Saugos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Saugos
Evangelický (luterský) kostel (1857)
Evangelický (luterský) kostel (1857)
Saugos – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátLitvaLitva Litva
KrajKlaipėdský
OkresŠilutė
Saugos na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel945 (2001)
Správa
Starosta( - )
PSČLT-99060
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dřevěný památník mučedníkům Sibiře

Saugos je městys v západní části Litvy, v jihozápadním Žemaitsku, v Klaipėdském kraji, okres Šilutė. Městečko leží mezi křižovatkou silnice č. 141 Klaipėda - Šilutė se silnicí č. 193 Saugos - Švėkšna a železniční tratí Klaipėda - Šilutė - Tilžė (železniční zastávka pod jménem sousední vsi Kukorai). V městysu je základní škola Jurgise Mikše, dětský domov (od roku 1947), pošta (PSČ:LT-99060), evangelický luterský kostel (od roku 1905, architektonická památka), katolický kostel Svatého Kazimíra (vybaven roku 1947, ve známém litevském televizním filmu „Vilius Karalius“ se hlavní hrdina oženil právě v tomto kostele), je zde dřevěný památník mučedníkům Sibiře, mlýn s pilou, několik uměleckých kolektivů, například ženský chór „Vakarė“, taneční soubor seniorů, dětský soubor...

Minulost Saugů[editovat | editovat zdroj]

Název Saugen byl poprvé zmíněn roku 1540. Silnice přes Saugos byla postavena roku 1853 a první železnice Klaipėda - Tilžė roku 1875. V roce 1968 do jednoho správního celku byly spojeny původně samostatné vsi Saugos I a Saugos II. V roce 2008 byl potvrzen městský znak.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Jazykové souvislosti[editovat | editovat zdroj]

Název Saugos je v litevštině v pomnožném čísle, rod ženský. Někdy se vyskytuje chybný název Saugai, který by byl v pomnožném čísle, rod mužský. Obecné slovo sauga znamená bezpečnost, (o)chrana. Zda se jménem sídla souvisí, není známo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Saugos na litevské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]