Přeskočit na obsah

Kristína Nemčková: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
- Soubor:Kristína_Nemčková.jpg (na Commons smazal User:Fitindia, důvod: No permission since 21 July 2021)
značka: revertováno
Řádek 9: Řádek 9:
Forbes 30pod30 2020
Forbes 30pod30 2020
| web = https://www.madebykristina.cz
| web = https://www.madebykristina.cz
| obrázek = Kristína Nemčková.jpg
| obrázek =
| velikost obrázku =
| velikost obrázku =
| znám jako = Made by Kristína
| znám jako = Made by Kristína

Verze z 29. 7. 2021, 15:08

Kristína Nemčková
Narození21. července 2001 (22 let)
Praha, ČR
BydlištěKoloděje
Známá jakoMade by Kristína
OceněníVýherkyně MasterChef Česko 2019

Special Czech Social Award 2019

Forbes 30pod30 2020
Webhttps://www.madebykristina.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Kristína Nemčková (21. červenec 2001, Praha) je vítěz[1] soutěže MasterChef Česko 2019[2]. Od dětství vášnivá kuchařka, která se považuje za Čechoslovenku a díky svým slovenským kořenům v rodině mluví slovensky i česky. Známou se stala účastí v soutěži MasterChef Česko 2019, kterou ve svých 17 letech vyhrála. Je autorkou kuchařské knihy #UPGRADE[3][4], díky které ji zařadil Forbes[5] mezi výběr 30pod30. Po absolvování prestižní školy Le Cordon Bleu v Londýně je držitelkou kuchařského ocenění Grand Diplôme®.

MasterChef Česko 2019

Během konkurzu do 3. řady soutěže amatérských kuchařů MasterChef Česko 2019 na TV Nova se Kristína rovnou probojovala do výběru TOP 16 finalistů a ve věku 17 let byla nejmladší účastníci. Soutěž vyhrála upgrade verzí tradičního slovenského receptu na nastavovanou dýní (ve slovenštině “tekvicový prívarok”), což je zjednodušeně řečeno koprová zahuštěná omáčka s hovězím masem, brambory a nastrouhanou máslovou dýní. Stala se tak nejmladším vítězem MasterChef na světě.

“Soutěž byla pro mě intenzivní škola vaření a vítězstvím bylo každé kolo, kdy jsem mohla navařit a nechat své jídlo ochutnat porotcům. Kdy se vám poštěstí nakrmit michelinského kuchaře (Radek Kašpárek)?” říká o soutěži sama Kristína.

Knihy

  • #UPGRADE[4] kuchařská kniha (rok vydání 2019 / 264 stran / 91 receptů)

Vzdělání

  • 2020 - 2021 Le Cordon Bleu Londýn
  • 2016 - 2020 Obchodní akademie Praha

Vystudovala Obchodní akademii v Praze v Satalicích (2016-2020) a během studia celý druhý ročník střední školy (2017/2018) studovala na střední škole v USA v městě Seattle, kde žila v hostitelské rodině.

Po maturitě, v roce 2020, nastoupila na studium prestižní kuchařské školy Le Cordon Bleu[6] v Londýně a v červenci 2021, po ukončení studia, získala Grand Diplôme®. Je to akreditovaný profesionální diplom pro kuchaře z kombinovaného studia Cuisine (vaření) a Pâtisserie (pečení) na škole Le Cordon Bleu.

Ocenění

  • 2021 Le Cordon Bleu Grand Diplôme®
  • 2020 Forbes 30 nejvlivnějších influencerů[7]
  • 2020 Forbes 30pod30[5]
  • 2019 MF Dnes Češi roku[8]
  • 2019 Special Czech Social Award[9]
  • 2019 Euro 20do20[10] (20 úspěšných Čechů do dvaceti let)
  • 2019 MasterChef Česko[1] 2019

Profesní kariéra

Vaří už od dětství a v roce 2011 si založila na sociálních sítích profil Jsem MasterChef, který později (2015) přejmenovala na Made by Kristína[11] a pravidelně zveřejňuje své recepty a inspirace ze světa vaření a pečení.

