Přírodní park Říčanka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní park
Říčanka
Základní informace
Vyhlášení1984
Poloha
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ObvodPraha 10
UmístěníDubeč, Uhříněves
Souřadnice
Říčanka
Říčanka
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodní park Říčanka je přírodní park nacházející se na východním okraji hlavního města Prahy. Byl vyhlášen roku 1984 a je tak spolu s přírodním parkem Botič–Milíčov nejstarším přírodním parkem v Praze.[1]

Map

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

Chráněné území má rozlohu více než 400 ha. Je to nepravidelný pás široký průměrně 1 km a dlouhý asi 5 km, který se táhne od Běchovic na severu východně podél Dubče k Uhříněvsi na jihu. Krajina parku si dosud uchovala venkovský ráz s poli, lesy, loukami a rybníky. Osou přírodního parku je potok Říčanka (nebo také Říčanský potok), od něhož převzal celý přírodní park i svůj název. Na území parku je na Říčanském potoce několik rybníků: Podleský rybník (druhý největší rybník v Praze), rybník V Rohožníku a soustava tří Lítožnických rybníků.

Je tu i několik přírodních památek: obora v Uhříněvsi, Rohožník – lom v Dubči, Lítožnice. Součástí přírodního parku Říčanka je i areál Panská zahrada v Dubči a les Robotka založený v roce 2016.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Území dnešního přírodního parku založeného v roce 1984 má několik částí s různou historií. V jižním cípu je obora v Uhříněvsi, o které je první zmínka z roku 1623, kdy byl jejím majitelem Karel z Lichtenštejna. Ve správě Lichtenštejnů v podstatě zůstala obora až do roku 1945.

V lokalitě mezi Dubčí a Uhříněvsí byla již před třicetiletou válkou rozsáhlá rybniční soustava. Ještě na mapách z 18. století je tu v povodí Říčanského potoka zakreslená velká rybniční pánev. Ve druhé polovině 19. století rybníky v okolí Dubče ustoupily zemědělské výrobě a kromě Podleského rybníka byly vysušeny. Pozemky patřící panskému statku v Dubči byly využívány jako orné plochy a louky, na severovýchodní straně Podleského rybníka se dochoval ovocný sad.

V přírodním parku a jeho bezprostředním okolí jsou i historicky a archeologicky zajímavá místa: nálezy zbytků keramiky v Rohožníku svědčí o dávném osídlení, v Dubči se dochovaly pozůstatky renesanční tvrze, jako kulturní památka je chráněn židovský hřbitov u uhříněvské obory.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Z geologického hlediska jsou zajímavé opuštěné lomy v Rohožníku, na nichž je patrný vývoj usazování hornin v této části pražské pánve.

Ornitologicky pozoruhodná jsou hnízdiště ptactva u Lítožnice (vyskytují se tu např. moták pochop, krahujec obecný, potápka roháč).

Botanicky zajímavé jsou porosty v Uhříněveské oboře. Na území nebo v blízkém okolí přírodního parku Říčanka je řada památných stromů: skupina dubů u vstupu do obory v Uhříněvsi, hraniční dub při cestě z Uhříněvsi do Netluk, duby u hráze Podleského rybníka, jasan u kostela sv. Petra v Dubči.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pražské přírodní parky. www.prirodniparky.wz.cz [online]. [cit. 2020-04-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-12-19. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]