Sborové studio Zvoneček – Praha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sborové studio Zvoneček – Praha vzniklo ze stejnojmenného dětského pěveckého sboru, založeného v roce 1996 v Gymnáziu a Hudební škole hlavního města Prahy, ZUŠ. V současné době studio tvoří čtyři samostatné sbory, v nichž zpívá přes 250 dětí a mladých dospělých: dvě přípravná oddělení – Zvonítka, Zvonečky, koncertní sbor  Zvonky – Praha a komorní sbor „Abbellimento“ – česky hudební ozdoba. V přípravných odděleních (Zvonítka, Zvonečky) pracuje studio s dětmi od čtyř do dvanácti let, z nichž ty nejlepší se mohou ucházet o členství v koncertním sboru.[1]

Sbor od jeho založení vede sbormistryně Jarmila Novenková, od roku 2016 je její asistentkou Veronika Pudlovská. Na koncertech a vystoupeních s ní spolupracovala řada významných umělců (mj. Petr Eben, Lukáš Klánský, Ivan Kusnjer, Josef Kšica, Přemysl Kšica, Michal Novenko, Jakub Mayer, Magdalena Mašlaňová, Jakub Fišer a další). Mezi významné korepetitory se řadí Marta Němcová, Martin Fišl, Simona Adamčová-Costantini, Daniela Lange-Kadlecová, Jakub Janšta, Adéla Donovalová a Kristýna Donovalová.[2]      

Sborové studio si v průběhu let získalo věhlas doma i v zahraničí (řada ocenění na národních i mezinárodních soutěžích a festivalech – mj. Slovensko, Itálie, Francie, Belgie, Anglie, Polsko, Německo, Rakousko, USA, Kanada, Japonsko, Čína). Studio dosud natočilo a vydalo deset CD a spolupracovalo na řadě dalších projektů (reklamní spoty, dětské programy, účast v divadelním představení, adventní koncert ČT,[3] účinkování v seriálu Gympl TV NOVA apod.).[4][5] Repertoár i způsob práce vychází z klasických českých sborových tradic, je postaven především na klasické hudbě, úpravách lidových písní a dílech současných českých skladatelů (Petr Eben, Ilja Hurník, Otmar Mácha, Zdeněk Lukáš, Miroslav Raichl, Jiří Laburda, Jiří Teml, Zdeněk Šesták a další).

Historie[editovat | editovat zdroj]

1996  září - první zkoušky sboru, 11 dětí. Sborový zpěv se stává součástí výuky hudební nauky pří Hudební škole hl. m. Prahy. Prosinec - první koncert sboru Zvoneček 

1997  Zakládající sbor se dělí na dva ročníky

1998  Zlaté pásmo v soutěži dětských pěveckých sborů Letenská vonička

1999  Hostování dětského pěveckého sboru „Les Mirabelles“ z Nancy, Francie

2000  První zájezd do zahraničí: Zvoneček se účastní 11. mezinárodního festivalu pěveckých sborů (Nancy, Francie), celkem 8 koncertů včetně koncertu v Radě Evropy ve Štrasburku. První vánoční koncert v pražském Rudolfinu.

2001  Mezinárodní soutěž „4 IN... CANTO SUL GARDA“ v Riva del Garda, Itálie.  Sbor získává zlatý diplom v oblasti tradičního a lidového zpěvu a stříbrný v kategorii duchovní hudby. Zvláštní cena poroty pro sbormistryni Jarmilu Novenkovou za vynikající výsledky jejího pedagogického působení.

2002  50th European Music Festival for Young People, Neerpelt, Belgie. 1. cena v kategorii výběrových dětských sborů.

2003  Zájezd do Anglie a Francie. Koncerty v katedrále v Canterbury a Winchesteru, v koncertních síních v Londýně a francouzském Nancy. Stříbrné pásmo na XIII. mezinárodním festivalu adventní hudby. Cena Petra Ebena.

2004  Účast na mezinárodním festivalu Rhapsody! Mezinárodní soutěž v Gradu, Itálie - dva zlaté diplomy. Celostátní soutěž dětských sborů v Novém Jičíně: zlaté pásmo a zvláštní ocenění za interpretaci lidové písně.

2005  Festival Mladá Smetanova Litomyšl. První zkoušky komorního sboru vznikajícího z nejzkušenějších zpěvaček koncertního sboru.

