Opava západ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Opava západ
Nádražní budova
Nádražní budova
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
MěstoOpava
Souřadnice
Opava západ
Opava západ
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice342345
Trať310
Nadmořská výška270 m n. m.
V provozu od1. listopadu 1872
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 11 (DOZ z Krnova)
Dopravní koleje4
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Návazná dopravaAutobusy a trolejbusy ze zastávky Horovo Náměstí
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Opava západ (dříve též německy Troppau Staatsbahnhof) je železniční stanice v západní části okresního města Opava v Moravskoslezském kraji poblíž řeky Opavy na adrese Husova 204/19. Leží na jednokolejné neelektrizované trati 310 v asi kilometrové vzdálenosti od kapacitně větší a starší městské stanice Opava východ.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vybudována společností Moravsko-slezská ústřední dráha (německy k.k. privilegierte Mährisch-Schlesische Centralbahn, MSCB) na trati spojující Olomouc a Opavu, podle typizovaného stavebního vzoru. Dne 1. listopadu 1872 byl uveden do provozu úsek trasy z Krnova do stanice Opava východ (tehdy Troppau Nordbahnhof). Trať na dnešní východní nádraží byla z Ostravy dovedena již roku 1851 společností Severní dráhy císaře Ferdinanda (KFNB). Nádraží Opava západ (tehdy Troppau Staatsbahnhof) tedy bylo od počátku průjezdnou stanicí (nikoliv jak je v mnoha zdrojích uváděno stanicí koncovou, s tím se pojí mylně uváděný údaj, že k propojení opavských nádraží došlo až v roce 1895 při stavbě trati do pruské Ratiboře).

Dne 2. srpna 1909 byla společností Pruské státní dráhy (Preußische Staatsbahnen) zprovozněna krátká spojovací trať do Plště v tehdejším Prusku. Původní koncové nádraží v Plšťi bylo napojením dráhy z Opavy přímo průjezdné ve směru na Baborów. Již od roku 1895 na nádraží přijížděly též vlaky z přeshraniční Ratiboře po dokončení tratě přes Kravaře a Chuchelnou. Na nádraží Opava západ tak zajížděly ze dvou stran vlaky vedené Pruskými státními drahami (KPEV).

Po zestátnění MSCB v roce 1895 pak obsluhovaly stanici Císařsko-královské státní dráhy (německy kaiserlich-königliche Staatsbahnen, kkStB) a po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.

V roce 1928 došlo k změně vedení vlaků do Ratiboře, kdy vlaky začaly zajíždět do stanice Opava východ. V roce 1945 došlo válečnými událostmi k přerušení tratě do Baborówa a ukončení provozu. Od roku 1945 tak byla stanice Opava západ opět jen nácestnou stanicí, bez dalších přípojných tratí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde jedno vnitřní jednostranné a jedno vnější jednostranné nástupiště, k příchodu na vnitřní nástupiště slouží přechod přes kolej.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]