Scooter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Scooter
Scooter v roce 2018: H.P. Baxxter (mikrofon), Michael Simon (klávesy), Etnik Zarari (klávesy)
Scooter v roce 2018: H.P. Baxxter (mikrofon), Michael Simon (klávesy), Etnik Zarari (klávesy)
Základní informace
PůvodNěmecko Hamburk, Německo
ŽánryHardstyle Techno[1], happy hardcore,[2] hardcore techno,[3] Eurodance[4]
Aktivní roky1993–současnost
VydavatelKontor[5]
Příbuzná témataCelebrate the Nun, Sheffield Jumpers
Webwww.scootertechno.com
Současní členové
H.P. Baxxter
Jay Frog
Marc Blou
Dřívější členové
Ferris Bueller
Axel Coon
Rick J. Jordan
Phil Speiser
Etnik Zarari
Sebastian Schilde
Michael Simon
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Scooter je německá taneční hudební skupina založená v Hamburku v roce 1993[1]. Mezi její známé hity patří například Hyper Hyper, Break It Up, Fire, How Much Is the Fish?, Ramp! (The Logical Song), Nessaja, Maria (I Like It Loud), One (Always Hardcore), The Question Is What Is the Question?, 4 AM a mnoho dalších. Ačkoli je kapela známá především v souvislosti s blonďatým zpěvákem, nahrála veliké množství instrumentálních skladeb, remixů a spolupodílela se na několika vedlejších projektech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skupina Scooter na berlínském Viva Comet (2010)
Vystoupení v Berlíně 3. března 2016

Scooter na scéně s moderní taneční hudbou působí již přes 20 let. Stylově zapadá hned do několika škatulek. V raném období jasně převažuje vliv Ravu a Happy Hardcoru, v pozdějších letech, tak jak se skupina vyvíjela, objevují se ještě další. Především trance, dance, elektrobeat, ale i prvky klasické a irské, či keltské hudby.

Za předobdobí Scooteru se dají považovat léta 1986 až 1991, kdy se členové dnešního Scooteru poprvé setkali. H.P. Baxxter studoval na obchodního příručího, ale více než studiím se chtěl věnovat hudbě. Proto se v Hannoveru přes inzerát seznámil s Rick J. Jordanem. Založili spolu popovou kapelu „Celebrate the Nun“. V tomto období vydali celkem 5 singlů a dvě desky. Poté se skupina rozpadla, ale ne nadlouho. H.P. začal v roce 1993 pracovat v hamburské distribuční firmě „Indie label“ (dnes „Edel records“) a zde se potkal s producentem Jensem Thelem. Mezitím si Rick sestavil své vlastní nahrávací studio v Hannoveru.

H.P. s Rickem se znovu potkali a ještě spolu s H.P.ho bratrancem Ferrisem Buellerem založili remixový tým „The Loop!“. Jejich remixů se dočkali např.: Adeva, Holly Johnson, Tag Team, RuPaul, Marky Mark feat. Prince Ital Joe, atd.

V roce 1993 se z remixového týmu stává projekt. Vzápětí vychází první singl „Vallée de Larmes“ a po prvním živém vystoupení v Hamburku vzniká skupina SCOOTER. Členy byli H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Ferris Bueller a manažerem, tedy čtvrtým členem v pozadí, se stal kdo jiný než Jens Thele. Druhým singlem se stává „Hyper Hyper“, kterého se v Německu prodalo přes 700 tisíc kopií a dosáhl na druhou příčku v německém žebříčku singlů. Skupina se tímto hitem přes noc stala populární.

Rok 2013 kapela zasvětila oslavě dvacátého výročí svého vzniku. Všech dosavadních 15 studiových alb (kromě tehdy aktuálního Music for a Big Night Out) vyšlo toho roku postupně v reedici s podtitulem 20 Years of Hardcore: Expanded Editions. Každé album obsahuje původní CD (v některých případech jsou na něm skladby mírně pozměněny) a k tomu jedno či dvě CD navíc s jinými verzemi skladeb, remixy a B-sidy ze singlů spolu s živými nahrávkami z koncertů plus několik bonusových písniček souvisejících s daným obdobím. Na závěr vyšla i výběrová kompilace s názvem 20 Years of Hardcore obsahující téměř všechny dosavadní singly a edice dvou DVD 20 Years of Hardcore: The Complete Video Collection se všemi dosavadními videoklipy. Sérii uzavřela knížka pojmenovaná Scooter: Always Hardcore, která byla vydána pouze v němčině. Kromě spousty fotek kniha obsahuje i rozsáhlou biografii skupiny, jež je tvořena formou vyprávění nejen členů kapely, a obrázky obálek celé tehdejší diskografie kapely.

