Silvia Federici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Silvia Federici
Silvia Federici (2014)
Silvia Federici (2014)
Narození24. dubna 1942 (82 let) nebo 20. dubna 1942 (82 let)
Parma
Alma materUniverzita v Buffalu
Boloňská univerzita
Povolánífilozofka, spisovatelka, vysokoškolská učitelka, aktivistka za práva žen, aktivistka, vědkyně v oboru společenských věd a autorka
ZaměstnavatelHofstrova univerzita
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Silvia Federici (* 24. dubna 1942, Parma) je americká vědkyně, pedagožka a feministická aktivistka žijící v New Yorku. Je emeritní profesorkou a odbornou asistentkou na Hofstra University ve státě New York, kde působila jako profesorka společenských věd.[1] V letech 1984-1986 vyučovala na univerzitě v Port Harcourt v Nigérii. [2] V roce 1972 spolu s Mariarosou Dalla Costou a Selmou James založila organizaci Mezinárodní feministický kolektiv (International Feminist Collective), která zahájila kampaň Wages for Housework. V roce 1990 Federici spoluzaložila Výbor pro akademickou svobodu v Africe (CAFA) a spolu s Ousseinou Alidou byla více než deset let redaktorkou bulletinu CAFA. V roce 1995 spoluzaložila projekt Radical Philosophy Association (RPA) proti trestu smrti.[1] Byla součástí Midnight Notes Collective, podílela se na publikaci New Enclosures v roce 2010 a její texty se objevily v Midnight Oil a Auroras of the Zapastitas.[3] Věnovala se výzkumu násilí na ženách označovaného jako femicida.[4]

V roce 2019 vydala knihu Re-enchanting the World: Feminism and the Politics of the Commons. Věnuje se zde výzkumu společných statků a naznačuje, že existují hnutí, která bojují za vytvoření a zachování společných zdrojů a svět mimo kapitalismus.[5] Vrací se také k tématu honů na čarodějnice poté, co došlo k jejich obnovení v mnoha částech světa, jako například v Africe či Indii.[5]

Federici je považována za jednu z předních feministických teoretiček v oblasti marxistické feministické teorie, dějin žen, politické filozofie a dějin a teorie pospolitosti. Její nejznámější kniha Caliban and the Witch byla přeložena do několika světových jazyků – do španělštiny, portugalštiny, italštiny, turečtiny a dalších.[6] Kniha se zabývá honem na čarodějnice jako nástrojem podmanění, který je součástí sexuální dělby práce, k níž došlo při přechodu ke kapitalismu.[5] V Kalibanovi vykrystalizovala pověst Federici jako členky marxistického a feministického teoretického kánonu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Federici se narodila v roce 1942 v italské Parmě. V roce 1967 se přestěhovala do USA, kde s podporou Fulbrightova stipendia vystudovala doktorát z filozofie na univerzitě v Buffalo.[5] V letech 1984-1986 vyučovala na univerzitě v Port Harcourt v Nigérii.[2] Federici působila jako docentka a později emeritní profesorka společenský věd na Hofstra University, kde v letech 1987-2005 vyučovala mezinárodní studia, ženská studia a politickou filozofii.[7] Ve svém výzkumu se zde zaměřovala na otázky kolonialismu, trestu smrti, imigrace a emigrace, globalizace, nerovnosti na globálním trhu, potravinové politiky, kapitalismu a akademické svobody v Africe.[8]

Na počátku 70. let byla spoluzakladatelkou Mezinárodního feministického kolektivu a organizátorkou kampaně Wages for Housework.[1] V roce 1975 vydala knihu Wages Against Housework, která je nejčastěji spojována s hnutím Wages for Housework.[9]

Spoluzakládala také Výbor pro akademickou svobodu v Africe (CAFA) a angažovala se v Midnight Notes Collective. V roce 1995 spoluzaložila projekt Radical Philosophy Association (RPA) proti trestu smrti.[1]

V březnu 2022 byla mezi 151 mezinárodními feministkami, které podepsaly dokument Feminist Resistance Against War: A Manifesto (Feministický odpor proti válce: Manifest) na znamení solidarity s Feministickým protiválečným odporem, který iniciovaly ruské feministky po ruské invazi na Ukrajinu.[10]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jejím nejznámějším dílem je Caliban and the Witch (Kaliban a čarodějnice), v němž chce propojit myšlenky radikálních a socialistických feministek a věnovat se vykořisťování žen s ohledem na historické struktury i třídní společnost a postavení žen v době kapitalismu. Na původním výzkumu spolupracovala s Leopoldinou Fortunati a jeho výsledek vyšel v roce 1984 pod názvem Il Grande Calibano. Storial del corpo sociale ribelle nella prima fase del capitale (Velký Kaliban. Historie těla rebela v první fázi kapitalismu). K tomuto výzkumu se začala opět věnovat po svém návratu z Nigérie, kde měla možnost některé z myšlenek spatřit v praxi, chtěla tedy tuto zkušenost do knihy zapracovat.

