Přeskočit na obsah

Saint-Placide (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Saint-Placide
Původní názevVaugirard
StátFrancie
Město6. pařížský obvod
Vznik9. ledna 1910
Linky4
Technické informace
Počet nástupišť2
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Detail lampy u vstupu

Saint-Placide je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 4 v 6. obvodu v Paříži. Nachází se na křižovatce ulic Rue de Vaugirard, Rue de Rennes, Rue Notre-Dame-des-Champs a Rue du Regard.

Stanice byla otevřena 9. ledna 1910 jako součást úseku ChâteletRaspail.

Původní jméno stanice znělo Vaugirard podle názvu jedné z ulic. Aby nedocházelo k záměně se stanicí Vaugirard na tehdejší lince A (dnes linka 12), kterou provozovala konkurenční Compagnie Nord-Sud, byla 15. listopadu 1913 přejmenována do své současné podoby. Název nese podle ulice Rue Saint-Placide, která je pojmenována po sv. Placidovi, žákovi sv. Benedikta.

Stanice má jen jeden vchod na Rue de Rennes u domu č. 127. Vstup je jako jeden z mála vybaven původními vzácnými lampami typu Val d'Osne (na rozdíl od mnohem rozšířenějších lamp Dervaux). Stanice metra jimi byly vybavovány v letech 1909-1923, ale postupem doby byly nahrazeny, takže dnes se jich dochovalo jen málo.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Saint-Placide (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]
← směr Porte de Clignancourt Metro v PařížiLinka 4 směr Bagneux – Lucie Aubrac
Saint-Sulpice Saint-Placide Montparnasse – Bienvenüe

Porte de ClignancourtSimplonMarcadet – PoissonniersChâteau RougeBarbès – RochechouartGare du NordGare de l'EstChâteau d'EauStrasbourg – Saint-DenisRéaumur – SébastopolÉtienne MarcelLes HallesChâteletCitéSaint-MichelOdéonSaint-Germain-des-PrésSaint-SulpiceSaint-PlacideMontparnasse – BienvenüeVavinRaspailDenfert-RochereauMouton-DuvernetAlésiaPorte d'OrléansMairie de MontrougeBarbaraBagneux – Lucie Aubrac