2006  Les Mirabelles (dětský sbor z Nancy, Francie) hostuje v Praze. Na závěrečném koncertě hostuje litevský sbor Dagilelis. Komorní sbor přijímá název Abbellimento. Zahraniční turné po Anglii a Francii: devět samostatných koncertů, účast na dvou festivalech. Krakow 2006 - Projekt Mosty mezi městy: koncertní sbor reprezentuje hlavní město Prahu.

2007 Mezinárodní soutěž Svátky písní Olomouc: koncertní sbor Zvonky – Praha absolutním vítězem 35. ročníku [6] Vystoupení v rámci koncertu Harlem Gospel Choir ve Státní opeře.

2008 Soutěž Venezia in Musica – dvě zlaté medaile a vítězství v duchovní kategorii. Koncert v rámci 12. ročníku mezinárodního festivalu Nekonvenční žižkovský podzim (přímý přenos Českým rozhlasem).

2009  Zvonky – Praha zpívají v Aachen (SRN) u příležitosti předávání ceny Karla Velikého. Koncertní turné v USA a Kanadě, celkem 12 koncertů a vystoupení. Sbormistryně prof. Jarmila Novenková zapsána do Knihy cti Městské části Praha 3. Účast v představení Gogolovy Ženitby v Divadle na Vinohradech.

2010  Mezinárodní soutěž Slovakia Cantat:  Tři zlatá a stříbrné pásmo a vítězství v kategorii lidové písně s instrumentálním doprovodem. Vystoupení v rámci 3. adventního koncertu ČT1 v Loretě.

2011 Mezinárodní soutěž 1st World Choir Championships a 2nd Grand Prix, Graz, Rakousko. Tři zlaté medaile, vítězství v kategorii mladých ženských sborů a dvě ceny Grand Prix. Oficiálně je Abbellimento nejúspěšnějším sborem těchto soutěží. [7][8][9][10]

Mezinárodní soutěž Praga Cantat – komorní sbor Abbellimento vítězí v kategorii mladých sborů a získává zlatou medaili.

2012 Zájezd do USA - festival Serenade! (Washington, D.C.), účast na 7th  World Choir Games, Cincinnati, OH. Dvě zlaté medaile a stříbro. [11] [12][13] Festival duchovní hudby s cenou Jiřího Koláře ve Žďáru nad Sázavou, cena Jiřího Koláře.

Koncert k 90. narozeninám Ilji Hurníka, Rudolfinum. Natáčení TV seriálu Gympl.

2013 Koncert z cyklu Pocta tvůrcům pro Jana Málka. Prof. Novenková získává národní sbormistrovskou cenu Františka Lýska za rok 2012. Zájezd do Aachen, SRN. Společně s Aachener Domchor dostal sbor Zvonky – Praha Cenu Karla IV. [14][15] European Choir Games  Graz, Rakousko - tři zlaté medaile a vítězství v kategorii současné hudby. [16]

2014  Mezinárodní soutěž International Eisteddfodd Llangollen, UK. Zvonky - Praha získávají v kategorii starších dětských sborů 2. místo, Abbellimento v kategorii mladých sborů 1. místo. [17][18][19][20] Koncert s japonským sborem Kanagawa Prefectural Yaei High School.

2015  Koncerty z cyklu Pocta tvůrcům: Jan Hanuš, Jiří Teml, Zdeněk Šesták. Mezinárodní soutěž Grand Prix of Nations – Magdeburg. Zvonky dvě zlaté medaile, Abbellimento zlatá medaile. [21][22][23][24][25][26]

2016 Soutěž Iuventus in Praga Cantat: Zvonky i Abbellimento získávají zlato, Abbellimento laureátem soutěže. Slavnostní závěrečný koncert ke 20. výročí založení sborového studia – Rudolfinum.[27][28]  Zájezd do Japonska: 32nd Takarazuka International Chamber Chorus Contest a International Choral Meeting Japan 2016, Tokyo. Dvě stříbrné medaile [29][30][29][31][32][33]

2017  6th Anton Bruckner International Competition and Festival, Linz, Rakousko. Tři zlaté medaile a zvláštní cena poroty.[34] Česká televize natáčí dokument o sborovém studiu pro pořad Terra Musica. [35]

2018 Mezinárodní soutěž a festival 6th Per Musicam ad Astra, Toruń 2018, Polsko. Tři zlaté medaile, dvě vítězství v kategoriích, zvláštní cena poroty, cena Grand Prix (laureát festivalu).[36]  32. mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena. Dvě zlaté medaile, Abbellimento získalo Cenu Petra Ebena, zvláštní cenu poroty za hlasovou kulturu a Cenu Grand Prix (laureát festivalu).

