Pierre Claverie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Pierre Claverie
OP
Biskup oranský
Církevřímskokatolická
Provinciealžírská
DiecézeOran
SídloOran
Jmenování25. května 1981
Emeritura1. srpna 1996
PředchůdceHenri Teissier
NástupceAlphonse Georger
Zasvěcený život
Institutdominikáni
Noviciát7. prosince 1958
Slibyprosinec 1959
Svěcení
Kněžské svěcení4. července 1965
světitel Jean-Baptiste-Étienne Sauvage
Biskupské svěcení2. října 1981
světitel Léon-Étienne Duval
1. spolusvětitel Michel Callens
2. spolusvětitel Jean Chabbert
Osobní údaje
Datum narození8. května 1938
Místo narozeníAlžír
Francie Francouzské Alžírsko
Datum úmrtí1. srpna 1996
Místo úmrtíOran
AlžírskoAlžírsko Alžírsko
Příčina úmrtíatentát
Národnostfrancouzská
Alma materUniversité Grenoble-Alpes,
Le Saulchoir
Svatořečení
Začátek procesu31. března 2007
Beatifikace8. prosince 2018
Oran, Alžírsko
beatifikoval papež František
Svátek1. srpna
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatéhobiskup a mučedník
Atributybiskupská roucha
Patronekumenismu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pierre-Lucien Claverie, OP (8. května 1938, Alžír1. srpna 1996, Oran) byl francouzský římskokatolický duchovní, řeholník Řádu bratří kazatelů a biskup z Oranu, zavražděný během alžírské občanské války. Katolická církev jej uctívá jako blahoslaveného mučedníka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se dne 8. května 1938 v Alžíru ve francouzském Alžírsku rodičům francouzského původu. Měl také francouzské občanství. Roku 1948 se připojil ke skautům. Poté, co odmaturoval odcestoval do Grenoblu ve Francii kde vystudoval vysokou školu.

Zde se připojil k dominikánům, u kterých dne 7. prosince 1958 v klášteře v Lille zahájil svůj noviciát. V prosinci roku 1959 složil své první řeholní sliby. Dne 4. července 1965 přijal od biskupa Jeana-Baptiste-Étienne kněžské svěcení. Roku 1967 se vrátil do již osvobozeného Alžírska, kde začal působit. Naučil se arabsky a snažil se o dialog mezi křesťany a muslimy. Kritizoval však některá mezináboženská setkání, které podle něj byly příliš povrchní. Zastával se také utlačovaných menšin.

Dne 25. května 1981 byl jmenován biskupem diecéze Oran. Biskupské svěcení přijal od kardinála Léona-Étienne Duval dne 2. října 1981. Spolusvětitely byli biskupové Michel Callens a Jean Chabbert. Po vypuknutí alžírské občanské války v prosinci roku 1991 odmítl Alžírsko i přes nebezpečí opustit. Neměl ani alžírské občanství, i když si o ně neúspěšně žádal. Veřejně také odsuzoval konkrétní teroristy, přesto, že si byl vědom nebezpečnosti svého jednání.

Dne 1. srpna 1996 večer se v doprovodu svého muslimského přítele Mohameda Bouchikhi vracel do své biskupské rezidence v Oranu. Před vchodem však vybuchla výbušnina a oba je usmrtila. Dne 23. března 1998 bylo za přípravu atentátu na Pierre Claverie odsouzeno k trestu smrti sedm teroristů. Katolická církev však úspěšně žádala o zmírnění trestů.

Roku 2011 vyšla divadelní hra s názvem Pierre & Mohamed, kterou napsal dominikán Adrien Candiard. Hra pojednává o názorech Pierre Claverie a o jeho blízkém přátelství s Mohamedem Bouchikhi.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Alžírští mučedníci.

Beatifikační proces jeho a dalších osmnácti mučedníků z alžírské občanské války započal dne 31. března 2007, čímž obdrželi titul služebníci Boží. Dne 26. ledna 2018 podepsal papež František dekret o jejich mučednictví.

Blahořečeni byli v Oranu dne 8. prosince 2018. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Giovanni Angelo Becciu.

Jeho památka je připomínána 1. srpna. Je zobrazován v biskupském rouchu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]