Rafał Dębski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rafał Dębski
Narození7. června 1969
Olešnice
Povoláníspisovatel, psycholog, redaktor, překladatel
Národnostpolská
Žánrfantasy, historická fantasy, science fiction, detektivní román
Významná dílaSouhvězdí Kata
Czarny Pergamin
OceněníNautilus 2007, 2008
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rafał Dębski (* 7. června 1969 v Olešnici) je polský spisovatel fantasy, science fiction, historických, kriminálních a válečných příběhů. Vystudoval psychologii na Katolické univerzitě Jana Pavla II. v Lublinu. Pracuje jako školní psycholog v jednom z olešnických gymnázií, od roku 2009 je také šéfredaktorem polského měsíčníku Science Fiction, Fantasy i Horror. Přes shodné příjmení není nijak pokrevně spřízněn s jiným polským autorem fantasy Eugeniuszem Dębským.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Debutoval v roce 1998 povídkou Siódmy liść (Sedmý list) v časopisu Nowa Fantastyka. V roce 2005 vyšel jeho první román Łzy Nemezis (Slzy Nemesis) – historická fantasy z prostředí křížových výprav. V roce 2007 obdržel cenu polského fandomu Nautilus za román Czarny Pergamin (Černý pergamen). V roce 2008 získal stejné ocenění za román Gwiazdozbiór Kata (Souhvězdí Kata), odehrávající se koncem 16. století v Polsku a v rudolfinských Čechách. Celkem dosud publikoval 14 románů, dvě povídkové sbírky a desítky samostatných povídek.

Román Souhvězdí Kata vyšel v roce 2012 česky v překladu Jana Kravčíka.

Kromě historické fantasy se Dębski věnuje i kriminálním a dobrodružným příběhům; je autorem trojdílného cyklu o policejním komisaři Michału Wrońském. Román Wilki i Orły (Vlci a orli) se zase odehrává během Druhé čečenské války.

Do polštiny přeložil několik děl ruských autorů fantasy a science fiction (Andrej Olegovič Běljanin, Věra Michajlovna Školnikovová, Nik Daniilovič Pěrumov, Pavel Nikolajevič Korněv).

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Fantasy[editovat | editovat zdroj]

Science fiction[editovat | editovat zdroj]

Dobrodružné novely[editovat | editovat zdroj]

Sbírky povídek[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]