Roku 2014 nečekaně opustil skupinu spoluzakladatel a hudební mozek skupiny Rick J. Jordan. Poslední koncert měl se skupinou 24. ledna 2014. Jeho místo zaujal mladý DJ Phil Speiser.

4. srpna 2017 skupina vystoupila na hudebním festivalu na Krymu. Úřady na Ukrajině označily vystoupení za „trestný čin se závažnými právními důsledky”. Podle ukrajinské prokuratury, která zahájila vůči kapele trestní řízení, hrozí členům kapely až osm let vězení.[6] H.P. Baxxter před vystoupením uvedl, že kapela chce zahrát pro své fanoušky na Krymu, ne se politicky angažovat.[7]

Od března 2019 je členem Scooteru producent a DJ Sebastian Schilde, který nahradil dočasného člena Etnika Zarariho. Tímto také definitivně začíná 6. kapitola této kapely. Poprvé měli fanoušci možnost vidět Sebastiana na koncertě v Ostravě. Následuje vydávání singlů a později konečně také oznámení připravovaného alba God Save The Rave, které je nakonec odloženo kvůli pandemii covidu-19 až na 16. 4. 2021.

V listopadu 2022 ukončil svoje působení v kapele Sebastian Schilde a spolu s ním po šestnácti letech i Michael Simon.

V lednu 2023 se do kapely po více než šestnácti letech vrací Jay Frog.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Hlavním zpěvákem a frontmanem skupiny Scooter je H.P. Baxxter, vlastním jménem Hans Peter Geerdes. Producentem je Jay Frog.

První kapitola[editovat | editovat zdroj]

Původní složení skupiny H.P. Baxxter, Rick J. Jordan a Ferris Bueller (+ ‚neviditelný‘ člen Jens Thele, manažer skupiny) trvalo od roku založení, tedy 1993, do roku 1998. Toto období je nazýváno první kapitolou tvorby skupiny.

Druhá kapitola[editovat | editovat zdroj]

Poté Ferrise Buellera nahradil Axel Coon. V kapele působil od roku 1998 do roku 2002. Toto období je nazýváno druhou kapitolou tvorby.

Třetí kapitola[editovat | editovat zdroj]

Následně v roce 2002 Axela Coona nahradil Jay Frog, který v kapele účinkoval do roku 2006. Skončila tak třetí kapitola tvorby.

Čtvrtá kapitola[editovat | editovat zdroj]

Roku 2006 byl Jay Frog vystřídán Michaelem Simonem, ten je ve skupině doposud. Čtvrtá kapitola tvorby trvala do roku 2014.

Na konci roku 2010 si do studia skupina pozvala jako studiového asistenta Chrise Avangardeho. Poté s ním kapela dále nespolupracovala, nestal se tedy jejím novým členem.

Pátá kapitola[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 do studia přichází mladý producent Phil Speiser, který začal mimo jiné spolupracovat na studiovém albu skupiny – The Fifth Chapter. Phil už před tím se skupinou vydal singl Sweater Weather (pod svým pseudonymem Dirty Disco Youth). Ačkoli se při každé dosavadní personální změně ve skupině střídal tak zvaný ‚třetí člen‘, v lednu 2014 skupinu opustil nečekaně po dvaceti letech její zakládající člen Rick J. Jordan. Poslední koncert s ním proběhl 24. ledna 2014. Phil Speiser se v roce 2014 stal novým členem skupiny, nahradil tak Ricka J. Jordana, čímž byla započata pátá kapitola tvorby Scooter.

Šestá kapitola[editovat | editovat zdroj]

V roce 2018 se během australské tour Phil Speiser rozhodl dále se skupinou nepokračovat a plně se věnovat svým soukromým projektům. Phila dočasně nahradil producent z Hamburku Etnik Zarari. Své vůbec první veřejné vystoupení se skupinou měl na předzápasovém koncertě na stadionu v Hannoveru v říjnu 2018. V březnu 2019 se oficiálním členem kapely stal DJ a producent Sebastian Schilde. Úkolem Etnika bylo pouze dočasně nahradit Phila na jejich podzimní tour.

