Ráchel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ráchel
Narození1729 př. n. l.
Úmrtí1685 př. n. l. (ve věku 43–44 let)
Kanaán
Místo pohřbeníRáchelin hrob
NárodnostHebrejci
Povoláníhospodyně/hospodář
ChoťJákob[1]
DětiJosef[2]
Benjamín[3]
RodičeLában[4] a Adinah[5]
PříbuzníLea (sourozenec)
Manases[6] a Efraim[7] (vnoučata)
Funkceprorok (judaismus a islám)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
O křestním jménu pojednává článek Ráchel (jméno).

Ráchel (hebrejsky רחל‎, doslova „ovce“) je druhá žena biblického patriarchy Jákoba a matka Josefa a Benjamína. Její příběh vypráví kniha Genesis.[8]

Původ a sňatek s Jákobem[editovat | editovat zdroj]

Ráchel byla mladší dcerou Lábana, bratra Jákobovy matky Rebeky, a tedy Jákobova sestřenice. Poprvé ji potkal u studny, kde jako pastýřka napájela stádo. Když přišel do Lábanova domu, do Ráchel se zamiloval a zavázal se Lábanovi sloužit sedm let, aby mu Ráchel dal za ženu. Lában jej však obelstil a dal mu místo ní její starší sestru Leu. Ráchel pak dostal jako druhou ženu za dalších sedm let služby.

Neplodnost[editovat | editovat zdroj]

Bůh způsobil plodnost nemilované Ley, ale Ráchel zůstávala bez dětí. Žárlivě to vyčítala Jákobovi a dala mu (podobně jako jeho babička Sára Abrahámovi) svou otrokyni Bilhu, aby jí porodila syny, které pojmenovala Dan a Neftali. Nakonec však Bůh Ráchel požehnal a porodila Jákobovi oba nejmladší syny.

Ráchelina smrt a její hrob[editovat | editovat zdroj]

Ráchel zemřela na cestě při porodu nejmladšího Benjamína. Byla pohřbena na cestě do Efraty (Betléma) a Jákob nad jejím hrobem zbudoval pomník v podobě sloupu[9]. Místem pohřbení je podle staré tradice Ráchelin hrob v Betlémě, který je posvátným místem židů, křesťanů i muslimů. Je nad ním zbudována kamenná stavba s kupolí, v posledních letech je oddělena betonovou zdí palestinského check pointu. S ohledem na zmínku v knize Samuelově[10] existují ale i tradice a teorie o umístění jejího hrobu na území kmene Benjamín severně od Jeruzaléma.

Ráchelin pláč[editovat | editovat zdroj]

Proroka Jeremjáš zmiňuje[11] Ráchelin nářek nad jejími syny (tj. potomky) odcházejícími do babylonského zajetí po dobytí Jeruzaléma a zboření Chrámu. Židovská tradice uvádí, že zásluhou Ráchel a její obětavosti a trpělivosti byl zmírněn boží soud nad židovským národem.[12].

Podle Matoušova evangelia je Ráchelin nářek předobrazem vraždění nevinných dětí, kterým se chtěl Herodes zbavit narozeného Ježíše.[13]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Genesis.
  2. Genesis.
  3. Genesis.
  4. Genesis.
  5. Sefer haYashar. 1552.
  6. Genesis.
  7. Genesis.
  8. Gn 29, 6 – 33, 35 (Kral, ČEP)
  9. NOVOTNÝ, Adolf. Biblický slovník. 2. vyd. Praha: Kalich, 1956. Heslo Ráchel, s. 774. 
  10. 1S 10, 2 (Kral, ČEP)
  11. Jr 31, 15 (Kral, ČEP)
  12. Raši k Jr 31, 14 s odkazem na Midraš agada
  13. Mt 2, 18 (Kral, ČEP)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]