Pryskyřník horomilný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPryskyřník horomilný
alternativní popis obrázku chybí
Pryskyřník horomilný (Ranunculus breyninus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodpryskyřník (Ranunculus)
Binomické jméno
Ranunculus breyninus
Crantz
Synonyma
  • Ranunculus hornschuchii Hoppe
  • Ranunculus oreophilus M.Bieb.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pryskyřník horomilný (Ranunculus breyninus) je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae), z příbuzenstva pryskyřníku horského (Ranunculus montanus agg.).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou rostlinu dorůstající nejčastěji výšky 5–15 cm s krátkým oddenkem, který je v horní části hustě chlupatý až 4 mm dlouhými chlupy.[1][2] Lodyha je přímá, víceméně nevětvená, chlupatá.[3] Listy jsou střídavé, přízemní jsou dlouze řapíkaté, lodyžní jsou víceméně přisedlé. Čepele přízemních listů jsou zpravidla na obrysu okrouhlá, nejčastěji trojsečná s široce obvejčitými úkrojky.[3] Čepele jsou přitiskle chlupaté s asi 6–12 chlupy na mm².[1][2] Lodyžní listy jsou dvoj až pětisečné s čárkovitými až kopinatými úkrojky. Čepele jsou za mlada ve složeném stavu ohnuté směrem dolů.[1][2] Květy jsou žluté, asi 12–25 mm v průměru, květní lůžko je chlupaté.[3] Kališních lístků je 5, vně odstále chlupaté. Korunní lístky jsou žluté, je jich 5, na vrcholu trochu vykrojené. Kvete v květnu až v červenci.[1] Plodem je nažka, na vrcholu zakončená velmi krátkým zobánkem. Nažky jsou uspořádány do souplodí v počtu asi 30–70. Počet chromozomů je 2n=16.[3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pryskyřník horomilný roste v horách jižní až střední Evropy východně od 6° východní délky, jako jsou Alpy, Apeniny, Karpaty a hory Balkánu.[4][1] Většinou obsazuje vápnité substráty a vyskytuje se v subalpínském až alpínském stupni, zřídka i montánním. V České republice neroste. Roste ale ve slovenských Karpatech, údajně i na hoře Vršatec v Bielych Karpatech,[3] což je velmi blízko hranice s ČR.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e FISCHER, Manfred A. et al. Exkursionsflora für Österreich, Liechtenstein und Südtirol. Linz: [s.n.], 2005. (německy) 
  2. a b c ROTHMALER, Werner et al. Exkursionsflora von Deutschland. Heidelberg: Spektrum Akademischer Verlag, 2011. (německy) 
  3. a b c d e DOSTÁL, Josef. Nová Květena ČSSR, vol. 1. Praha: Academia, 1989. 
  4. Flora Europaea. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]