Paul Nettl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paul Nettl
Narození10. ledna 1889
Vrchlabí
Úmrtí8. ledna 1972 (ve věku 82 let)
Bloomington
Alma materFilozofická fakulta Německé univerzity v Praze
Právnická fakulta Německé univerzity v Praze
Povolánímuzikolog, vysokoškolský učitel, učitel a spisovatel
ZaměstnavateléRoosevelt University
Univerzita Karlova
Indianská univerzita
DětiBruno Nettl
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Paul Nettl (10. ledna 1889 Vrchlabí - 8. ledna 1972 Bloomington, Indiana, USA) byl americký muzikolog a vysokoškolský pedagog, který pocházel z německo-židovské rodiny, která měla kořeny v oblasti Vrchlabí a Náchoda – v ghettu ve Velké Bukovině je rodina doložena již v 18. století.

Pražská léta[editovat | editovat zdroj]

Paul Nettl byl jedním ze čtyř dětí Johanny a Karla Nettlových, majitelů továrny na výrobu papíru. Intelektuálně a hudebně nadaný Paul nejdříve absolvoval obeckou školu v rodné obci a gymnázium v nedalekém Hostinném. Od roku 1908 byl posluchačem Německé univerzity v Praze, kde nejdříve studoval práva a následně hudební vědu u profesora Heinricha Rietsche, muže taktéž německo-židovského původu. Mezi jeho učitele patřili také Vítězslav Novák a Gerhard Keussler. Na Německé univerzitě navštěvoval Nettl dobrovolně také přednášky dalších významných osobností tehdejší pražské akademické scény: literárního historika Augusta Sauera a filosofů Oskara Krause a Christiana von Ehrenfelse. V době vysokoškolských studií také Nettl společně se svým bratrem konvertoval ke katolicismu. Záhy však z církve vystoupil, aby po vzniku ČSR začal sympatizovat s nově vzniklou Církví československou husitskou. Po emigraci do USA navštěvoval presbyteriánské mše.

Nettl promoval roku 1915 a okamžitě byl odveden do armády. 1. světovou válku strávil v Korutanech a na italské frontě v Tyrolsku, kde byl dokonce vyznamenán. Po skočení konfliktu a rozpadu monarchie se stal Nettl vysokoškolským asistentem Guido Adlera na univerzitě ve Vídni. Roku 1920 se však vrátil do Prahy a následujícího roku se habilitoval na Německé univerzitě jako soukromý docent. Velmi záhy se začal angažovat v hudebních spolích a organizacích. Stal se např. členem Německé hudební skupiny. Společně s výše zmíněným Heinrichem Rietschem, hudebním kritikem Ernstem Rychnowskym a později i s Gustavem Beckingem byl aktivní v německém pražském vzdělávacím spolku Urania, a byl činný i v Mezinárodní hudební společnosti.

Po smrti Heinricha Rietsche v roce 1927 byl Nettl považován za jasného kandidáte na uvolněný post v čele Ústavu hudební vědy Německé univerzity. Univerzita však kvůli židovskému původu jmenování Nettla nepotvrdila. V roce 1933, kdy se v Německu dostal k moci Hitler, se Nettl stal vedoucím německého vysílání pražského rozhlasu. Jeho pedagogickou, vědeckou a organizační činnost v tomto období také doplňovala hojná publikační činnost – jeho odborné i popularizační články, studie a recenze vycházely nejen v německých periodikách, které byly vydávány v ČSR, ale i těch zahraničních.

Emigrace[editovat | editovat zdroj]

Po okupaci Čech a Moravy nacisty se muel Nettl skrývat a ani jeho manželka Gertruda, pražská rodačka a hudebnice, o něm neměla žádné informace. Příčinou nebyly jen Nettlovy židovské kořeny, ale i ta skutečnost, že byl členem zednářské lóže a aktivně participoval v organizaci, která pomáhala komunistům a socialistům, kteří uprchli před Hitlerem z Německa a Rakouska. V září 1939 se mu však s rodinou podařilo uprchnout vlakem přes Německo do Holandska a odtud lodí do USA. Za pomoc byl Nettl vděčný Gustavu Beckingovi, a to i přesto, že ten se tehdy již plně hlásil k nacionálnímu socialismu a byl to právě on, koho kdysi univerzita povolala do funkce, po které toužil Nettl. Tragickému osudu však neunikli Nettlovi rodiče, kteří zahynuli v nelidských podmínkách ghetta v Terezíně.

Americká léta[editovat | editovat zdroj]

Přijetí v USA rodině Nettlových zařídil prezident Westminster Choir College v Princetonu John Williamson a v emigraci žijící vědec Albert Einstein. Během 2. světové války působil Nettl nejdříve v Princetonu jako učitel hudby a podařilo se mu také získat americké občanství. Roku 1946 byl jmenován profesorem hudební vědy na Indiana University v Bloomingtonu, kde vyučoval i po svém odchodu do důchodu až do roku 1964, a kde také dne 8. 1. 1972 zemřel. Jako hostující profesor přednášel v New Yorku a Philadelphii, působil též pedagogicky na Chicago Musical College (dnešní Roosevelt University) a na Cincinnati College-Conservatory of Music. Jeho synem je muzikolog a vysokoškolský pedagog Bruno Nettl.

Spisy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Alt-Prager Almanach v Souborném katalogu ČR

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Keller, M. S.: "Intervista con un etnomusicologo: Bruno Nettl", Nuova Rivista Musicale Italiana, 1980. č. 4, s. 567-576.
  • Bruno Nettl pro etnologický časopis Český lid: se světově proslulým etnomuzikologem rozmlouval Lubomír Tyllner, Český lid, 2009, č. 3, s. 309-316.
  • Lexikon deutsch-jüdischer Autoren, Band 17, de Gruyter, Berlin 2009, s. 283–291
  • Nettl, B.: Encounters in Ethnomusicology: A Memoir (Detroit Monographs in Musicology/ Studies in Music 36), Warren-Michigan 2002. Číhal, P.: Významné životní jubileum Bruna Nettla, Národopisná revue, 2010, č. 2, s. 136.
  • Aubrecht, Radek: Kalendárium (Paul Nettl), Roš chodeš, 2014, č. 1, s. 23.
  • Aubrecht, Radek a kol. autorů: Německy mluvící Praha: galerie osobností, Gymnázium Na Zatlance, Praha 2014, ISBN 978-80-254-9582-7, s. 172.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]