V Caliban and the Witch se zaměřuje na postavení žen ve společnosti, na přechod z feudálního systému ke kapitalismu a jeho dopady na práva a povinnosti žen ve vztahu s mužskou populací. To se snaží ukázat již v názvu (inspirovaným Shakespearovou Bouří), v němž Kaliban, antikolonialistický rebel, symbolizuje proletariát jako nástroj rezistence vůči kapitalismu a čarodějnice poukazuje na ženu, kterou chce kapitalismus zničit. Opírá se přitom o marxistické teorie, které však mnohdy přepracovává z feministického úhlu pohledu, zároveň se zabývá pojmem primitivní akumulace. Vyjadřuje se také k Foucaultovým myšlenkám o těle, jež vzhledem ke kontextu nelze vnímat asexuálně.

Věnuje se zde hlavně tomu, jak se změnila možnost práce žen a jak jejich práci vnímá společnost. V kapitalismu, kde je nejdůležitějším kapitálem pracovní síla, žena tento kapitál produkuje. Vzhledem k jeho nutnosti se však společnost snaží získat kontrolu nad reprodukcí a ženským tělem, aby tohoto kapitálu nebyl nedostatek. Ženám se tak značně omezuje právo si vydělat – porod je vnímán jako přirozená věc, zároveň už však není prostor, kde se angažovat. Patriarchát tedy překonává, neboť je žena stále závislá na muži. Ta, která není – například žije sama či neposlouchá muže, vyzývá k rebelii – taková žena je démonizována. Kvůli tomu je také potřeba vnímat i vliv inkvizice a upalování čarodějnic – do jisté míry totiž šlo také o politický tah, jak získat nadvládu nad ženou a jejím tělem.[11]

Podobnými tématy se zabývá i ve svých dalších dílech.

Knihy[editovat | editovat zdroj]

  • (1975) Wages Against Housework. Bristol: Vydáno společně nakladatelstvími Power of Women Collective a Falling Wall Press.
  • (1984, s Leopoldinou Fortunati) Il Grande Calibano: Storia del corpo sociale ribelle nella prima fase del capitale. Milan: Franco Angeli
  • (2004) Il Femminismo e il Movimento contro la guerra USA. v DeriveApprodi #24
  • (2004) Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation. Brooklyn, NY: Autonomedia.
  • (2012) Revolution at Point Zero: Housework, Reproduction, and Feminist Struggle, Brooklyn/Oakland: Common Notions/PM Press.
  • (2018) Re-enchanting the World: Feminism and the Politics of the Commons. Oakland, CA: Kairos/PM Press.
  • (2018) Witches, Witch-Hunting, and Women. Oakland, CA: PM Press
  • (2020) Beyond the periphery of the skin: rethinking, remaking, reclaiming the body in contemporary capitalism. Oakland, CA: PM Press
  • (2021) Patriarchy of The Wage: Notes on Marx, Gender, and Feminism. Oakland, CA: PM Press.

Editorství[editovat | editovat zdroj]

  • (1995) (ed.) Enduring Western Civilization: The Construction of the Concept of Western Civilization and Its "Others". Westport, CT, and London: Praeger.
  • (2000) (ed.) A Thousand Flowers: Structural Adjustment and the Struggle for Education in Africa. Africa World Press.
  • (2000) (eds.) African Visions: Literary Images, Political Change, and Social Struggle in Contemporary Africa. Westport, CT, and London: Praeger.

Dále je autorkou řady článků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Silvia Federici na anglické Wikipedii.

  1. a b c d HAIVEN, Max. Silvia Federici, On capitalism, colonialism, women and food politics. Politics and Culture [online]. 2009. Dostupné online. 
  2. a b Inspiring Thursday: Silvia Federici - WOMEN AGAINST VIOLENCE EUROPE [online]. 2021-05-27 [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. LINDENSCHMIDT, James. Revolution At the Witching Hour: The Legacy of Midnight Notes [online]. 2015-09 [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. FEDERICI, Silvia. UNDECLARED WAR: VIOLENCE AGAINST WOMEN [online]. 2017-06-01 [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b c d ANDREWS, Rachel. Interview with Silvia Federici. The White Review [online]. 2022-01 [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Editions of Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation by Silvia Federici. www.goodreads.com [online]. [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. 
  7. JMP. [Tribute to] The work of Silvia Federici [online]. 2020-06-17 [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Federici (Silvia) Papers - Brown University Library. library.brown.edu [online]. [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. 
  9. VISHMIDT, Marina. Permanent Reproductive Crisis: An Interview with Silvia Federici. Mute [online]. 2013-07-03 [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Feminist Resistance Against War. Spectre Journal [online]. [cit. 2023-12-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. FEDERICI, Silvia. Caliban and the witch: women, the body and primitive accumulation. New York: Autonomedia, 2014. Dostupné online. ISBN 978-1-57027-059-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]