Pavel Baran

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Pavel Baran, CSc.
Narození25. dubna 1957 (67 let)
Ostrava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánífilozof
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Baran (* 25. dubna 1957, Ostrava) je český filozof, historik a oficiální představitel Akademie věd České republiky. Dlouhodobě se zabývá vědní politikou v České republice.

Akademická a profesní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Pavel Baran se narodil v Ostravě. Absolvoval gymnázium ve Frýdku-Místku, odkud odešel studovat na brněnskou Masarykovu univerzitu obor filosofie a historie.

Odborně působí jako filozof na Filosofickém ústavu Akademie věd České republiky, kde v letech 2005 až 2013 pracoval též jako ředitel. Od roku 2013 je členem Akademické rady, v letech 2013 až 2021 byl místopředsedou Akademie věd ČR pro oblast společenských a humanitních věd, od roku 2021 působí jako předseda Vědecké rady AV ČR, v.v.i.

V letech 2014 až 2022 byl členem Rady pro výzkum, vývoj a inovace, od září 2016 do září 2022 působil jako její místopředseda.

Do oblasti jeho odborného zájmu patří zejména dějiny filozofie, morální a politická filozofie, filozofie v českých zemích 20. století, filozofie hodnot a filozofie dějin. Též se zabýval překlady odborné literatury a pedagogickou činností, a to na Vysoké škole ekonomické v Praze, na Ostravské univerzitě a na Masarykově univerzitě.[1]

Jeho stěžejním dílem je jeho kandidátská práce s názvem K materialistickému založení hodnot a k hodnotovým aspektům vědy (Praha 1985).[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Akademie věd: Seznam členů Akademické rady AV ČR - Pavel Baran [online]. [cit. 2023-11-14]. Dostupné online. 
  2. NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR, Databáze. K materialistickému založení hodnot a k hodnotovým aspektům vědy / Pavel Baran [online]. [cit. 2023-11-14]. Dostupné online. 

Webové odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]