Radek Jurnečka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Milost
Mons. Mgr. Radek Jurnečka
generální vikář
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
SídloHorní Police, Litoměřice
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení29. června 2002
světitel Josef Koukl
Osobní údaje
Datum narození28. ledna 1972 (52 let)
Místo narozeníBoskovice, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materCyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého
multimediální obsah na Commons
citáty na Wikicitátech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Mgr. Radek Jurnečka (* 28. ledna 1972, Boskovice) je římskokatolický kněz a od roku 2024 generální vikář litoměřické diecéze. Do roku 2024 působil jako arciděkan v Liberci.

Život[editovat | editovat zdroj]

Své dětství prožil v Letovicích. Protože kvůli své víře nedostal doporučení ke studiu na střední škole, vyučil se elektrikářem. Teprve v roce 1990 začal studium na Biskupském gymnáziu v Brně, které ukončil maturitou v roce 1992. Po roce stráveném v teologickém konviktu v Litoměřicích vystudoval v letech 19931998 Cyrilometodějskou teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Poté působil ve farnosti Přepeře u Turnova, a to nejprve tři a půl roku jako pastorační asistent, následně půl roku jako jáhen, a poté, co byl 29. června 2002 vysvěcen biskupem Kouklem v litoměřické katedrále na kněze, od 1. července 2002 jako administrátor farnosti. K témuž dni byl rovněž ustanoven farním vikářem v Turnově. Svou primici sloužil 5. července 2002 v kostele sv. Prokopa v Letovicích, děkovnou mši 14. července 2002 v kostele sv. Jakuba v Přepeřích.

Od 1. července 2003 mu byly jako administrátorovi excurrendo svěřeny také farnosti Kněžmost a Boseň a po úmrtí Rudolfa Prchala rovněž farnosti Loukov, Loukovec, Březina a Všeň (od května 2004). Od 1. července 2004 se stal vedoucím Diecézního katechetického centra litoměřické diecéze a od 1. srpna téhož roku také administrátorem děkanství Mnichovo Hradiště, kam se odstěhoval, a duchovní správu farnosti Přepeře tedy začal vykonávat jako administrátor excurrendo. K 1. červenci 2010 byl zproštěn ustanovení do funkcí v Mnichově Hradišti a okolních farnostech a jmenován arciděkanem v Liberci, kam se má na základě rozhodnutí biskupa Baxanta přestěhovat z Litoměřic také Jurnečkou vedené Diecézní katechetické centrum. K témuž dni se stal A.R.D. Jurnečka současně administrátorem excurrendo v Kryštofově Údolí a Stráži nad Nisou a administrátorem excurrendo in spiritualibus v Křižanech.

V roce 2024 jej Mons. Přibyl jmenoval generálním vikářem litoměřické diecéze.

V roce 2024 se stal administrátorem poutního místa Horní Police.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]