Od roku 2015 vede vlastní webové stránky www.madebykristina.cz, kde publikuje své recepty a dokumentuje cestu za svým snem stát se profesionální kuchařkou. Ke stránce přibyl i e-shop[12], na kterém nabízí kuchařku #UPGRADE[4] i další výrobky, které sama často ve svém životě využívá.

V roce 2019 vydala svou první kuchařskou knihu UPGRADE s originálním konceptem. Je plná tradičních česko-slovenských receptů a jejích #UPGRADE[4] inovací. Kniha je dostupná v českém, anglickém a slovenském jazyce a ihned po uvedení na trh se stala bestsellerem. Díky prodejnímu úspěchu kuchařky #UPGRADE[4] zařadil Kristínu časopis FORBES do výběru 30pod30 pro rok 2020[5] a uveřejnil její jméno mezi nejvlivnějšími influencery roku 2020[7].

V roce 2019 získala za výjimečné působení na sociálních sítích speciální ocenění Special Czech Social Award.[9] Záznam z odevzdávaní cen na YouTube.

Časopis EURO ji zařadil mezi mladé české talenty, “generace 21. století[10] a vyšla i na obálce tohoto časopisu.

Médium MF DNES ji díky úspěchům v tak mladém věku vybral mezi inspirativní Češi roku 2019[8].

V roce 2020 odjela do Londýna studovat na vyhlášenou kulinářskou školu Le Cordon Bleu, kterou ukončila získáním profesního diplomu Grand Diplôme® .

Kristína zároveň aktivně pomáhá lidem s postižením. Ve spolupráci s firmou Mixit uvedla na trh mix müsli Pro maminku[13], které výtěžek byl poskytnut speciálním zařízením pro osoby se zdravotním postižením. Vydala například charitativní kolekci mikin s vyhlášeným českým návrhářem Pavlem Berkym[14], ze které celý výtěžek je poskytnut ve formě speciálních pomůcek rodinám s členem s postižením. Vychází z vlastní zkušenosti potřeb své sestry Paulíny, která je sama těžce postižena dětskou mozkovou obrnou.

Praxe a pracovní stáže

04/2021 - současnost, pracovní stáž v restauraci STORY v Londýně

01/2020 kurzy vaření v Akademii Grosseto v Průhonicích[15]

10/2019 degustační večeře pro 60 lidí v restauraci La Bottega Gastronomica

10/2019 vlastní degustační večeře pro 16 lidí v restauraci La Bottega Laboratorio

08/2019 pracovní stáž v restauraci AROMI v Praze

07/2019 pracovní stáž v restauraci TARO v Praze

05/2019 pracovní stáž v restauraci U Matěje (Jan Punčochář) v Praze

Ostatní o Kristíně

"Kristínu jsem od našeho prvního setkání vnímal jako velmi hodnou a citlivou holku. Málokdy poznávám lidi, kteří by už odmalička tolik zbožňovali vaření nebo pečení a takhle se mu věnovali. V tom, jak ke své vášni přistupuje, vidím tak trochu sebe. Myslím, že má velké zázemí a oporu v rodině, která ji podporuje ve všem, co chce dělat. Nikdy se nestalo, že by ji to v kuchyni nebavilo nebo do toho nechtěla dát maximum. Když se při natáčení soutěže MasterChef všichni stresovali, na Kristíně jsem obdivoval klid a rozvahu, s jakými k věcem přistupovala. Nikdy se nenechala rozhodit. Jsem vážně zvědavý, kam až se díky svému talentu v budoucnu dostane."

"Kristínina kniha #UPGRADE je pro mě samotného hodně inspirující, protože Kristína má v sobě ohromný potenciál. Osobně jsem za tuto kuchařku strašně rád, protože recepty české a slovenské kuchyně v podání této mladé talentované kuchařky jsou naprosto skvostné."

