Sant'Agostino (Řím)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel sv. Augustýna
Místo
StátItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníTryfon Tryfon
Architektonický popis
Stavební slohrenesanční architektura
Výstavba15. století
Další informace
Adresavia della Scrofa, 80 - Roma, Řím, ItálieItálie Itálie
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Caravaggio: Madonna di Loretto

Sant'Agostino je římský kostel nedaleko Piazza Navona v ulici Via della Scrofa. Je jedním z prvních kostelů postavených během renesance v Římě. Založen byl v 15. století a titulárním kostelem se stal 13. dubna 1587 apoštolskou konstitucí papeže Sixta V. Prvním titulárním kardinálem se stal Gregorio Petrocchini, generální představený Řádu augustiniánů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl založen Guillaumem d'Estouteville, rouenským arcibiskupem a papežským kancléřem. Fasáda byla vytvořena roku 1483 Giacomem di Pietrasanta, který na ni použil mramor z Kolosea.

Výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Nejznámějším uměleckým dílem kostela je Madonna di Loreto, barokní mistrovská práce Caravaggia. Kostel také uchovává plátno od Guercina Sv. Augustin, Jan Evangelista a Hyeronimus; fresku od Rafaela a sochy Madonu s dítětem od Andrea Sansovina a Madonna del Parto od jeho žáka Jacopa Sansovina. Na oltáři jsou dvě sochy andělů od Berniniho.

Na začátku své kariéry Giovanni Lanfranco vymaloval strop v kapli Buongiovanni v levé části transeptu freskou Assumption. V interiéru kostela byli pohřbeni sv. Monika, matka sv. Augustina, a italský básník Maffeo Vegio.

Titulární kardinálové[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Sant'Agostino na anglické Wikipedii a Sant'Agostino (titolo cardinalizio) na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]