Gymnázium Elišky Krásnohorské: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
h
značky: revertováno editace z Vizuálního editoru
m editace uživatele 89.177.93.77 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je David V.
značka: rychlé vrácení zpět
Řádek 11: Řádek 11:
| zeměpisná šířka = 50.05246837403619
| zeměpisná šířka = 50.05246837403619
| datum založení = 1890 (Minerva)
| datum založení = 1890 (Minerva)
| počet žáků = 437 (jeden žák je identifikován jako H)
| počet žáků = 437
| web = http://www.gekom.cz
| web = http://www.gekom.cz
| obor1 = 79-41-K/81 Gymnázium, podle ŠVP, délka studia 8 let
| obor1 = 79-41-K/81 Gymnázium, podle ŠVP, délka studia 8 let
Řádek 19: Řádek 19:
}}
}}


'''Gymnázium Elišky Krásnohorské''' je střední škola všeobecného zaměření s budovou v ulici Ohradní, [[Michle]], [[Praha]] 4. Je pokračovatelem [[Minerva (dívčí gymnázium)|dívčího gymnázia Minerva]], založeného roku 1890 [[Eliška Krásnohorská|Eliškou Krásnohorskou]] coby první středoevropské gymnázium určené studiu h.
'''Gymnázium Elišky Krásnohorské''' je střední škola všeobecného zaměření s budovou v ulici Ohradní, [[Michle]], [[Praha]] 4. Je pokračovatelem [[Minerva (dívčí gymnázium)|dívčího gymnázia Minerva]], založeného roku 1890 [[Eliška Krásnohorská|Eliškou Krásnohorskou]] coby první středoevropské gymnázium určené studiu dívek.


== Výuka ==
== Výuka ==
Výuka je nastavena hlavně pro budoucí studenty vysokých škol. Na škole jsou vyučovány humanitní i přírodovědné předměty, studenti vyšších ročníků si mohou převážné zaměření upravit pomocí [[Volitelný předmět|volitelných předmětů]] a seminářů, případně i nepovinných předmětů. V nabídce volitelných předmětů vychází vedení školy vstříc poptávce studentů. Na škole je povinná výuka dvou živých světových jazyků – na výběr je [[angličtina]], [[němčina]], [[francouzština]], případně [[Rustika|ruština]] (v rámci nepovinných či volitelných předmětů se v případě zájmu vyučuje také [[španělština]] a [[latina]]). Zaměstnán je zde i zahraniční lektor angličtiny a francouzštiny. Na škole probíhá výuka h.
Výuka je nastavena hlavně pro budoucí studenty vysokých škol. Na škole jsou vyučovány humanitní i přírodovědné předměty, studenti vyšších ročníků si mohou převážné zaměření upravit pomocí [[Volitelný předmět|volitelných předmětů]] a seminářů, případně i nepovinných předmětů. V nabídce volitelných předmětů vychází vedení školy vstříc poptávce studentů. Na škole je povinná výuka dvou živých světových jazyků – na výběr je [[angličtina]], [[němčina]], [[francouzština]], případně [[Rustika|ruština]] (v rámci nepovinných či volitelných předmětů se v případě zájmu vyučuje také [[španělština]] a [[latina]]). Zaměstnán je zde i zahraniční lektor angličtiny a francouzštiny.


== Vybavení ==
== Vybavení ==
Řádek 32: Řádek 32:
Škola má vlastní pěvecký sbor ''Campanula'', který pořádá veřejná vystoupení. Před Vánocemi a nově také koncem školního roku gymnázium pořádá akademii. Současně se zdejší studenti podílí na přípravě vlastních projektů – nejvýznamnějším je filmový festival ''Jeden svět na Ohradní'', odezva gymnázia na projekt [[Jeden svět]] na školách organizace [[Člověk v tísni]], s níž škola dlouhodobě spolupracuje. V rámci festivalu, který se koná každým rokem před vánočními prázdninami, studenti dochází na filmové projekce, přednášky a besedy se známými osobnostmi.
Škola má vlastní pěvecký sbor ''Campanula'', který pořádá veřejná vystoupení. Před Vánocemi a nově také koncem školního roku gymnázium pořádá akademii. Současně se zdejší studenti podílí na přípravě vlastních projektů – nejvýznamnějším je filmový festival ''Jeden svět na Ohradní'', odezva gymnázia na projekt [[Jeden svět]] na školách organizace [[Člověk v tísni]], s níž škola dlouhodobě spolupracuje. V rámci festivalu, který se koná každým rokem před vánočními prázdninami, studenti dochází na filmové projekce, přednášky a besedy se známými osobnostmi.