"Kristína je neskutečný talent, který překvapí hlavně tím, jak dokáže vařit v klidu. Vlastně jsem sám byl děsně překvapený, když jsem ji viděl poprvé vařit. A nejde o to, jak uvařila, ale jaký je to člověk. Je pokorná, chytrá a má prostě neskutečný dar. Kdo neochutnal, nepochopí!"

  • Martin Záhumenský (šéfkuchař, porotce MasterChef Slovensko 2016) citace z knihy #UPGRADE[17] :

„Kristínke sa varenie stalo zábavou od útleho veku a neskôr sa k zábave pridala aj túžba pomôcť svojej sestre Paulínke či celej rodine v domácnosti. Časom pomoc a zábava prerástla do túžby si varenie užívať ešte viac a byť v ňom čo raz lepšia. Je obdivuhodné, až inšpirujúce, ako si Kristínka plní svoje sny. Ja jej môžem len s potešením držať palce, nech v tom čo robí pokračuje aj naďalej, minimálne s takým nadšením a profesionalitou ako doteraz. #UPGRADE je krásna knižka a bude aj váš “mate” do domácnosti, keď budete hľadať inšpiráciu navariť klasiku či experimentovať a pripraviť ju trochu inak. Varte aj vy priatelia a nebojte sa toho si niečo pripraviť so svojimi blízkymi či s láskou pre nich. Koniec koncov jedlo zbližuje už tisícročia, čo poviete?“

„Kristínku som mal možnosť spoznať už jako 14-ročnú, keď som ju porotoval v súťažnej show Moja mama varí lepšie ako tvoja. Varila tam pod časovým stresom a na jej vek už vtedy skvele. Jej láska ku vareniu a talent bol zrejmý a očividný. Neprešli ani tri roky a jej sa podarilo vyhrať českého MasterChefa, čo len potvrdzuje moje slová o jej talente. Viem o čom hovorím, sám som v roku 2012 v porote tejto súťaži bol ako porotca. Kristínke sa podarilo taktiež vydať túto skvelú knižku, ktorá je naozaj parádna, má hlavu a pätu a recepty sú veľmi zaujímavé. Držím tejto mladej a sympatickej dáme veľmi palce, nech nám ukáže ešte veľa zo svojho talentu a umenia, pretože viem, že na sebe tvrdo pracuje, vzdeláva sa a ja sa budem tešiť sledovať ju na jej ceste za svojimi snami.“

„Keď sa Masterchef blížil do finále, povedal som si, že Kristína by to mohla vyhrať! A ono sa to stalo! Čo je možno čudné, neprekvapilo ma to! Mladá talentovaná, šikovná, rozhľadená, inšpiratívna a zároveň so zdravou dávkou pokory. Tak som ju spoznal v kuchyni relácie Mojej mamy, čo varí lepšie. Začal som ju sledovať na sociálnych sieťach a bol som presvedčený, že o nej budeme počuť. Keď vyšla kniha, táto kniha, zostal som už bez slov. Kristína je ten most medzi kuchyňami. Jednak sú to babičkine klasiky a v novom, prítomnom čase, Kristínin UPGRADE. Ale hlavne spája domácu kuchyňu s tou profi! Keď si uvedomím, že je ešte len na začiatku, tak sa teším na ďalšie jej kroky. Kristina je sebavedomie a budúcnosť našej československej kuchyne! Silno držím palce a všetkým odporúčam túto knihu.“

„Kristína je výnimočne vyžarujúca bytosť, pri ktorej sa suroviny tešia, že ich spracuje a uvarí práve ona. Varenie je v jej prevedení láskou a mágiou zároveň. Všetok čas strávený v kuchyni so sestrou, či starou mamou v sebe nesie kapitál, z ktorého môže čerpať celý život. V jej ceste necítiť kalkul ani prehnané ambície. Preto sa jej darí, preto sú jej recepty vo svojej tradičnosti totálne inovatívne, preto nikomu netreba želať dobrú chuť, lebo v jej prípade ide o zbytočné zdržiavanie jazyka od podstaty na tanieri.“

