Zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku 2017: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnění
volilo se, {{aktualizovat}} tento typ článků nemá cenu psát dopředu, takto zastaralé je to na WP:RS žádné info
Řádek 1: Řádek 1:
{{Aktualizovat}}
Zemské volby v [[Severní Porýní-Vestfálsko|Severním Porýní-Vestfálsku]] se v roce 2017 budou konat 14. května, přibližně pět let po [[Zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku 2012|volbách v roce 2012]]. Bude se volit nejméně 181 poslanců [[zemský sněm Severního Porýní-Vestfálska|zemského sněmu Severního Porýní-Vestfálska]] na dalších pět let.
Zemské volby v [[Severní Porýní-Vestfálsko|Severním Porýní-Vestfálsku]] se v roce 2017 konaly 14. května, přibližně pět let po [[Zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku 2012|volbách v roce 2012]]. Volilo se nejméně 181 poslanců [[zemský sněm Severního Porýní-Vestfálska|zemského sněmu Severního Porýní-Vestfálska]] na dalších pět let.


== Volební systém ==
== Volební systém ==

Verze z 11. 9. 2017, 19:00

Zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku se v roce 2017 konaly 14. května, přibližně pět let po volbách v roce 2012. Volilo se nejméně 181 poslanců zemského sněmu Severního Porýní-Vestfálska na dalších pět let.

Volební systém

Schematický náčrt volebního systému

Volební systém je z hlediska rozložení sil v parlamentu v důsledku poměrný, ale z hlediska výběru kandidátů se jedná o smíšený volební systém. Každý volič má dva hlasy. Prvním hlasem volič vybírá kandidáta v rámci svého volebního obvodu, systémem relativní většiny je v obvodu vybrán vítěz a ten získá mandát. Takto je rozděleno přesně 128 mandátů za 128 volebních obvodů .Dalších 53 mandátů je rozděleno podle druhých hlasů poměrným volebním systémem (Sainte-Lauëovou metodou) mezi strany, které překročí uzavírací klauzuli 5 %. Na závěr ovšem ještě mohou být (a obvykle jsou) přidávány další mandáty, aby bylo dosaženo celkově poměrného zastoupení jednotlivých stran podle druhých hlasů.

Politická situace před volbami

Po volbách v roce 2012 se vlády ujala koalice vítězné Sociálnědemokratické strany Německa (SPD, 39,1 %, 99 mandátů) a třetích Zelených (11,3 %, 29 mandátů), zatímco druhá Křesťanskodemokratická unie (CDU, 26,3 %, 67 mandátů), čtvrtá Svobodná demokratická strana (FDP, 8,6 %, 22 mandátů) a pátá Pirátská strana Německa (7,8 %, 20 hlasů) zůstaly v opozici a Levice nepřekonala s 2,5 % uzavírací klauzuli. Premiérkou nové vlády se stala Hannelore Kraftová z SPD a navázala tak na svou vládu v předchozím volebním období.

Předvolební průzkumy

Průzkumy veřejného mínění v průběhu května ukazovaly, že CDU si polepšila a SPD pohoršila a obě tak soupeří o vítězství s preferencemi kolem 31 %, s krátkodobým trendem spíše ve prospěch CDU. Svobodná demokratická strana by měla oproti posledním volbám posílit zhruba na 12 % a skončit s rezervou před ostatními stranami třetí. Do parlamentu by se měla dostat i nově kandidující Alternativa pro Německo (AfD) se ziskem přes 6-9 %, stejně jako Zelení s 6-7 %, pro které to znamená výrazný pokles, a těsně i Levice s 5-6 %, pro kterou to naopak znamená vzestup zhruba o 3 %.

Protože obě koaliční strany podle průzkumů ztrácí oproti minulým volbám a jejich společné preference jsou jen zhruba 38 %, je pokračování koalice ve stejném složení jako většinové nepravděpodobné.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Landtagswahl in Nordrhein-Westfalen 2017 na německé Wikipedii.