Jean-Pierre Ricard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean-Pierre Ricard
Církevřímskokatolická
Jmenování21. prosince 2001
PředchůdcePierre Eyt
HesloPropter Evangelium
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení5. října 1968
světitel Georges Jacquot
Biskupské svěcení6. června 1993
světitel Robert Coffy
Kardinálská kreace24. března 2006
Titulkardinál-kněz
Osobní údaje
Datum narození26. září 1944 (79 let)
Místo narozeníMarseille
Povoláníkatolický kněz a katolický biskup
Alma materThiersovo lyceum
Katolický institut v Paříži
Řády a oceněnídůstojník Řádu čestné legie
důstojník Národního řádu za zásluhy
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean-Pierre kardinál Ricard (* 26. září 1944, Marseille) je francouzský římskokatolický kněz, arcibiskup Bordeaux a kardinál.

V roce 1962 začal studovat seminář ve svém rodišti, rok strávil v Mali ve městě Bamako, později pokračoval ve studiích v semináři v Paříži. Kněžské svěcení přijal 5. října 1968 v Marseille, světitelem byl zdejší arcibiskup George Jacquot. Po dalších studiích získal licenciát z teologie. V arcidiecézi Marseille působil jako kaplan a farář v jedné z farností a také jako diecézní delegát pro seminaristy. V letech 1988 až 1991 byl generálním sekretářem diecézního synodu, od roku 1988 také generálním vikářem arcibiskupa Marseille, kterým byl tehdy kardinál Robert Coffy.

V dubnu 1993 byl jmenován pomocným biskupem v Grenoblu, biskupské svěcení přijal 6. června téhož roku v Marseille. V červenci 1996 ho papež Jan Pavel II. jmenoval biskupem-koadjutorem v Montpellier. Po dvou měsících stanul v čele této diecéze. V listopadu 1999 byl zvolen místopředsedou Francouzské biskupské konference, v listopadu 2001 se stal jejím předsedou.

V prosinci 2001 se stal arcibiskupem v Bordeaux, kde ve funkci nahradil zemřelého kardinála Eyta. Jeho kardinálské jmenování oznámil papež Benedikt XVI. v únoru 2006, v březnu téhož roku při konzistoři obdržel titul kardinála-kněze s titulární bazilikou svatého Augustina v Římě. V letech 2006 až 2011 byl místopředsedou Rady evropských biskupských konferencí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean-Pierre Ricard na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]