Plaňkové pohoří

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plaňkové pohoří
Picket Range
Jedny z největších vrcholů Plaňkového pohoří
Nejvyšší bod2533 m n. m. (Luna Peak)

Nadřazená jednotkaSkagistké pohoří

SvětadílSeverní Amerika
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké (Washington)
Map
Povodířeka SkagitPugetův záliv
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plaňkové pohoří, anglicky Picket Range, je malé, extrémně drsné pohoří, které je částí Severních Kaskád v severozápadní části amerického státu Washington. Je deset kilometrů dlouhé a celé se nachází v národním parku Severní Kaskády. Jižně od něj protéká řeka Skagit, na západě se nachází hory Mount Baker a Mount Shuksan, zatímco na východě se rozkládá Rossovo jezero. Nejméně 21 vrcholků z pohoří dosahuje výšky 2 300 metrů nad mořem.

Pohoří bylo zmapováno ve dvacátých letech minulého století Lagem Wernstedtem ze Správy lesů Spojených států amerických, který jej pojmenoval po podobě k plaňkovému plotu, nikoli po Georgi Pickettovi. Wernstedt pravděpodobně pokřtil i největší vrcholky pohoří, včetně Mount Challenger, Mount Fury, Mount Terror a Mount Phantom. Jejich jména se v mapách poprvé objevila v roce 1931.

V pohoří se nachází několik turistických stezek a jakýkoli výlet do něj má silně divoký charakter. Na velké množství vrcholků se dá vylézt po namáhavém skalním výstupu. Hory se skládají z biotitové ruly, která byla vytvořena před asi sto miliony lety metamorfózou usazených a vulkanických hornin.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Picket Range na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]