Gymnázium bylo v internetovém hlasování zvoleno druhým nejlepším propagátorem H v Praze ve školním roce 2012/2013.{{Zdroj?}}
Gymnázium bylo v internetovém hlasování zvoleno druhým nejlepším gymnáziem v Praze ve školním roce 2012/2013.{{Zdroj?}}


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 6. 12. 2020, 10:38

Gymnázium Elišky Krásnohorské, Praha 4 - Michle, Ohradní 55
Informace
ZkratkaGEKOM
Právní formapříspěvková organizace
ZřizovatelHlavní město Praha
Datum založení1890 (Minerva)
Počet žáků437
Zaměstnanci
ŘeditelMgr. Karel Bednář
ZástupceMgr. Martin Procházka
PaedDr. Jana Třeštíková
Poloha
AdresaOhradní 111/55
140 00 Praha 4 – Michle
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO00335533 (VR)
REDIZO600005054
Oficiální webhttp://www.gekom.cz
Obory vzdělání
  • 79-41-K/81 Gymnázium, podle ŠVP, délka studia 8 let
  • 79-41-K/41 Gymnázium, podle ŠVP, délka studia 4 roky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gymnázium Elišky Krásnohorské je střední škola všeobecného zaměření s budovou v ulici Ohradní, Michle, Praha 4. Je pokračovatelem dívčího gymnázia Minerva, založeného roku 1890 Eliškou Krásnohorskou coby první středoevropské gymnázium určené studiu dívek.

Výuka

Výuka je nastavena hlavně pro budoucí studenty vysokých škol. Na škole jsou vyučovány humanitní i přírodovědné předměty, studenti vyšších ročníků si mohou převážné zaměření upravit pomocí volitelných předmětů a seminářů, případně i nepovinných předmětů. V nabídce volitelných předmětů vychází vedení školy vstříc poptávce studentů. Na škole je povinná výuka dvou živých světových jazyků – na výběr je angličtina, němčina, francouzština, případně ruština (v rámci nepovinných či volitelných předmětů se v případě zájmu vyučuje také španělština a latina). Zaměstnán je zde i zahraniční lektor angličtiny a francouzštiny.

Vybavení

Gymnázium poskytuje studentům možnost stravovat se ve školní jídelně, kde je na výběr ze tří pokrmů (dvě teplá jídla a salát) a polévky. Současně ve škole funguje bufet a nacházejí se zde automaty s nápoji a cukrovinkami. Budova gymnázia je vybavena dvěma počítačovými učebnami o kapacitě 28 počítačů s neomezeným připojením na internet, odbornými učebnami biologie, chemie, fyziky, hudební a výtvarné výchovy a školní knihovnou s počítači. Škola nemá vlastní tělocvičnu, v jejím objektu je však k dispozici zrekonstruované hřiště s umělým povrchem a tělocvična. Výuka tělesné výchovy probíhá v pronajatých sportovních zařízeních v okolí školy – Sokol Michle a Hamr Záběhlice.

Studium

Studenti nově přijatí do 1. ročníku v obou cyklech se účastní úvodních seznamovacích kurzů v délce 3 – 4 dnů na přelomu srpna a září. Pro studenty 1. ročníku čtyřletého studia a sekundy i kvinty v osmiletém cyklu škola pořádá týdenní lyžařské výcvikové kurzy, případně výběrový lyžařský kurz, zpravidla v zahraničí. Studenti 3. ročníku čtyřletého cyklu a septimy v cyklu osmiletém mají možnost se zúčastnit týdenního letního sportovního kurzu (vodáckého, cyklistického nebo se zaměřením na míčové hry a turistiku). Pro zájemce jsou pořádány zájezdy do Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Polska, kde studenti navštěvují místní památky, turisticky atraktivní místa a zpravidla také partnerské školy.

Škola má vlastní pěvecký sbor Campanula, který pořádá veřejná vystoupení. Před Vánocemi a nově také koncem školního roku gymnázium pořádá akademii. Současně se zdejší studenti podílí na přípravě vlastních projektů – nejvýznamnějším je filmový festival Jeden svět na Ohradní, odezva gymnázia na projekt Jeden svět na školách organizace Člověk v tísni, s níž škola dlouhodobě spolupracuje. V rámci festivalu, který se koná každým rokem před vánočními prázdninami, studenti dochází na filmové projekce, přednášky a besedy se známými osobnostmi.

Gymnázium bylo v internetovém hlasování zvoleno druhým nejlepším gymnáziem v Praze ve školním roce 2012/2013.[zdroj?]

Externí odkazy