Sedmá kapitola[editovat | editovat zdroj]

V roce 2022 byl na listopadovém koncertě v katarském Dohá Sebastian Schilde překvapivě nahrazen bývalým členem Scooter Jayem Frogem. To rozvířilo roj spekulací. Po koncertě v irském Dublinu, který byl ve stejném složení (Simon-Frog), Schilde oznámil, že již není členem kapely. V prosinci 2022 pak na Facebooku vyšlo oficiální prohlášení kapely, že skončil kromě Sebastiana po šestnácti letech také Michael Simon.[8] Jay Frog se nakonec ke kapele v lednu 2023 oficiálně připojil a navrátil se tak po více než šestnácti letech. Spolu s ním se novým třetím členem skupiny stává mladý producent Marc Blou.

Nynější členové[editovat | editovat zdroj]

H.P. Baxxter a Phil Speiser v únoru 2016

Bývalí členové[editovat | editovat zdroj]


Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Rok vydání Název alba Umístění v německém žebříčku Kapitola tvorby
1995 ...and the Beat Goes On! 25 1.
1996 Our Happy Hardcore 17
Wicked! 22
1997 Age of Love 19
1998 No Time to Chill 4 2.
1999 Back to the Heavyweight Jam 7
2000 Sheffield 11
2001 We Bring the Noise! 15
2003 The Stadium Techno Experience 7 3.
2004 Mind the Gap 16
2005 Who's Got the Last Laugh Now? 14
2007 The Ultimate Aural Orgasm 6 4.
Jumping All Over the World 9
2009 Under the Radar Over the Top 2
2011 The Big Mash Up 15
2012 Music for a Big Night Out 10
2014 The Fifth Chapter 8 5.
2016 Ace 6
2017 Scooter Forever 8
2021 God Save the Rave 4 6.

Výběrové kompilace[editovat | editovat zdroj]

Rok vydání Název alba Umístění v německém žebříčku Kapitola tvorby
1998 Rough and Tough and Dangerous – The Singles 94/98 36 1.
2002 Push the Beat for This Jam (The Second Chapter) 5 2.
24 Carat Gold 49
2013 20 Years of Hardcore 37 4.
2017 100% Scooter – 25 Years Wild & Wicked 19 5.

Záznamy z koncertů[editovat | editovat zdroj]

Rok vydání Název alba Umístění v německém žebříčku Kapitola tvorby
2002 Encore – Live and Direct 13 2.
2004 10th Anniversary Concert 3.
2006 Excess All Areas 29
2010 Live in Hamburg 14 4.
2020 I Want You to Stream! 6.

Singly[editovat | editovat zdroj]

Poznámka č. 1: Vydávání singlů je různé v každém státě. Zde jsou seřazeny podle data vydání v Německu.

Poznámka č. 2: Ke každému singlu kromě Vallée de Larmes je natočen videoklip.

Poznámka č. 3: K písničce 999 (Call the Police) je natočen videoklip, ale skladba nebyla vydána jako singl.

