Sait Faik Abasıyanık

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sait Faik Abasiyanik
Sait Faikův hrob v Istanbulu
Sait Faikův hrob v Istanbulu
Rodné jménoMehmet Sait Abasıyanık
Narození23. listopadu 1906
Sakarya
Úmrtí11. května 1954 (ve věku 47 let)
Istanbul
Příčina úmrtíjaterní cirhóza
Místo pohřbeníZincirlikuyu Mezarlığı
Alma materIstanbul University Faculty of Letters
Université Grenoble-Alpes
Istanbul High School
Bursa Erkek Lisesi
Povoláníbásník, romanopisec, spisovatel, scenárista a povídkář
RodičeMehmet Faik Abasıyanık a Makbule Abasıyanık
PříbuzníAhmet Faik Abasıyanık (strýc)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sait Faik Abasıyanık (18. listopadu 1906 Adapazarı11. května 1954 Istanbul) byl turecký spisovatel, který proslul zejména jako povídkář. V turecké literatuře vytvořil zcela nový styl, se svými drsnými, ale humanitou prodchnutými povídkami, jež zobrazovaly dělníky, rybáře, nezaměstnané, chudé a temná zákoutí Istanbulu. Byl přirovnáván k autorům jako André Gide, Comte de Lautréamont nebo Jean Genet, přesto nikdy vyloženě nepřijal žádný západní styl, jak bylo u meziválečných tureckých autorů obvyklé, ale zůstal solitérem.[1] V pozdních dílech inklinoval k obraznější próze, podle mnohých kritiků se dotkl až surrealismu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl dřevorubec a obchodník, vyznamenaný za účast v turecké válce za nezávislost, posléze též starosta města Adapazarı.[2] Rodina byla značně majetná, Sait Faik později vzpomínal, že mu na škole přezdívali „buržoazní chlapec“. Chodil na střední školu v Istanbulu, ale byl vyloučen pro studentský žert. Středoškolské vzdělání tak dokončil v Burse. V roce 1928 se zapsal na turkologickou katedru Istanbulské univerzity. Začal psát literární texty, které nejprve publikoval v deníku Hür. Pod tlakem svého otce odešel v roce 1930 do Švýcarska studovat ekonomii. Ze studií ale zběhl a žil v letech 1931 až 1935 ve Francii, hlavně v Grenoblu. Po návratu do Turecka vyučoval turečtinu ve škole pro arménské sirotky, jež se nacházela v Halıcıoğlu. Pokusil se též splnit přání svého otce a začal podnikat, ale neúspěšně. V této době začal publikovat své literární texty v celostátním periodiku Varlık. V roce 1936 vydal svou první knihu povídek Semaver. Většinu jeho díla tvořily povídky, nicméně v roce 1952 napsal román Bir Takım Insanlar, který byl ovšem značně zcenzurován kvůli zobrazení třídního systému. Jeho velkým tématem bylo moře a rybáři, většinu času proto později, když se již mohl živit literaturou, trávil na Burgazadě (jeden z Princových ostrovů v Marmarském moři). Někdy psal i pod pseudonymem Adalı („obyvatel ostrova“), případně Sait Faik Adalı apod. Jeho rodné jméno bylo Sait Faik, Osmanská říše příjmení neuznávala. Teprve po vzniku republiky byl přijat zákon o příjmeních, rodina se rozhodla pro příjmení Abasıyanık.

Po smrti svůj majetek odkázal sirotčinci a nadaci, která dnes v Turecku uděluje po něm pojmenovanou cenu pro autory nejlepších povídek. První byla udělena roku 1954.[3] V domě na ostrově Burgazada, kde žil, je dnes jeho muzeum.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sait Faik Abasıyanık na anglické Wikipedii.

  1. Sait Faik Abasıyanık. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları [online]. [cit. 2023-05-28]. Dostupné online. (turecky) 
  2. Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Sait Faik Abasıyanık'ın Kısaca Hayatı, Eserleri (Kitapları), Sözleri Ve Şiirleri. www.hurriyet.com.tr [online]. 2020-05-19 [cit. 2023-05-28]. Dostupné online. (turecky) 
  3. Sait Faik Story Award. Darüşşafaka Society [online]. [cit. 2023-05-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]