Obrovec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrovec
Výhled ze sjezdovky na Obrovci
Výhled ze sjezdovky na Obrovci

Vrchol1146 m n. m.
Prominence144 m ↓ Kubova Huť[1]
Izolace2,6 km → Basumský hřeben
SeznamyTisícovky v Česku #149
Ultratisícovky #42
Nejprominentnější hory CZ
Hory a kopce Šumavy
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříŠumava / Šumavské pláně / Knížecí pláně / Novosvětské pláně
Souřadnice
Obrovec
Obrovec
PovodíTeplá VltavaVltavaLabe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obrovec (1146 m n. m.) je výrazná hora na Šumavě, nejvyšší vrchol okrsku Knížecí pláně.[2] Tyčí se 1,5 km západně od Kubovy Hutě a 8 km jižně o Vimperka.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Nejkratší přístup vede z Kubovy Hutě. Prvních 300 metrů po červené značce, která ale odbočuje doleva na Hraniční cestu a směrem k vrcholu pokračuje rovně neznačená cesta. Ta se po necelém kilometru lomí mírně doleva a po dalších 300 metrech, v nejvyšším místě, z ní opět doleva odbočuje nevýrazná lesní pěšina k vrcholu, který je od cesty vzdálen asi 50 metrů. Je zarostlý mladým smrkovým lesem a bez výhledu. Celá cesta měří 1,5 km s převýšením 150 metrů, průměrný sklon tedy činí 10 %.

Další vrcholy[editovat | editovat zdroj]

K masivu vrchu Obrovec patří čtyři další vrcholy přesahující výšku 1000 m. Tři z nich jsou považovány za vedlejší vrcholy mateřského Obrovce, JV vrchol je kategorizován jako samostatný hlavní vrchol. Jsou jimi:

  • Šeravská pastvina (1126 m n. m.) – plochý vrchol asi 800 m na SSV od hlavního vrcholu, zalesněno, bez výhledu, směrem na SV prudký svah do údolí Arnoštského potoka
  • Obří hora (1116 m n. m.)[3] – asi 650 m na JZ od hlavního vrcholu, zalesněno, vrcholová skalka s pamětním křížem
  • Obrovec – JV vrchol (1099 m n. m.)[3] – veden jako samostatná tisícovka, též Malý Obrovec, přímo západně nad Kubovou Hutí; v prostoru sjezdovek odlesněno, částečný výhled na Boubín
  • Šerava (1062 m n. m.)[3] – osamocená vyvýšenina asi 2200 m na S od Obrovce, na vrcholu geodetický bod, na J straně velká louka v prostoru bývalé osady Šerava

Skiareál Kubova Huť[editovat | editovat zdroj]

Necelý kilometr od hlavního vrcholu se na jihovýchodním svahu JV vrcholu nachází 600 metrů dlouhá sjezdovka Střecha, součást skiareálu Kubova Huť.[4] Skiareál nabízí i snowpark a také navazující běžecké tratě. V letních měsících je k dispozici osmnáctijamkové discgolfové hřiště.

Mechový vrchol Obrovce

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prominence a izolace na Ultratisicovky.cz
  2. Obrovec na Tisicovky.cz
  3. a b c Základní mapa ČR 1:25 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  4. Skiareál Kubova Huť na Ski-kubovka.com. www.ski-kubovka.com [online]. [cit. 2019-06-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-06-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]