Rok vydání Název singlu Umístění v německém žebříčku Studiové / výběrové album Kapitola tvorby
1994 Vallée de Larmes nealbová skladba 1.
Hyper Hyper 2 ...And the Beat Goes On!
1995 Move Your Ass! 3
Friends 3
Endless Summer 5
Back in the UK 4 Our Happy Hardcore
1996 Let Me Be Your Valentine 14
Rebel Yell 8
I'm Raving 4 Wicked!
Break It Up 15
1997 Fire 5 Age of Love
The Age of Love 14
No Fate 39 Rough and Tough and Dangerous – The Singles 94/98
1998 How Much Is the Fish? 3 No Time to Chill 2.
We Are the Greatest / I Was Made For Lovin' You 26
1999 Call Me Mañana 16
Faster Harder Scooter 7 Back to the Heavyweight Jam
Fuck the Millennium 11
2000 I'm Your Pusher 17 Sheffield
She's the Sun 41
2001 Posse (I Need You on the Floor) 7 We Bring the Noise!
Aiii Shot the DJ 29
Ramp! (The Logical Song) 7 Push the Beat for This Jam (The Second Chapter)
2002 Nessaja 1 24 Carat Gold
2003 Weekend! 2 The Stadium Techno Experience 3.
The Night 10
Maria (I Like It Loud) 4
Jigga Jigga! 10 Mind the Gap
2004 Shake That! 8
One (Always Hardcore) 7
2005 Suavemente 22
Hello! (Good to Be Back) 14 Who's Got the Last Laugh Now?
Apache Rocks the Bottom! 24
2007 Behind the Cow 17 The Ultimate Aural Orgasm 4.
Lass Uns Tanzen 19
The Question Is What Is the Question? 5 Jumping All Over the World
And No Matches 9
2008 Jumping All Over the World 15
I'm Lonely 8
Jump That Rock (Whatever You Want) 11 Jumping All Over the World – Whatever You Want
2009 J'adore Hardcore 12 Under the Radar Over the Top
Ti Sento 10
The Sound Above My Hair 38
2010 Stuck on Replay 34
2011 Friends Turbo 43 The Big Mash Up
The Only One 45
David Doesn't Eat 67
C'est Bleu 77
2012 It's a Biz (Ain't Nobody) 79
4 AM 96 Music for a Big Night Out
Army of Hardcore 77
2014 Bigroom Blitz 43 The Fifth Chapter 5.
Today 75
Can't Stop the Hardcore
2015 Radiate
Riot Ace
2016 Oi
Mary Got No Lamb
2017 Bora! Bora! Bora! Scooter Forever
My Gabber
In Rave We Trust (Amateur Hour)
2019 Rave Teacher (Somebody Like Me) God Save the Rave 6.
God Save the Rave
Devil's Symphony
Which Light Switch Is Which?
2020 Bassdrum 24
FCK 2020 82
Paul Is Dead
2021 We Love Hardcore
Groundhog Day
Rave Witchers 18
2022 The Spell Remains
Do Not Sit If You Can Dance
2023 Waste Your Youth 7.
Techno Is Back
Constellations
For Those About to Rave
Berliner Luft
Rave & Shout
2024 I Keep Hearing Bingo
Let's Do It Again

VHS / DVD / Blu-ray[editovat | editovat zdroj]

Rok vydání Název Obsah Umístění v německém žebříčku Kapitola tvorby
1996 Happy Hardcore Clips ...And the Show Goes On! (VHS) Videoklipy + bonusy 1.
1998 Rough and Tough and Dangerous – The Singles 94/98 (VHS) Videoklipy
2002 Encore (The Whole Story) (2× DVD) Záznam z koncertu + videoklipy + bonusy 1 2.
2006 Excess All Areas (2× DVD) Záznam z koncertu + videoklipy + bonusy 4 3.
2010 Live in Hamburg (Blu-ray / DVD) Záznam z koncertu (DVD) + videoklipy (Blu-ray) 1 4.
2013 20 Years of Hardcore: The Complete Video Collection (2× DVD) Videoklipy 3
2023 FCK 2020: Zweieinhalb Jahre mit Scooter (UHD Blu-ray / Blu-ray / DVD) Dokument - 7.

Studiová alba obsahující DVD[editovat | editovat zdroj]

Poznámka: Všechna studiová alba, k nimž jsou přidána bonusová DVD, jsou součástí 4. kapitoly tvorby skupiny.

Rok vydání Název Studiové album Obsah
2008 Live in Berlin 2008 Jumping All Over the World – Whatever You Want (edice premium + deluxe) Záznam z koncertu
The Complete Video Collection Jumping All Over the World – Whatever You Want (edice deluxe) Videoklipy
2009 Caught by the Radar Under the Radar Over the Top (limitovaná + deluxe edice) Dokumenty
2011 The Stadium Techno Inferno The Big Mash Up (limitovaná + deluxe edice) Záznam z koncertu

Remixováno skupinou Scooter[editovat | editovat zdroj]

Rok vydání Interpret Skladba Kapitola tvorby
1995 Ultra-Sonic Check Your Head 1.
Interactive Living Without Your Love
Shahin & Simon Do the Right Thing
nevydáno Datura Angeli Domini
2001 Modern Talking Win the Race 2.
2002 Ratty Sunrise (Here I am) 3.
2005 Dance United Help! Asia
Einmusik Jittery Heritage
Bloodhound Gang Uhn Tiss Uhn Tiss Uhn Tiss
2006 Deichkind Remmidemmi (Yippie Yippie Yeah)
2008 Lützenkirchen 3 Tage Wach 4.
Ultrabeat vs Darren Styles Discolights
Maximum Spell I See U
2010 Rammstein Pussy
2011 Within Temptation Sinéad
2013 Susanne Blech Helmut Kohl
2014 Beatsteaks Gentleman of the Year 5.

