Portál:Třebíč/Článek/2013

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Archiv článků měsíce Portálu Třebíč za rok 2012

02[editovat zdroj]

Založení článku: 5. 2. 2008, Ria


Třebíč-Nové Město. Most v Modřínové ulici (1988) se sloupy trolejového vedení pro zamýšlený trolejbusový provoz.

Trolejbusová doprava je v Třebíči jediný způsob městské dopravy, který byl detailně naplánován, avšak nebyl realizován. Nápad na vytvoření trolejbusového provozu v Třebíči vznikl v polovině 80. let 20. století. Původně se počítalo s jeho realizací v letech 20002010. Nikdy však nebyl realizován.
Celý článek...

03[editovat zdroj]

Založení článku: 7. 2. 2011, Ria


Kostel svatého Václava a svaté Ludmily stojící na náměstí

Gorazdovo náměstí je náměstí, které se nachází ve městě Třebíči a leží mezi starým městským hřbitovem a Tyršovými sady v místní části Horka-Domky v jižní části města. Celková délka protáhlého náměstí je 150 metrů. Svým tvarem kopíruje východní část Tyršových sadů, bývalého tržiště. Nejvýznamnější stavbou na náměstí je pravoslavný kostel svatého Václava a svaté Ludmily.
Celý článek...

04[editovat zdroj]

Založení článku: 26. 12. 2006, Frettie


Nové Dvory ze skály v Máchových sadech u nemocnice. Po levé straně nejstarší panelová zástavba, po pravé straně ulice Křížová.

Nové Dvory (něm. Neuhöfen; vazba s předložkou na Nových Dvorech, na Nové Dvory) jsou část města Třebíče. Nachází se zde především bytové a rodinné domy. Je to jedna z největších a nejvíce obývaných částí Třebíče. Panelové domy byly stavěny v 70. letech kvůli jaderné elektrárny Dukovany. Také se zde nachází víceúčelová sportovní hala, tenisové kurty, fotbalová hřiště, krytý bazén, bowlingové haly, dětská hřiště, zdravotní středisko, nákupní střediska, skatepark, nízkoprahové centrum a Nový hřbitov. Své sídlo zde mají i některé základní školy a Střední průmyslová škola Třebíč.
Celý článek...

05[editovat zdroj]

Založení článku: 31. 12. 2008, Nostrifikator


Dětská část Hasskovy zahrady

Hasskova zahrada je malý zahradní park na Nových Dvorech a na Podklášteří v Třebíči. Nese jméno rodiny Hasskových, kteří vlastnili blízkou koželužnu ve Vnitřním Městě.

Hasskova zahrada zaujímá plochu cca 0,5 ha. Rozprostírá se podél řeky Jihlavy, z polovic na území Podklášteří, z polovic na území Nových Dvorů. Na východě zahradu ohraničuje západní strana koryta Týnského potoka, přes nějž vede lávka mířící do ulice Zdislaviny, na severu to je chodník Soukenické ulice kolem domů směřující k lávce přes řeku (zde jsou další dva vstupy do zahrady). S končící zástavbou Kočičiny vytváří severní hranice skalní těleso podklášterského Hrádku, to se táhne dál na západ až k tzv. Hastrmanově skále, která zahradu uzavírá na západě tím, že přímo spadá až do řeky.
Celý článek...

06[editovat zdroj]

Založení článku: 28. 2. 2010, Frettie


Parčík, kde dříve byl rybník

Jordán je bývalý vodovodní rybník v Třebíči. Rybník se nacházel v prostoru parčíku na Masarykově náměstí u třebíčského gymnázia a sloužil k napájení bývalého městského příkopu u městských hradeb. Pozůstatky vodního příkopu se dají nalézt v prostorách nedaleko zbytků třebíčských hradeb podél ulice Bedřicha Václavka. V roce 1519 byl v domcích u rybníku zřízen městský špitál.
Celý článek...

07[editovat zdroj]

Založení článku: 9. 3. 2009, Frettie


Celkový pohled na školu

Základní škola Třebíč, Benešova 585 je příspěvková organizace města Třebíče vykonávající činnost základní školy a školských zařízení školní jídelny, školní družiny a školního klubu, a to v Třebíči na Nových Dvorech. Základní škola poskytuje mimo jiné rozšířenou výuku tělesné výchovy a cizích jazyků. Škola jako člen Dalton International vyučuje i podle zásad Daltonského plánu. Svou činnost zahájila v září 1978.
Celý článek...