2019  Zájezd do Číny – Harbin Festival of Music a 6th International Choral Festival, Jinan, ČLR. Celkem 8 koncertů a vystoupení včetně koncertu na velvyslanectví ČR v Pekingu a v Petrof Gallery v Xianu. Koncert v pražské bazilice sv. Jakuba v rámci svatojakubského festivalu (Zvonky)

2020 Koncert v rámci festivalu Pražské hudební večery (Profesní dům)

Oddělení sboru[editovat | editovat zdroj]

Sbor má čtyři oddělení podle věku členů.

Zvonítka[editovat | editovat zdroj]

Přípravný sbor Zvonítka pracuje s dětmi od čtyř let. Zvonítka zpívají jednohlasé písničky, umělé i lidové, zpracované našimi nejlepšími skladateli,  s doprovodem klavíru a Orffových nástrojů[37].

Zvonečky[editovat | editovat zdroj]

Starší přípravný sbor Zvonečky navštěvují děti zhruba od osmi let. Zvonečky zpívají náročnější jednohlasé až tříhlasé skladby a kromě lidových a umělých písniček začínají i s repertoárem duchovních skladeb s varhanním doprovodem[37].

Zvonky[editovat | editovat zdroj]

V koncertním sboru Zvonky – Praha zpívají děti od 10 – 11 let. Koncertní sbor zpívá nejen klasickou, staletími prověřenou hudbu, ale také vícehlasá díla současných skladatelů. Vedle klavírních a varhanních doprovodů využíváme i další nástroje: flétnu, housle, violoncello, klarinet, bicí atd. Sbor pořádá samostatné koncerty, každoročně vyjíždí na zahraniční soutěže a festivaly a je zván na vystoupení k slavnostním příležitostem[37][38].

Abbellimento[editovat | editovat zdroj]

Dívčí komorní sbor Abbellimento je tvořen nejzkušenějšími zpěvačkami koncertního sboru zhruba ve věku od patnácti let.  Komorní sbor má v repertoáru nejnáročnější sborovou tvorbu různých žánrů včetně duchovní hudby, zpívá z velké části a capella. Podobně jako koncertní sbor se účastní zahraničních soutěží a festivalů[37].

Sdružení Zvoneček – Praha z.s.[editovat | editovat zdroj]

Sdružení Zvoneček – Praha, z.s. je neziskovou organizací[39], která zajišťuje veškeré zázemí pro činnost sborového studia Zvoneček – Praha a financování jeho aktivit. Dlouhodobě se snaží uměleckou činnost udržet na špičkové úrovni a nabízet hudební vzdělání dostupné pro všechny talentované děti a mladé lidi se zájmem o hudbu a sborový zpěv. Kromě příspěvků od rodičů je finančně podporováno z veřejných zdrojů (granty, dotace) a dárcovství firem i jednotlivců.[40]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Sborové studio Zvoneček – Praha natočilo za dobu své existence celkem 10 CD:

