Neufeld an der Leitha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Neufeld an der Leitha
Neufeld an der Leitha – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška230 m n. m.
StátRakouskoRakousko Rakousko
Neufeld an der Leitha
Neufeld an der Leitha
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha4,3 km²
Počet obyvatel3 418 (2018)[1]
Hustota zalidnění796,7 obyv./km²
Správa
Vznik1655
Oficiální webwww.neufeld-leitha.at
E-mailpost@neufeld-leitha.bgld.gv.at
Telefonní předvolba02624
PSČ2491
Označení vozidelEU
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Neufeld an der Leitha (česky Nová Ves na Litavě) je malé město ležící na rozhraní dvou rakouských spolkových zemí - Dolního Rakouska (Niederösterreich) a Burgenlandu, ke kterému také správně patří.

V Neufeldu žije na rozloze 424 ha celoročně 2 948 obyvatel, od jara do podzimu díky Neufeldskému jezeru několikanásobně více.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Město leží v severní části rakouské spolkové země Burgenland, v těsné blízkosti jejího hlavního města Eisenstadt. Po jeho okraji protéká řeka Litava ( Leitha).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Neufeld založil teprve v letech 16481653 hrabě Ferenc III. Nádasdy. Přesto se toto město může pochlubit už bohatou a zajímavou historií.

Neufeld byl dříve pohraniční obci k části spolkové zemi Burgenland patřící k Maďarsku a to až do roku 1921, přičemž od roku 1898 bylo v rámci maďarizace používáno maďarského názvu obce Laijta Ujfalu. Na okraji Neufeldu protéká řeka Leitha, která oddělovala tehdejší Předlitavsko a Zalitavsko.

Po konci první světové války a dlouhých vyjednáváních bylo toto území navráceno k Rakousku. Obec Neufeld tak patří od roku 1921 k nově založené spolkové zemi Burgenland.

V roce 1997 pak byl obci Neufeld udělen statut města.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Industrializace této pohraniční obce sousedící s Maďarskem začala již na počátku 19. století, když zde bylo nalezeno ložisko lignitu. Následným připojením Neufeldu na železnici GyőrÖdenburgEbenfurth se zde rozvinula industrializace naplno. Roku 1886 tu byla otevřena chemická továrna, o několik let později továrna Hitiag na zpracování juty. Během několika následných desetiletí se tak z Neufeldu stalo pulzující hospodářské centrum s více než 3000 obyvateli.

V roce 1932 byla těžba hnědého uhlí ukončena a na místě původního uhelného revíru vzniklo dnešní Neufeldské jezero (německy Neufelder See). Pro Neufeld, ve kterém v té době zanikly i další hospodářské podniky jako například Hitiag a Autexa, se tak naskytla možnost nových pracovních míst.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V dnešní době je Neufeldské jezero ideálním místem pro rekreaci – vhodné pro plachtění, potápění, surfování, koupání i rybaření. V Neufeldu najdete vše, co patří ke krásné dovolené - možnost zahrát si tenis, projet se na koni, dopřát si procházku krásnou přírodou a díky rovinatému terénu je Neufeld jako stvořen i pro jízdu na kole. Všude se setkáte s porozuměním a pohostinností.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Einwohnerzahl 1.1.2018 nach Gemeinden mit Status, Gebietsstand 1.1.2018. Dostupné online. [cit. 2019-03-09]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]