Taricha zrnitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTaricha zrnitá
alternativní popis obrázku chybí
Taricha ve státě Oregon
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaobojživelníci (Amphibia)
Řádmloci (Caudata)
Čeleďmlokovití (Salamandridae)
Rodtaricha (Taricha)
Binomické jméno
Taricha granulosa
Skilton, 1849
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Taricha zrnitá (Taricha granulosa) je severoamerický druh mlokovitého obojživelníka známý pro svůj silný jed.

Jedovatost[editovat | editovat zdroj]

Mnoho mlokovitých obojživelníků používá jed jako zbraň proti predátorům, ale jed zástupců rodu taricha je výjimečně mocný. Jed je poznat obecně až poté, co je jedinec pozřen, objevily se ale i případy několika lidí, kteří po kontaktu s tarichou zrnitou měli podrážděnou pokožku.

Jed, který taricha používá, se jmenuje tetrodotoxin, který se zvratně váže na sodíkové kanály v nervových buňkách, čímž zabraňuje normálnímu průběhu toku sodíkových iontů z a do buňky. To časem způsobí ochrnutí a smrt.

Na většině území, které taricha obývá, si užovky proužkované vyvinuly imunitu vůči tomuto jedu. Principem tetrodotoxinu v těle hadů je, že se váže na tubovité proteiny, které mají funkci sodíkových kanálů v nervových buňkách hadů, avšak u těchto užovek se vyvinula genetická dispozice, kde je protein nastaven tak, aby bylo jeho vazbě s tetrodotoxinem zabráněno. Díky této odolnosti mohou užovky proužkované úspěšně lovit tarichy. Dnes se jedná o jediný druh živočicha, který může pozřít tarichu a přežít.

Evolučně je vlastně vztah mezi tarichou znitou a užovkou proužkovanou případem koevoluce. Genetická mutace užovek, která zajišťuje imunitu vůči toxinu tarichy, vyústila v selektivnost u tarich, které si vybírají protějšky s účinnějším jedem. Tím, že se zvyšuje síla tarišího jedu, si poté užovky vybírají protějšky s větší odolností vůči toxinu. Tento cyklus vzájemného vývoje predátora a jeho oběti se nazývá evoluční zbrojní horečka a jejím výsledkem je, že tarichy produkují jedy daleko silnější, než je potřeba.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Přirozené životní prostředí tarichy zrnité se nachází podél západního pobřeží Spojených států amerických a v kanadské provincii Britská Kolumbie, konkrétně mezi Aljaškou a oblasti kolem města Santa Cruz v Kalifornii. Východně od Kaskádového pohoří je tento druh neobvyklý, ale i tam je příležitostně nalezen, většinou jako exotický, dost možná uměle rozšířený druh, a to až ve státě Montana. Ví se o jedné pravděpodobně dovezené kolonii tarich zrnitých obývajících několik rybníků severně od města Moscow ve státě Idaho.

Parazité[editovat | editovat zdroj]

Parazity cizopasoucími se na tarichách zrnitých jsou především motolice Helipegus occidualis, které mohou napadnout jejich trávicí soustavu od jícnu až po žaludek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rough-skinned newt na anglické Wikipedii.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]