Přeskočit na obsah

Nadační fond Jiřího Menzela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nadační fond Jiřího Menzela
Vznik13. prosince 2021
TypNadační fond
SídloNa Valech 283/16, Hradčany
MístoPraha 6
Souřadnice
ZakladatelkaOlga Menzelová
RevizorMíla Řádová
Výkonná ředitelkaRadka Kvapil Martiníková
Oficiální webwww.nadacnifondjirihomenzela.cz
Map

Nadační fond Jiřího Menzela je nadace pomáhající umělcům odkázaným na péči druhých.

Historie vzniku[editovat | editovat zdroj]

Založení Nadačního fondu Jiřího Menzela vyšlo ze zkušeností, které rodina Jiřího Menzela zažila v posledních třech letech jeho života, kdy byl odkázán na 24hodinovou péči druhých, dva roky strávil doma. Tato péče vyžadovala nemalé finanční prostředky. Právě proto je jedním z cílů tohoto nadačního fondu vybírat prostředky pro umělce, kteří se ocitnou v situaci podobné té, do jaké se dostal i režisér Menzel. Chceme aspoň částečně pomáhat, aby měli tu možnost, kterou jsme poskytli Jiřímu Menzelovi vlastními silami. Aby mohli spokojeně a důstojně dožít.

Poslání[editovat | editovat zdroj]

Nadační fond Jiřího Menzela byl zřízen na podporu významných umělců, zasloužilých o propagaci české kultury, v případě jejich sociální nesnáze z důvodu zdravotních komplikací péči o zachování díla Jiřího Menzela a jeho náležité využívání v kulturní činnosti obstarání a údržbu pietních a pamětních symbolů připomínajících osobu herce a režiséra Jiřího Menzela poskytování pomoci začínajícím umělcům (hercům, režisérům, apod.) v oblasti filmového umění pořádání seminářů, setkání umělců a jiných kulturních aktivit. Účelem nadačního fondu je také shromažďování finančních prostředků pro podporu činnosti nadačního fondu, pořádání kulturních, sportovních a společenských akcí a ochrana a rozvoj humanitárních hodnot v oboru filmového umění. Toto navazuje na celoživotní úsilí Jiřího Menzela o rozvoj české kinematografie a na jeho umělecký odkaz. NFJM dosud přispěl těmto umělcům: Zuzaně Fišárkové, Oldřichu Vlachovi, Rudolfu Jelínkovi, Ivance Deváté, Oldřichu Víznerovi a na projekty mladých tvůrců Kateřině Hroníkové a Pravdomilu Tomanovi.

Akce realizované od začátku založení NFJM:

  • Exteriérová výstava Rozmarné cesty Jiřího Menzela byla slavnostně zahájena 2. dubna 2022 v Mladé Boleslavi, v zahradě kliniky dr. Pírka. Hostitelem byl ředitel kliniky Stanislav Najman, výstavu zahájila Olga Menzelová a mezi hosty byl i herec Jaromír Hanzlík.[1]
Pamětní deska Na Valech čp. 283
  • 5. října 2022 – odhalení pamětní desky na domě, kde Jiří Menzel žil. Městská část Praha 6 slavnostně odhalila pamětní desku výrazné osobnosti české kultury, oscarovému režisérovi, herci a spisovateli Jiřímu Menzelovi. Deska je umístěna na domě v ulici Na Valech, kde Jiří Menzel téměř čtvrt století žil. Slavnostního odhalení se zúčastnili představitelé městské části Prahy 6, Olga Menzelová, členové rodiny, i významné osobnosti z řad divadelního a filmového světa. Mezi nimi například herec Viktor Preiss, Jiří Suchý, Petr Brukner, režisér Jan Hřebejk.
  • Festival Jiřího Menzela v Divadle Bez zábradlí (23.–28. dubna 2022). V rámci této akce byly uvedeny hry, které J. Menzel režíroval v tomto divadle, konal se týden filmů a také první dražba, jejíž výtěžek byl poslán na účet NFJM.
  • V říjnu 2022 se konalo na Vyšehradě uložení urny do hrobu Jiřího Menzela. Náhrobek, který navrhl ak. arch. David Vávra, zpracovali ho: ak. sochař Petr Váňa, kameník a restaurátor Tomáš Váňa, intarzie mramoru – písmo David Beneš. Odborná spolupráce Ing. arch. Ondřej Šefců.[2]
Motorová drezína Dm 6-52001
  • V prosinci 2022 byla na hlavním nádraží v Praze odhalena filmová drezína z oscarového snímku Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, která připomíná 85. nedožité narozeniny slavného režiséra. Slavnostního aktu se zúčastnila Olga Menzelová, ministr dopravy Martin Kupka a generální ředitelé Správy železnic a Národního technického muzea Jiří Svoboda a Karel Ksandr.
  • Večery na HAMU – 12. a 13. května 2023 proběhly v areálu pražské HAMU dva večery, kde se sešly významné herecké osobnosti a zároveň jsme si mohli prohlédnout výstavu ze života a díla Jiřího Menzela Rozmarné cesty. V rámci večera proběhla také aukce několika předmětů, které do dražby věnovali přátelé Jiřího Menzela. Výtěžek byl opět odeslán na účet NFJM.
  • Středočeský kraj, Polabské muzeum a město Nymburk uspořádaly 19. května 2023 vernisáž venkovní výstavy Rozmarné cesty Jiřího Menzela v Parku Pod Hradbami v Nymburce. Součástí slavnostního zahájení za přítomnosti vzácných hostů, Olgy Menzelové, Jitky Zelenohorské byla komentovaná prohlídka s Mílou Řádovou, dlouholetou asistentkou režiséra Menzela.
  • Promítání filmů a prezentace nových námětů na debuty v kině Edison v Praze pod záštitou NFJM – 10. listopadu 2023
  • Rozmarný večer v Trojském zámku 22. května 2024. Společenský večer v areálu Trojského zámku spojil nejen legendy českého a zahraničního filmu, ale také současnou hudební a výtvarnou elitu. Poprvé byly uděleny Ceny Nadačního fondu Jiřího Menzela, laureáty byli slovenská herečka Magda Vášáryová a maďarský herec János Bán. Výtvarná díla poskytnutá do aukce pomohla získat do Nadačního fondu 1 800 000 Kč.
  • Výstavy Rozmarné cesty Jiřího Menzela a Skleněné cesty Jiřího Pačinka od jsou od 25. května 2024 v Křišťálovém kostele v Kunraticích u Cvikova. Propojení těchto výstav zdůrazňuje úzkou spolupráci NFJM a Pačinek Glass.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠUBRT, Pavel. Nová výstava mapuje Rozmarné cesty Jiřího Menzela. www.mb-net.cz [online]. Město Mladá Boleslav, 2022-04-22 [cit. 2024-06-26]. Dostupné online. 
  2. David Vávra: Náhrobek Jiřího Menzla, Vyšehradský hřbitov č. 13-11 (Vyšehrad): Kouzelník Arnoštek. Encyklopedie Prahy 2: kulturně historické dědictví [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  3. FAUSTUS, Dominik. Filmový Oscar režiséra Jiřího Menzela v Křišťálovém chrámu. Biskupství litoměřické [online]. 2024-05-26 [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]