Média

Reference

  1. a b c BLESK [online]. Blesk.cz, 13.06.2019. Dostupné online. 
  2. a b DVTV [online]. DVTV, 19.06.2021. Dostupné online. 
  3. a b Reflex. měsíčník. Únor 2021, roč. 2021, čís. 2. Dostupné online. 
  4. a b c d e f g h i NEMČKOVÁ, Kristína. #UPGRADE. červen 2019. vyd. ČR: KARAS s.r.o., 2019. 264 s. ISBN 978-80-270-5776-4. 
  5. a b c FORBES. měsíčník. Roč. 2020, čís. 1. Dostupné online. 
  6. Reflex. měsíčník. Únor 2021, roč. 2021, čís. 2. Dostupné online. 
  7. a b FORBES. měsíčník. Září 2020, roč. 2020, čís. 9. Dostupné online. 
  8. a b MF DNES. speciální vydání. Prosinec 2019, roč. 2019. Dostupné online. 
  9. a b Czech Social Awards 2019 [online]. iMedium, 29.listopadu 2019. Dostupné online. 
  10. a b EURO. měsíčník. Srpen 2019, roč. 2019, čís. 8. Dostupné online. 
  11. a b Ranní show Evropa2 [online]. 07.června 2017. Dostupné online. 
  12. a b Shoptet Blog [online]. Shoptet, 05. srpna 2019. Dostupné online. 
  13. MIXIT.cz [online]. Mixit, květen 2020. Dostupné online. 
  14. Žena In [online]. Žena IN, únor 2020. Dostupné online. 
  15. Akademie Grosseto [online]. Praha Průhonice: Restaurace Grosseto. Dostupné online. 
  16. Forbes podcast [online]. FORBES, květen 2020. Dostupné online. 
  17. a b c NEMČKOVÁ, Kristína. #UPGRADE (slovensky). 2019. vyd. Praha: Karas s.r.o., 2019. 264 s. ISBN 9788027064144. 
  18. a b c TV JOJ Moja mama varí lepšie [online]. TV JOJ, 2015. Dostupné online. 
  19. a b Trochu Inak (Adela Vinczeová) [online]. RTVS, duben 2019. Dostupné online. 
  20. Evropa2 [online]. Evropa2, duben 2021. Dostupné online. 
  21. 7pádu Honzy Dědka [online]. Praha: TV Prima, březen 2021. Dostupné online. 
  22. NEEDo TALKs [online]. NEEDO, září 2020. Dostupné online. 
  23. Redbull Rozhovory z Česka [online]. RedBull, srpen 2020. Dostupné online. 
  24. Taste of Prague podcast [online]. Praha: Taste of Prague, červenec 2020. Dostupné online. 
  25. FORBES. měsíčník. Květen 2020, roč. 2020, čís. 5. Dostupné online. 
  26. Český rozhlas Rádio Junior [online]. Český rozhlas, únor 2020. Dostupné online. 
  27. U kulatého stolu (podcast) [online]. U kulatého stolu, únor 2020. Dostupné online. 
  28. Redbull LIVI'N. měsíčník [online]. RedBull, září 2019. Dostupné online. 
  29. TASR TV [online]. Bratislava: TASR, srpen 2019. Dostupné online. 
  30. Český rozhlas Rádio Wave [online]. Praha: Český rozhlas, červenec 2019. Dostupné online. 
  31. iDNES TV [online]. Praha: iDNES, červen 2019. Dostupné online. 
  32. O kousek blíž [online]. Květen 2019. Dostupné online. 
  33. WhatNews. měsíčník [online]. WHAT, březen 2019. Dostupné online.