Národní park Severní Kaskády

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
North Cascades National Park
IUCN kategorie II (Národní park)
Ledovcová Thorntonova jezera na svahu hory Mount Triumph.
Ledovcová Thorntonova jezera na svahu hory Mount Triumph.
Základní informace
Vyhlášení2. října 1968
Rozloha2 043 km2
SprávaNational Park Service
Poloha
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Stát USAWashington Washington
OkresyWhatcom County, Skagit County a Chelan County
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
NP North Cascades
NP North Cascades
Další informace
Webwww.nps.gov/noca/index.htm
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Severní Kaskády (North Cascades National Park) se nachází v americkém státě Washington. Jedná se o největší ze tří jednotek spravovaných Správou národních parků v Severních Kaskádách. S parkem sousedí několik národních divočin, na hranicích s Britskou Kolumbií pak různé rezervace. Nachází se zde drsné horské vrcholy.

Přírodní historie[editovat | editovat zdroj]

Ledovce[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Dolní Curtisův ledovec.

V roce 1971 se v parku nacházelo 318 ledovců o celkové rozloze 117 km², což je nejvíce v jakémkoli americkém chráněném území vyjma Aljašky. Od roku 1980 všechny ledovce začaly rychle ustupovat, zatímco rychlost se stále zvětšuje. Nedávné teplé klima vede k většímu letnímu tání a k menším sněhovým srážkám v zimě. V posledních deseti letech už několik ledovců v parku vymizelo. Největším ledovcem je Bostonský ledovec, ležící na Boston Peaku, který má rozlohu 7 km².

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Díky své divoké povaze se park může chlubit populacemi vlků, rysů, losů, rosomáků a dalších ohrožených živočišných druhů. Zaměstnanci parku potvrdili také výskyt grizzlyjů, zatímco baribalové tu jsou obvyklí. Nachází se zde široká paleta savců, ptáků, obojživelníků a plazů. 90% procent dospělé populace obojživelníka zvaného taricha zrnitá zde má stálé žábry.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Velké rozdíly typů skal a půd, vystavení slunci, svahů, nadmořských výšek a srážek vedou k rozmanité škále rostlin. Osm odlišných životních zón podporuje tisíce odlišných druhů rostlin zdejšího ekosystému, který se může pochlubit hned největším počtem druhů ze všech národních parků. Bylo zde identifikováno přes 1 630 cévnatých rostlin a odhadovaný počet necévnatých rostlin a hub dosahuje až 2 300. Park obsahuje také pralesy o celkové rozloze asi 960 km².

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Téměř většina parku je chráněna jako Divočina Stephena Mathera, takže se zde nachází jen málo budov a silnic. Park si ale získal velkou popularitu u turistů a horolezců. Jednou z nejvyhledávanějších atrakcí parku je Kaskádový průsmyk, který používali už původní obyvatelé jako cestu přes pohoří. Dostat se k němu se dá po šest kilometrů dlouhé stezce od konce jedné ze zdejších štěrkových silnic. Plaňkové pohoří, Mount Triumph, Eldorado Peak a přilehlé hory jsou zase oblíbené mezi horolezci, kteří je vyhledávají kvůli glaciaci a obtížné technice skal. Mount Shuksan, ležící na severozápadě parku, je jedním z nejčastěji fotografovaných míst v zemi.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Přestože jen jedna štěrková cesta je veřejným vstupem do parku, většina automobilové dopravy v regionu proudí přes North Cascades Highway, která prochází rekreační oblastí Ross Lake. Nejbližším velkým městem na západě od parku je Sedro-Woolley, zatímco na východě se nachází město Winthrop. Na jihovýchodním konci Chelanského jezera se nachází město Chelan.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku North Cascades National Park na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]