Vedlejší projekty[editovat | editovat zdroj]

Celebrate the Nun – předchůdce kapely Scooter, účinkovali v ní H.P. Baxxter a Rick J. Jordan

The Loop! – pod tímto názvem Scooteři během 1. kapitoly tvorby zremixovali několik skladeb

Clinique Team feat. the Hannover Posse – Rick J. Jordan a Ferris Bueller jsou uvedeni jako jedni z autorů singlu Summer of Love

Kosmos – singl (+ videoklip) Codo složený Scootery, v němž zpívá Mary K. (sestra Ricka J. Jordana), která také nazpívala vokály ke skladbám The First Time a Tonight od Scooteru

Love Message – charitativní projekt v rámci něhož Scooteři s mnoha dalšími interprety složili singl (+ videoklip) Love Message

Sunbeam – německá hudební skupina; H.P. Baxxter, Rick J. Jordan, Ferris Bueller a Jens Thele jsou uvedeni jako jedni z autorů singlu Arms of Heaven a Rick J. Jordan a Ferris Bueller také u singlu Dreams

Bravo All Stars – charitativní projekt v rámci něhož Scooteři s mnoha dalšími interprety složili singl (+ videoklip) Let the Music Heal Your Soul

Ratty – projekt vznikl během 2. kapitoly tvorby; pod tímto názvem Scooteři vydali dva singly a pět remixů

Guess Who – singl Posse (I Need You on the Floor) byl nejprve vydán pod názvem tohoto projektu, až poté jako Scooter

Am Fenster – skladba Scooterů; byla původně vydána na albu Pop 2001 – Geschichte wird gemacht

Section 11 – skladba Habanera byla nejprve vydána pod názvem tohoto projektu, až poté jako Scooter; byla původně plánovaná jako singl

3 AM / Funky Divas – singl Nessaja byl nejprve vydán pod názvy těchto projektů, až poté jako Scooter

Dance United – charitativní projekt v rámci něhož Scooteři s mnoha dalšími interprety složili singl (+ videoklip) Reach Out; následně zremixovali skladbu Help! Asia (viz nahoře)

Beetle Juice presents Rick Maniac & Dr. Loop – singl (+ videoklip) Day-O (Banana Boat Song) složený Scootery

Sheffield Jumpers – taneční skupina, která spolupracovala se Scootery během 4. kapitoly tvorby; vydali singl (+ videoklip) Jump With Me složený Scootery

Troy – coververze Scooterů skladby Troy od německé skupiny Die Fantastischen Vier; byla vydána pouze na albu A Tribute to Die Fantastischen Vier

Baxxter, Simon & DDY – H.P. Baxxter, Michael Simon a Dirty Disco Youth (Phil Speiser) vydali singl (+ videoklip) Sweater Weather

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ANKENY, Jason. Scooter – Artist Biography [online]. AllMusic. All Media Network [cit. 2012-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. PRIDE, Dominic. With Investors' Cash, edel Plots Further Expansion. Billboard. 18 September 1999, s. 72. Dostupné online. ISSN 0006-2510. (anglicky) 
  3. O'BRIEN, Jon. Scooter – Jumping All Over the World: Whatever You Want [Box] [online]. AllMusic. All Media Network [cit. 2016-05-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. BALLS, David. September: 'Can't Get Over' [online]. Digital Spy. Hearst Magazines UK, 9 March 2009 [cit. 2016-05-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Scooter ignore major labels to break records [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. JABŮREK, Václav; ČTK. Německá skupina Scooter se zúčastnila festivalu na Krymu. Ukrajina na ni podala žalobu. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2017-08-05 [cit. 2023-12-13]. Dostupné online. 
  7. Kapele Scooter hrozí za vystoupení na Krymu trest Kyjeva. Prý šlo o trestný čin“. Novinky. 5. srpna 2017.
  8. Oficiální prohlášení kapely z jejich Facebooku.“

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]