Ventė

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ventė
Poloha
Souřadnice
StátLitvaLitva Litva
KrajKlaipėdský
OkresŠilutė
Ventė
Ventė
Správa
Oficiální websilute.kryptis.lt/main.php?parent=151
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ventė (německy Windenburg - Větrný hrad) je vesnice na poloostrově Ventė na pobřeží Kurského zálivu, která se nachází přibližně jiho-jihozápadně od městečka Kintai v okrese (savivaldybė) Šilutė, v Klaipėdském kraji, v Litvě. Místo je turisticky známé blízkým mysem Ventės Ragas (česky Konec světa) s majákem, ornitologickou stanicí a muzeem, přírodním parkem delty řeky Nemunas (Němen) a zachovalými historickými domy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V 60. letech 14. století zde byl hrad a kostel, které již neexistují. Kostel byl obnoven v roce 1702 a později zničen bouřemi a jeho zbytky byly využity při stavbě kostela v Kintai. V roce 1837 byl postaven dřevěný maják, který byl nahrazen v roce 1837 současným cihlovým majákem. Ve vesnici se nachází starý německý hřbitov.[1][2]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

V severní části vesnice (Ventainė) je kemp (Kempingas Ventainė) a přístav, který nabízí plavby do Nidy na Kuršskou kosu.

Ve Ventė se nachází malá rozhledna Bokštelis su vaizdu į Kuršių marias.

Ve Ventė se nachází také turistické informační centrum.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WILLIAMS, Nicola; HERRMANN, Debra; KEMP, Cathryn. Estonia, Latvia and Lithuania. 3. vyd. [s.l.]: Lonely Planet Publication Pty Ltd, 2003. 
  2. Přírodní park delty Nemunasu – litevské Benátky | Litva na Světadílech. litva.svetadily.cz [online]. [cit. 2021-07-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]