Buřňák černohlavý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pterodroma leucoptera)
Jak číst taxoboxBuřňák černohlavý
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádtrubkonosí (Procellariiformes)
Čeleďbuřňákovití (Procellariidae)
Rodbuřňák (Pterodroma)
Binomické jméno
Pterodroma leucoptera
(Gould, 1844)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Buřňák černohlavý, též buřňák bělokřídlý (Pterodroma leucoptera), je druh buřňákovitého ptáka z početného rodu Pterodroma, patří sem například buřňák Stejnegerův (P. longirostris), buřňák boninský (P. hypoleuca) nebo buřňák bermudský (P. cahow). Druh poprvé popsal John Gould v roce 1844 a vyskytuje se na ostrovech v okolí Nového Jižního Walesu a na Nové Kaledonii a ve Francouzské Polynésie.

Výskyt a populace[editovat | editovat zdroj]

Letící jedinec
Ilustrace buřňáků černohlavých od Johna Goulda

Buřňáci černohlaví tráví většinu svého života na moři, v době hnízdění se pak přesouvají na pevninu.

Před rokem 1990 obecně panovala teorie, že tito ptáci žijí pouze na ostrově Cabbage Tree Island a v jeho okolí. Tento ostrov se nachází nedaleko Nového Jižního Walesu v Austrálii. Později byla objevena i malé kolonie na sousedním ostrově Boondelbah Island, kde byla zřízena malá vesnička, kde se buřňáci mohli rozmnožovat v uměle vytvořených budkách. Populace se ale postupem let snižovaly, především kvůli přemnoženým králíkům, až bylo roku 2009 nalezeno jediné vejce na ostrově Broughton Island. Populace buřňáků ohrožují lišky, krysy, kočky a psi domácí.

Nominátní poddruh obývá ostrovy Cabbage Tree Island, Boondelbah Island, Broughton Island, Little Broughton Island a Montague Island. Druhý poddruh hnízdí na strmých stráních Nové Kaledonie. Malé kolonie se nachází ve Francouzské Polynésii a na ostrově Raivavae.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Buřňáci černohlaví, též bělokřídlí, jsou malí mořští ptáci. Dospělí jedinci jsou dlouzí 30 cm a rozpětí jejich křídel činí přibližně 70 cm. Váží 180–200 g, přičemž samci jsou obecně těžší a mohutnější, než samice. Mimo to jsou ale obě pohlaví naprosto totožná. Mají bílé dolní partie, zatímco horní partie jsou tmavě hnědé až černé. Tito ptáci mají úzká křídla, krátký zakulacený ocas a černou hlavu s bílou obličejovou částí.

Tito ptáci se živí hlavonožci a malými druhy ryb. Obecně není o jejich stravování příliš známo, ale v lovu bývají úspěšní.[2] Jsou monogamní a páry si mezi sebou vytváří pevná pouta. Přesný věk, kdy dosahují pohlavní dospělosti není znám, ale pohybuje se okolo 11 let.[3] Na ostrově Cabbage Tree Island většinou hnízdí páry mezi kameny, pod spadaným listím, nebo v dutých kmenech. Buřňáci se běžně dožívají věku přibližně 23 let.[3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Druh buřňák černohlavý byl poprvé popsán britským ornitologem Johnem Gouldem roku 1844. Ten jej pojmenoval po mořeplavci Jamesi Cookovi: buřňák Cookův (Procellaria cookii). Roku 1865 přeřadil druh do rodu Aestrelata a přidal současný druhový název leucoptera. Ani toto řazení ale neodpovídá tomu současnému: později byl buřňák černohlavý opět přesunut, tentokrát do rodu Pterodroma.

V současné době jsou uznávány dva poddruhy: nominátní Pterodroma leucoptera leucoptera a poddruh Pterodroma leucoptera caledonica. Nominátní poddruh se množí na několika malých ostrovech poblíž Nového Jižního Walesu (Austrálie), především na ostrově Cabbage Tree Island, kde se nachází i Přírodní rezervace Johna Goulda. Poddruh Pterodroma leucoptera caledonica, jak trinomický název napovídá, obývá Novou Kaledonii a oproti nominátnímu poddruhu se liší mohutnějším zobákem a sníženou pigmentací na spodní straně křídel i obličeji.

Někteří ornitologové spojují druhy buřňák černohlavý a buřňák límcový (P. brevipes) dohromady, avšak současné řazení je uvádí jako dva samostatné druhy.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gould's petrel na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. O’DWYER, T.W.; BUTTEMER, W.A.; PRIDDEL, D.M. Differential rates of offspring provisioning in Gould’s petrels: are better feeders better breeders?. Australian Journal of Zoology. 2007-01-01, roč. 55, čís. 3, s. 155–160. Dostupné online [cit. 2016-06-28]. DOI 10.1071/zo07005. 
  3. a b PRIDDEL, D; CARLILE, N; DAVEY, C. The status of Gould's petrel, Pterodroma leucoptera leucoptera, on Cabbage Tree Island, New South Wales. Wildlife Research. 1995-01-01, roč. 22, čís. 5, s. 601–609. Dostupné online [cit. 2016-06-28]. DOI 10.1071/wr9950601. 
  4. POŘÍZ, Jindřich. Buřňák černohlavý [online]. BioLib, 2007-12-05 [cit. 2016-06-28]. Dostupné online. 
  5. MARCHANT, S.; HIGGINS, Peter Jeffrey; AMBROSE, S. J. Handbook of Australian, New Zealand & Antarctic birds. [s.l.]: Oxford University Press 1094 s. Dostupné online. ISBN 9780195558845. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]