Genderová studia: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Reference: +překlad
+EO
Řádek 13: Řádek 13:
* {{Překlad|en|Gender studies|591421670}}
* {{Překlad|en|Gender studies|591421670}}
<references />
<references />

== Externí odkazy ==
* [http://www.vysokeskoly.cz/clanek/special-o-oborech-gender-studia Gender studia] na VysokéŠkoly.cz


[[Kategorie:Humanitní a společenské vědy]]
[[Kategorie:Humanitní a společenské vědy]]

Verze z 27. 1. 2014, 09:29

Na tento článek je přesměrováno heslo Gender studies. Tento článek je o vědním oboru. O české neziskové organizaci pojednává článek Gender Studies.

Genderová studia (z angličtiny též často gender studies) je interdisciplinární (mezioborová) vědní a studijní disciplína, jejímž středem zájmu je genderová identita a genderově diferencovaná reprezentace. Zabývá se především různými podobami a proměnami mužství a ženství, jejich vzájemnými mocenskými dynamikami, zejména pak strukturami diskriminace na základě pohlaví.[1] Zahrnuje tedy ženská studia (se zájmém o ženy, feminismus, gender a politiku), mužská studia a LGBT či queer studia. Někdy se s nimi pojí i studium sexuality. Genderová studia zkoumají předmět svého zájmu mimo jiné v oblastech literatury, lingvistiky, historie, politologie, sociologie, antropologie, kinematografie, mediálních studií, vývojové psychologie, práva i medicíny.[2] Kromě toho se věnuje také studiu rasy, etnicity, národnosti, sociálního postavení či postižení.[3]

Reference

  1. RUBENOVÁ, Lucie. Studovat (nejen) homosexualitu po internetu. UKáčko [online]. 2008-06-16 [cit. 2014-01-27]. Dostupné online. 
  2. About - Center for the Study of Gender and Sexuality (CSGS) [online]. The University of Chicago [cit. 2012-05-01]. Dostupné online. 
  3. Department of Gender Studies [online]. Indiana University (IU Bloomington) [cit. 2012-05-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy