Peter Breiner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter Breiner
Narození3. července 1957 (66 let)
Humenné
Alma materVysoká škola múzických umění v Bratislavě
Povoláníhudební skladatel, klavírista, dirigent a spisovatel
OceněníŘád Ľudovíta Štúra I. třídy (2018)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Peter Breiner (3. července 1957 Humenné, Slovensko) je klavírista, skladatel, dirigent a aranžér slovenského původu žijící v New Yorku.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Na klavír začal hrát ve věku 4 let, v letech 19711975 studoval na konzervatoři v Košicích hru na klavír, skladbu, dirigování a hru na bicí nástroje. Později se přestěhoval do Bratislavy, kde v letech 19751981 studoval hudební kompozici u hudebního skladatele Alexandra Moyzese na bratislavské VŠMU. Pracoval jako hudební režisér ve Slovenském rozhlasu. V letech 19801985 hrál s jazzovým hudebníkem Peterem Lipou. V období 19851987 byl členem Orchestru Gustava Broma. V letech 19931994 účinkoval v politicko-satirickém pořadu Milana Markoviče ve Slovenské televizi. Od roku 1992 žil v kanadském Torontu a v roce 2007 se přestěhoval do New Yorku. V roce 1995 byl v USA zařazen do nahrávek série The Best of 1995. V deníku SME publikoval svoje kritické postřehy pod názvem Z druhého brehu, v týdeníku Domino fórum Javorové listy. V dubnu 1998 vydal svoji první knihu pod názvem Javorové listy, která se stala bestsellerem. Od roku 2007 rediguje ve slovenském měsíčníku věnovanému klasické hudbě Hudobný život pravidelnou rubriku Z iného sveta. Ovládá plynule sedm světových jazyků.

Koncertní činnost a tvorba[editovat | editovat zdroj]

Věnuje se interpretaci klasické hudby, jazzu, tanga, i filmové hudby. Na koncertech často kombinuje hru na klavír s dirigováním. Pod jeho taktovkou hrálo vícero velkých světových hudebních těles. Je také oceňovaným skladatelem a autorem netradičních hudebních aranží děl populární hudby (např. mezinárodně oceněné CD Beatles Go Baroque).

Nahrávky[editovat | editovat zdroj]

Jeho dosavadní tvorba je zachycena na více než 150 digitálních nahrávkách, kterých se po celém světe až doposud prodalo více než 1,5 miliónu kusů[zdroj?].

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Slovenský prezident Andrej Kiska mu 1. ledna 2018 předal Řád Ľudovíta Štúra.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]