Edita Brestenská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Edita Brestenská
Narození18. listopadu 1920
Vráble
Úmrtí2. května 2014 (ve věku 93 let)
Bratislava
Alma materUniverzita Komenského v Bratislavě
Povolánípaleontoložka, zooložka a redaktorka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Edita Brestenská (18. listopadu 1920, Vráble2. května 2014 Bratislava) byla slovenská paleontoložka a vědecká pracovnice.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 18. listopadu 1920 v jihoslovenském městě Vráble. Středoškolské studium absolvovala v Banské Bystrici a vysokoškolské na Přírodovědecké fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. V roce 1952 získala titul RNDr..

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Ve Státním geologickém ústavu Dionýze Štúra pracovala od roku 1948 do 1984. Od začátku byla pověřena výzkumem neogénu Západních Karpat jako potenciálního prostředí uhelných ložisek. Hlavní pozornost věnovala řešení stratigrafie a stavby neogenních oblastí, zejména východní části Podunajské nížiny, jejím severním výběžkům a některým vnitřním kotlinám.

Při sestavování generálních map ČSSR v měřítku 1:200 000 byla spoluredaktorkou neogénu na listu „Nitra“ a podílela se na sestavování geologických map neogénu na listech „Bratislava“, „Nové Zámky“ a „Žilina“. Byla redaktorkou čtyřlistu „Vráble a Levice“ (mapy 1:25 000), přičemž se podílela na řešení mikrobiostratigrafických problémů na několika listech východní části Podunajské a Východoslovenské nížiny, Vídeňské pánve a její čelní prohlubně. V rámci sestavování geologických map řešila stratigrafii uhlonosných oblastí při okrajích jihozápadní části pohoří Tribeč (Beladice-Jelenec, Horné Štitáre, Podhorany) a okolí Pukance, kde byla i spoluautorkou výpočtu zásob kategorie C2.

Edita Brestenská byla průkopnicí ve studiu mikrofauny oligocénu a neogénu na základě studia prvoků kmene foraminifera a korýšů třídy ostrakodi. Díky spojení terénního a laboratorního výzkumu měla velké zásluhy na stanovení stratigrafie neogénu na Slovensku, i na současném pojetí chronostratigrafických jednotek paratethydní oblasti.

Aktivně se účastnila mezinárodních korelačních programů, v rámci mezinárodních týmů (Polsko, Rumunsko, Maďarsko, Jugoslávie, Rakousko) na řešení některých specifických chronostratigrafických problémů, jako např. srovnávací studie mikrofauny oligocénu a neogénu Slovenska a Maďarska a stanovení hranice oligocén/miocén podle ostrakodů z profilů v Itálii.

Kromě výzkumné činnosti redigovala Edita Brestenská ústavní časopisy — jako technická nebo vědecká redaktorka, byla i členkou redakční rady časopisů vydávaných Státním geologického ústavem Dionýze Štúra a členkou různých komisí, vědecké rady Ústavu a vedoucí paleontologického oddělení.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Za svou práci byla v roce 1960 vyznamenána oceněním „Nejlepší pracovník geologické služby“ a v roce 1968 státním vyznamenáním Řád rudé hvězdy. Při příležitosti 60. a 70. výročí založení ŠGÚDŠ obdržela „Medaili za rozvoj geologie řízení a ústavu“. Za celoživotní dílo a přínos k poznání geologie Slovenska ji Slovenská geologická společnost v roce 2010 poctila „Slávikovou medailí“.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Výsledky jejích biostratigrafických výzkumů v mnoha ohledech přesahují regionální rámec, o čemž nejlépe svědčí skutečnost, že se podílela na monografickém zpracování šestisvazkového díla o neostratotypech neogénu centrální paratethys (Chronostratigraphie und Neostratotypen etc.)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Edita Brestenská na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Zlinská, A. 2005: Zdravica k životnému jubileu RNDr. Edity Brestenskej, Geologické práce, Správy. ISSN 0433-4795. č.111 (2005), s. 20.