  • Vánoční Gloria (2000)
  • První zvonění (2000)
  • Dej, ať se tak stane, jak zpíváme (2002)
  • Ó, milé dítky (2003)
  • Krásná moja milá (2005)
  • Přišli jsme k vám na koledu (2006)
  • Vánoce se Zvonečkem (2009)
  • Proč bychom se netěšili (2010)
  • Pacholátku malému (2016)
  • Hraj, muziko, hraj (2017)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zvoneček - Praha - muzikus.cz. www.muzikus.cz [online]. [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. 
  2. O nás [online]. [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. 
  3. Adventní koncert z Pražské Lorety pro Domov sv. Josefa v Žirči. www.ceskatelevize.cz [online]. Česká televize, 12.12.2010 [cit. 27.03.2021]. Dostupné online. 
  4. Historie studia | Zvoneček Praha [online]. [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. 
  5. České sbory.cz [online]. [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. 
  6. Svátky písní Olomouc 2007 [online]. ČT ART, 2007 [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  7. World Choir Championships for Youth and Young Adults - Graz: INTERKULTUR. www.interkultur.com [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. 2nd Grand Prix of Choral Music - Graz: INTERKULTUR. www.interkultur.com [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Zprávy. Česká televize [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  10. Pražské sborové studio Zvoneček získalo na mistrovství světa dvě ceny Grand Prix :: Praha 3 :: Zpravodajství z oblasti Praha 3 a okolí. praha3.regiony24.cz [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  11. World Choir Games 2012 – Cincinnati: INTERKULTUR. www.interkultur.com [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. V Americe jsme vyzpívali tři medaile, říká sbormistryně Zvonečku - Metro.cz. iDNES.cz [online]. 2012-07-20 [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  13. České sbory uspěly na světových hrách v Cincinnati. ČT24 [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  14. NACHRICHTEN, Aachener. Aachen: Gesang erleichtert Völkerverständigung. Aachener Nachrichten [online]. 2013-07-07 [cit. 2021-03-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-10. (německy) 
  15. ZEITUNG, Aachener. Aachen: Kulturpreis an Chöre aus Aachen und Prag. Aachener Zeitung [online]. 2013-07-07 [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (německy) 
  16. European Choir Games 2013 – Graz: INTERKULTUR. www.interkultur.com [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Pěvecký sbor z Prahy získal na soutěži v Británii zlato a stříbro. Radio Prague International [online]. 2014-07-13 [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  18. Radniční noviny s.15 [online]. Praha 3: Radnice Praha 3, 4/2014 [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  19. Denní souhrn zpráv. Radio Prague International [online]. 2014-07-13 [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  20. Pěvecký sbor z Prahy získal na soutěži v Británii zlato a stříbro. Blesk.cz [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  21. Grand Prix of Nations - Magdeburg 2015: INTERKULTUR. www.interkultur.com [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. Pozitivní zprávy [online]. 2015-07-22 [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  23. Sborové studio Zvoneček Praha přivezlo z Německa tři zlaté medaile. www.ceske-sbory.cz [online]. České sbory.cz, 14.07.2015 [cit. 27.03.2021]. Dostupné online. 
  24. REDAKCE. KRÁTCE: Zpěváci ze Žižkova uspěli v soutěži. Pražský deník. 2015-07-14. Dostupné online [cit. 2021-03-27]. 
  25. Na evropské soutěži pěveckých sborů získali Češi pět zlatých. Blesk.cz [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  26. PROGLAS. Sborové studio Zvoneček. PROGLAS [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  27. Sborové studio Zvoneček oslavilo 20. výročí koncertem v Rudolfinu. České-sbory.cz [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  28. Z metropole. Česká televize [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  29. a b Úspěch pražského komorního sboru Abbellimento v Japonsku (Portál hlavního města Prahy). www.praha.eu [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  30. Komorní sbor Abbellimento přiváží z Japonska dvě stříbrné medaile. www.ceskesbory.cz [online]. České sbory.cz, 31.08.2016 [cit. 27.03.2021]. Dostupné online. 
  31. 国府台女子学院&合唱団ズヴォネチェク・プラハ 交歓演奏会. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  32. Facebook. www.facebook.com [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  33. PRAHA, 3. Pěvecký sbor ze Žižkova exceloval v Japonsku. Radniční noviny. 01.09.2016, roč. 25, čís. 09/2016, s. 18. Dostupné online. 
  34. 6th International Anton Bruckner Choir Competition and Festival: INTERKULTUR. www.interkultur.com [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  35. Terra musica. Česká televize [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  36. Výsledky 6. ročník "Per Musicam ad Astra" [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  37. a b c d Naše sbory [online]. [cit. 2021-03-14]. Dostupné online. 
  38. FINEESHOP.CZ, |. Zvonky - Praha (Sborové studio Zvoneček). Národní sborová databáze [online]. [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. 
  39. Sdružení Zvoneček - Praha, z.s.. Praha 3 [online]. 2016-09-03 [cit. 2021-03-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-03-25. 
  40. Sdružení Zvoneček z.s. | Zvoneček Praha [online]. [cit. 2021-03-18]. Dostupné online.