homoptera)
L., 1758
bývalé podřády
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stejnokřídlí (Homoptera) jsou bývalý řád hmyzu, který byl nově zařazen, spolu s plošticemi (Heteroptera), do řádu polokřídlí (Hemiptera). Kdysi byl rozdělen na několik podřádů, ze čtyř podřádů byly učiněny nadčeledi a křísi zůstaly podřádem. Patří mezi ně:

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Stejnokřídlí mají dva páry křídel, které jsou střechovitě složené nad zadečkem. Živí se sáním rostlinných šťáv na různých místech rostliny (listech,květech, atd..) Často se setkáváme s neotenií, která je spojená s apterií, někteří jedinci jsou proto bezkřídlí. Stejnokřídlí mají na zadečku voskové žlázy.

Všichni stejnokřídlí jsou rostlinní paraziti, kteří se živí sáním rostlinných šťáv. Sáním poškozují rostlinná pletiva a jsou také vektory rostlinných viróz, způsobují proto značné škody v zemědělství. Nevyužitá cukerná složka potravy je vylučována ve formě medovice, kterou se živí mravenci nebo včely.

Mají složité vývojové cykly, zvláště u mšic se setkáváme s heterogonií, jednotlivé generace mají odlišnou stavbu těla, v pohlavním cyklu není vzácností partenogeneze.

Mají proměnu nedokonalou (vajíčko, larva, dospělec) a jejich proměna trvá od 2 dnů do 17 let (některé druhy severoamerických cikád).

Pěnodějky vynikají schopností extrémně dlouhých skoků a zároveň i extrémního přetížení, které při nich dokážou zvládnout.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHA, Vladimír. Zvířecí olympiáda. OSEL.cz [online]. 30. června 2021. Dostupné online.  (česky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]